A madarak is reagálnak az ultrahangokra egy új kutatás szerint

2020 / 07 / 26 / Perei Dóra
A madarak is reagálnak az ultrahangokra egy új kutatás szerint
A szakemberek arra már rájöttek, hogy több kolibrifaj képes magas frekvencián énekelni, az azonban mostanáig nem volt bizonyos, hogy vajon meg is hallják-e ezt a magasságú hangot. Úgy tűnik az Ecuadorban őshonos csimborázói tündérkolibri igen, egy amerikai-ecuadori kutatócsoport nemrégiben ugyanis vizsgálatokkal igazolta, hogy a kolibri meghallja, azaz reagál az ultrahangokra.

A madarak többsége - leszámítva pár baglyot - nem hallja az ultrahangokat, a csimborázói tündérkolibri azonban 13,4 kHz frekvencián énekel, ami a számára ultrahangnak számít, mivel 9-10 kHz-nél magasabb hangokat egyáltalán nem érzékelnek. Érdekességképp a mi hallásküszöbünk akár húsz kHz is lehet, ám ez esetben nagyok az egyéni eltérések, valamint az életkor szerinti változás is jelentős. Ami pedig a baglyokat illeti, azok is csak zsákmányukat azonosítják az ultrahang magas hangfrekvenciája alapján, de ők maguk képtelenek ultrahangon kommunikálni. Bár több dél-amerikai kolibri is énekel igen magas hangon, eddig egy esetben sem sikerült igazolni, hogy hallja is azokat a frekvenciákat.

Belehallgathatunk az énekükbe

Kísérletük során a kutatók ezúttal a hím kolibri megfelelő érzékenységű mikrofonokkal rögzített énekét tanulmányozták, amelyet élőhelyén vettek fel, visszajátszották a tojónak, majd megfigyelték annak reakcióit. Érdekes módon a tojók

a hangszóró felé fordultak, szaporán nyújtogatták nyakukat és odafordították a fejüket, sőt egyesek még oda is röppentek, hogy megnézzék maguknak a titokzatos „énekest”.

Ellenben amikor kontrollként megszokott környezeti zajokat játszottak le a hangszóróból, a madarak nem figyeltek fel rá, hanem folytatták addigi tevékenységüket. (A madár énekét itt mi is meghallgathatjuk. A linken egy hagyományos mikrofonnal rögzített felvétel szól, ami szintén rendkívül magas hangú, de a kutatók ennél érzékenyebb mikrofonnal vették fel az éneket.) Ezután négy-négy madarat neurológiai aktivitás szempontjából tanulmányoztak, egyik csoportnak az ultrahangú éneket játszották le, a másikat csendben hagyták. Ebből is kiderült, hogy az ultrahangokra adott viselkedési reakciójuk arra utal, valóban hallották is azokat.

A csimborázói kolibri így tehát az első olyan faj, amelyekről bebizonyosodott, hogy ultrahangon keresnek párt, és más madarak számára nem hallható hanggal kommunikálnak.

A vizsgálatokról a Science Advances folyóiratban számoltak be a kutatók. Az is kiderült továbbá, hogy a hímek a tojók közelében adnak ki ultrahangokat, a magas frekvencia oka pedig valószínűleg az élőhelyre jellemző környezeti zajok. A tojók ugyanis előszeretettel tartózkodnak patakok közelében, kisebb tengerszint feletti magasságban szemben a hímekkel, akiknek feljebb található territóriumuk. A patakok vízcsobogása, mint állandó zaj olyan, amelyből a hímek ultra magas énekhangja kitűnik. Más, szintén speciális környezeti zajok közt élő kolibrik is képesek nagyon magas hangon énekelni, így számukra feltehetően a környezeti zajok elleni evolúciós lépés volt az ultrahangú ének.


A tündérkolibri tojója

Valamivel alacsonyabb, mégis igen magas frekvencián énekel a brazil atlanti esőerdőkben élő jakobinuskolibri is, amelynek hangja 11,8 kHz. Egy korábbi kutatásban arra keresték a választ, hogy mennyire képes meghallani e magas hangokat. A jakobinuskolibri a hangok szempontjából nagyon összetett őserdei környezetben énekel, így a hangmagassága a többi madár énekétől nagyban elkülöníti a dalát.

Ezt úgy kell elképzelni, ahogy a rádiósok különböző csatornát használnak a kommunikációra.

A mostanihoz hasonló részletességű vizsgálatok a brazil fajjal nem készültek, az alkalomszerű megfigyelések és hangfelvételek azt igazolták, hogy a madár csak társai közelében adja ki különösen magas hangjait. Azonban az ecuadori kísérletek alapján elképzelhető, hogy ez a faj szintén képes meghallani is az ultrahangokat, de ehhez még további kutatások kellenek.

(Fotó: Pixabay, Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.