A kutatók sem értik, mi ez a rejtélyes kék trutyi, amit a NOAA expedíciója talált a Karib-tenger mélyén

2022 / 09 / 21 / Felkai Ádám
A kutatók sem értik, mi ez a rejtélyes kék trutyi, amit a NOAA expedíciója talált a Karib-tenger mélyén
Több ilyen titokzatos élőlényt is megörökített az expedíció távirányítású járműve – egyelőre senki sem tudja, mi lehet ez.

Az űr tele van izgalmas felfedezni valóval – ez az állítás megcáfolhatatlan, de ettől független még a jó öreg Föld is tartogat meglepetéseket, különösen a nagyobb vizek feltáratlan mélységei. Ezekről a különlegességekről, amiket eddig az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) expedíciói szúrtak ki, már mi magunk is többször írtunk – például erről a titokzatos útnak tűnő képződményről az óceán fenekén. Legutóbb pedig a Voyage to the Ridge 2022 expedíció fedezett fel mesterségesnek tűnő alakzatokat szintén a mélységes mélyben:

Mintha mesterséges lenne – különös, szabályos mintázatot talált a NOAA expedíciója az óceáni aljzaton Hogy mi ez a szabályosan sorakozó lyuksorozat az Atlanti-óceán mélyén, azt a kutatók sem értik.

A 2022. májustól szeptemberig tartó, a NOAA és partnerei által szervezett Voyage to the Ridge 2022 egyébként három óceánkutatási expedíció sorozat a NOAA Okeanos Explorer hajóján, amely térképezési műveleteket és távvezérelt jármű (ROV) merüléseket foglal magában, hogy alapinformációkat gyűjtsön a Charlie-Gibbs-törési zóna, a Közép-Atlanti-hátság és az Azori-fennsík alig ismert mélytengeri területeiről. Az Atlanti-óceán észak-déli irányú hosszában átívelő, 16 000 kilométeres Közép-Atlanti-hátság (MAR) a világ leghosszabb hegylánca, és a Föld egyik legjelentősebb geológiai formációja. Ez az expedíció pedig még augusztus 30-án egy ROV segítségével a karibi Saint Croix közelében fedezte fel a titokzatos kék lényeket – számol be róla a LiveScience.

Mint mindig, a merülést most is nyomon lehetett követni egy élő-stream adásban, amely során a kutatók megpróbálták kitalálni, hogy mik lehetnek ez a kék bogyók. Ezek a valamik egyébként nagyobb számban fordultak elő, de teljesen mozdulatlanok voltak és 407 és 611 méteres mélység közt akadtak rájuk. Többek szerint a titokzatos lény puha korall esetleg szivacs lehet, de nem zárható ki, hogy zsákállatról van szó. A kutatók viccesen csak annyiban tudtak megegyezni, hogy egész biztosan nem szikláról van szó.

A következő lépésben a felvételeket elküldik a megfelelő szakértőkhöz, de a lény beazonosítása a jó minőségű felvétel ellenére sem lesz könnyű feladat – mint azt ugyanis a LiveScience írja: puha korallból 2000, szivacsból 8500 és zsákállatból 3000 fajt tartanak nyilván. Ha pedig a képi beazonosítás nem sikerülne, akkor a ROV-val majd mintát kell szerezni. Amúgy a merülés során egyéb érdekességek is akadtak, például a tengeri sünök ritkán megfigyelhető orgiája.

Kép: NOAA


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.