A kvadkopterek és a repülőgépek legjobb tulajdonságait egyesítik egy cég innovatív drónjai

2022 / 07 / 06 / Palotai Nándor
A kvadkopterek és a repülőgépek legjobb tulajdonságait egyesítik egy cég innovatív drónjai
A Fixar drónjai alakjuknál fogva rendelkeznek a függőleges fel- és leszállás, valamint a vízszintes repülés képességével is.

A legtöbb olyan légijármű, amely egyszerre rendelkezik a vertikális fel- és leszállás, valamint a horizontális repülés képességével, általában billenthető rotorokat használ a két üzemmód közti váltásra, a 2018-ban alapított Fixar drónjainál azonban azok kialakítása biztosítja az átmenetet - hívja fel a figyelmet a Yanko Design. A koncepció pedig egyelőre életképesnek tűnik, tekintve, hogy a cég Fixar 007 névre hallgató, kisméretű drónjáról már két éve folyamatosan jelennek meg felvételek, melyeken olyan feladatkörök ellátása közben látható a drón, mint a csomagszállítás, területek élőben történő kamerás, illetve hőkamerás felügyelete, mentési feladatokban, vagy akár a precíziós gazdálkodásban való részvétel.

A cég első, Fixar 007 nevű drónja moduláris felépítésű, 4 darab rotorral és kér pár szárnnyal rendelkezik, és a tervezők állítása szerint kevesebb, mint két perc alatt összerakható. A drón a hasonló méretű, hagyományos felépítésű kvadkopterekhez képest nagyobb, 60 km-es hatótávolsággal bír, és nagyjából 65-75 km/h sebességre képes. Az eszköz a gyártó adatai szerint egy feltöltéssel 60 percig tud a levegőben maradni, továbbá 2 kg hasznos teher szállítására alkalmas. A drón a fix rotorjai ellenére egy 1 méteres körön belül is le tud szállni, továbbá képes a teljesen autonóm üzemre is.

A vállalat június elején mutatta be az újabb, nagyobb drónjának, a Fixar 025-nek a tervét, mely a kisebb testvérével ellenben már 10 kg súlyú rakományt is elbírhat, ráadásul ennek a modellnek a gyártó szerint már nagyjából 300km lesz a hatótávja, és körülbelül 85 km/h sebességre lesz képes, az üzemideje pedig a 3,5 órát is meghaladja majd.

A Fixar egyszerű és nagyszerű kiindulópontja, amivel a billenőrotorok bonyolult szerkezetének szükségességét kiküszöböli, már a szakmának is felkeltette a érdeklődését, a cég ugyanis Edison-díjat kapott a Fixar 007 drónjáért. Az azonban még a jövő zenéje, hogy a cég szárnyas-fixrotoros dizájnja mennyire fog elterjedni, mivel már most nagy a konkurencia: a hasonló "hibrid" drónokat gyártó Zipline már sikerrel működtet egy drónokra alapozott vér-futárszolgálatot Ruandában, a Wing is elkezdte a maga verzióját, de már az óriáscég Amazon is évek óta dolgozik a drónos házhoz szállítás beindításán.

(Fotó: Fixar)

Egy kínai cég megmutatta, hogyan birkózik meg az eVTOL-juk a repülés legkritikusabb részével A Prosperity-t gyártó AutoFlight szerint a leendő légitaxi működésének legfontosabb és problémásabb fázisa a váltás azok között propellerek között, amelyek a levegőbe emelik és amelyek az előrehaladást biztosítják a jármű számára. A legutóbbi teszten sikeresen vette az akadályt a Prosperity.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.