A kvadkopterek és a repülőgépek legjobb tulajdonságait egyesítik egy cég innovatív drónjai

2022 / 07 / 06 / Palotai Nándor
A kvadkopterek és a repülőgépek legjobb tulajdonságait egyesítik egy cég innovatív drónjai
A Fixar drónjai alakjuknál fogva rendelkeznek a függőleges fel- és leszállás, valamint a vízszintes repülés képességével is.

A legtöbb olyan légijármű, amely egyszerre rendelkezik a vertikális fel- és leszállás, valamint a horizontális repülés képességével, általában billenthető rotorokat használ a két üzemmód közti váltásra, a 2018-ban alapított Fixar drónjainál azonban azok kialakítása biztosítja az átmenetet - hívja fel a figyelmet a Yanko Design. A koncepció pedig egyelőre életképesnek tűnik, tekintve, hogy a cég Fixar 007 névre hallgató, kisméretű drónjáról már két éve folyamatosan jelennek meg felvételek, melyeken olyan feladatkörök ellátása közben látható a drón, mint a csomagszállítás, területek élőben történő kamerás, illetve hőkamerás felügyelete, mentési feladatokban, vagy akár a precíziós gazdálkodásban való részvétel.

A cég első, Fixar 007 nevű drónja moduláris felépítésű, 4 darab rotorral és kér pár szárnnyal rendelkezik, és a tervezők állítása szerint kevesebb, mint két perc alatt összerakható. A drón a hasonló méretű, hagyományos felépítésű kvadkopterekhez képest nagyobb, 60 km-es hatótávolsággal bír, és nagyjából 65-75 km/h sebességre képes. Az eszköz a gyártó adatai szerint egy feltöltéssel 60 percig tud a levegőben maradni, továbbá 2 kg hasznos teher szállítására alkalmas. A drón a fix rotorjai ellenére egy 1 méteres körön belül is le tud szállni, továbbá képes a teljesen autonóm üzemre is.

A vállalat június elején mutatta be az újabb, nagyobb drónjának, a Fixar 025-nek a tervét, mely a kisebb testvérével ellenben már 10 kg súlyú rakományt is elbírhat, ráadásul ennek a modellnek a gyártó szerint már nagyjából 300km lesz a hatótávja, és körülbelül 85 km/h sebességre lesz képes, az üzemideje pedig a 3,5 órát is meghaladja majd.

A Fixar egyszerű és nagyszerű kiindulópontja, amivel a billenőrotorok bonyolult szerkezetének szükségességét kiküszöböli, már a szakmának is felkeltette a érdeklődését, a cég ugyanis Edison-díjat kapott a Fixar 007 drónjáért. Az azonban még a jövő zenéje, hogy a cég szárnyas-fixrotoros dizájnja mennyire fog elterjedni, mivel már most nagy a konkurencia: a hasonló "hibrid" drónokat gyártó Zipline már sikerrel működtet egy drónokra alapozott vér-futárszolgálatot Ruandában, a Wing is elkezdte a maga verzióját, de már az óriáscég Amazon is évek óta dolgozik a drónos házhoz szállítás beindításán.

(Fotó: Fixar)

Egy kínai cég megmutatta, hogyan birkózik meg az eVTOL-juk a repülés legkritikusabb részével A Prosperity-t gyártó AutoFlight szerint a leendő légitaxi működésének legfontosabb és problémásabb fázisa a váltás azok között propellerek között, amelyek a levegőbe emelik és amelyek az előrehaladást biztosítják a jármű számára. A legutóbbi teszten sikeresen vette az akadályt a Prosperity.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.