A lángszóróval felszerelt robotkutyának esélyes a “tömeges” katonai felhasználása

2024 / 04 / 24 / Felkai Ádám
A lángszóróval felszerelt robotkutyának esélyes a “tömeges” katonai felhasználása
A kutyus neve Thermonator, de ennek, a marcona megjelenésnek, valamint a barátságtalan lángszórónak az ellenére nem ártó szándékkal készült. Ugyanakkor a cég honlapja szerint a katonai célú megrendelők tömeges kedvezményre számíthatnak.

Nyugi, nem harap! Vagy ebben az esetben: Nyugi, nem fog szénné égetni! – mondhatná a Thermonator robotkutya fejlesztője, a Throwflame, amely egyébként az Egyesült Államok legrégebbi lángszórógyártója. Kérdés persze, hogy az állat megjelenése, a Terminátorból képzett elnevezése, és a roppant nyugtalanító tűzsugár ellenére mennyire hiszünk nekik. Erről a robotkutyáról korábban mi is írtunk, amikor elkészült:

Elkészült Thermonator, a lángszóróval felszerelt robotkutya Az ígéretek szerint idén érkezik a vásárlókhoz a négylábú robot, ami egy benzin-dízel lángszórót hordoz a hátán és tíz méteres körzetében bármit feléget.

A TWZ cikke szerint a gépállatot egy ARC lángszóróval szerelték fel, amely Picatinny sínek segítségével rögzíthető.

A kutya First Person View vezérlőket és LIDAR technológiát használ a navigáláshoz és a környezet 3D-s térképeinek elkészítéséhez, így képes bonyolult városi környezetben is működni. A gyártó szerint a Thermonator sokoldalú, a tűzoltástól és a mezőgazdasági felhasználástól a hóeltakarításig és a szórakoztatásig sokmindenre használható. A TWZ cikkírója szerint ugyanakkor a katonai és más kevésbé jóindulatú alkalmazásokban rejlő lehetőségeket sem lehet figyelmen kívül hagyni, tekintettel a robusztus kialakítására és az eszköz autonóm képességeire.

A TWZ szerzője hozzáteszi azt is, hogy a Thermonator katonai alkalmazásainak a lehetőségét az Ukrajnában zajló háború is hangsúlyozza, mivel itt már kiviláglott a pilóta nélküli fegyverrendszerek hatékonysága. A Thermonatorhoz hasonló robotkutyáknak a fegyverszállító rendszerként való alkalmazása például nem új keletű, és várhatóan csak növekedni fog a katonai műveletekben való bevetésük.

Az a képesség ugyanis, hogy az ilyen rendszereket emberi katonák kockáztatása nélkül lehet bevetni, növeli vonzerejüket, különösen olyan küldetések esetén, amelyek az ellenséges védelem mögött vagy nagy veszélyt jelentő környezetben való működéssel járnak.

A TWZ egyébként megkereste a Throwflame-et, hogy kapcsolatba léptek-e az Egyesült Államokkal vagy bármely más hadsereggel a Thermonator kapcsán, de erre a cikk publikálásig nem érkezett válasz. A cég webhelye azonban elismeri, hogy ennek a rendszernek valószínűleg lehetséges a katonai felhasználása, sőt a katonai megrendelők még komolyabb kedvezményre is számíthatnak, ha nagyobb tételben rendelnek az eszközből.

A jövő tehát kicsit sötétebbnek tűnhet, mint a Black Mirror sorozat robotkuytás, Metalhead című epizódja, mivel az “csak” lőni tudott.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.