A magángépből egyenesen a robottaxiba ülhetnek át hamarosan a Dubajba látogatók

2021 / 04 / 12 / Pőcze Balázs
A magángépből egyenesen a robottaxiba ülhetnek át hamarosan a Dubajba látogatók
Dubaj koronahercege, Hamdan Bin Mohammed Twitteren jelentette be, hogy az Egyesült Államok után a királyságban lesznek először elérhetőek a General Motors önvezető vállalatának, a Cruise-nak a robottaxijai.

Január végén arról számoltunk be a Rakétán , hogy a GM és a Honda mellett már a Microsoft is beszállt a hét éve alapított cégbe; most újabb mérföldkőhöz érkezett a Cruise. 2023-ban kezdik meg nemzetközi működésüket az Emírségek legnépesebb városában, 2030-ra már négyezer járművük fog közlekedni ott. A The Verge híre arra is emlékeztet, hogy Dubaj célja, hogy akkorra az utak egyötödét önvezető autók tegyék meg náluk.

Mi az a Cruise? És milyen autójuk van?

A vállalat alapítói eleinte egy utólag beszerelhető önvezető modulon dolgoztak, 2014-ben azonban irányt váltottak, és hat évvel később már egy általuk tervezett és gyártott autó prototípusát mutatták be. A Cruise Origin egy kormánykerék és pedálok nélküli, teljesen önvezető jármű, egymillió mérföldes élettartamra tervezve. A négyüléses autó sokkal inkább emlékeztet egy nagyon kényelmes, guruló sífelvonó kabinra, mint a most az utakon lévő járművekre. Az Amazon később bejelentett, ugyanerre a célra kialakított Zoox-a mellett már lényegesen kevésbé tűnik furcsának.

A gyártás, ha minden jól megy, 2022-ben indul majd a GM egyik átalakított detroiti gyárában. A Cruise technológiájával addig csak Chevrolet Boltokban találkozhatunk, azt is kizárólag a tesztelés helyszínén, San Francisco környékén. Dubajba a Chevyk már nem is mennek, csak az eleve taxizásra tervezett Origin.

További cikkek a témában:

A Microsoft is beszáll az önvezető autózásba A GM és a Honda partnerével, a Cruise-zal állnak össze.
A német autóipar könyörög a német törvényhozásnak, hogy engedjék már ki az utakra a robotaxikat végre Miközben az USA-ban és Kínában már százas nagyságrendben dolgoznak az önvezető taxis vállalkozások autói, Európában az ilyesmi még mindig tilos.
Ha Kaliforniában laksz, jövőre már egy robotjármű szállíthatja ki a pizzádat A kaliforniai közlekedési hatóság első alkalommal adott ki olyan engedélyt, ami lehetővé teszi, hogy egy gyártó kereskedelmi szolgáltatásként, vagyis pénzért üzemeltessen robotjárműveket az államban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.