A Magyar Nemzeti Bank elnöke is betiltaná a kriptovalutákat

2022 / 02 / 14 / Bobák Áron
A Magyar Nemzeti Bank elnöke is betiltaná a kriptovalutákat
Matolcsy György egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg az álláspontját a kérdésről, ami a szakértőket is egyre inkább megosztja.

A jegybank elnöke nem kertelt, már a poszt címében határozottan jelezte, milyen álláspontot képvisel a kérdésben: "Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban" - kezdi a bejegyzést Matolcsy, aki ezután Kínát és Oroszországot hozza fel példaként, mint olyan országokat, ahol már betiltották, valamint tervezik betiltani a kriptovaluták kereskedelmét és bányászatát.

"Teljes mértékben egyetértek a javaslattal és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát" - írja Matolcsy, utalva Erik Thedéen korábbi nyilatkozatára.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) alelnöke januárban a Financial Timesnak arról beszélt, hogy a bitcoinbányászat túl sok megújuló energiát foglal le, így véleménye szerint az Európai Uniónak be kéne tiltania a többek között a bitcoin és az ether által is használt "proof of work" hitelesítési módot, ezzel ösztönözve a kriptovaluták fejlesztőit, hogy átálljanak a jóval kevesebb energiafelhasználást igénylő "proof of stake" hitelesítésre.

Kína teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést Az ázsiai országban hivatalosan már 2019 óta tilos bitcoinnal és más kriptovalutákkal kereskedni, de a Kínai Népbank most igyekszik bezárni a kiskapukat is.

Matolcsy írásában azzal érvel, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket támogathatnak és "pénzügyi piramisjátékot" eredményeznek, emellett az orosz központi bankot idézve kritizálja, hogy a kriptovaluták kereskedelmét a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami buborékokat hoz létre. A közgazdász a bejegyzése végén az EU országainak közös fellépését sürgeti, hozzátéve, hogy a tiltás ellenére az uniós állampolgárok külföldön továbbra is tarthatnának kriptovalutákat.

Ez valamivel enyhébb szabályozás lenne, mint amit Kínában vezettek be tavaly, hiszen az ázsiai ország jegybankja szeptembertől éppen azért hozott szigorúbb intézkedéseket, mert a kriptovaluták 2019-es betiltása ellenére az országban külföldi platformokon keresztül továbbra is lehetséges volt kriptopénzekkel kereskedni.

Oroszországban a Központi Bank január közepén nyújtott be egy javaslatot, aminek értelmében az országban mind a kriptovaluták használatát, mind pedig azok bányászatát betiltanák, mert álláspontjuk szerint ezek az eszközök komoly veszélyt jelentenek az ország pénzügyi stabilitására, a monetáris politika függetlenségére és az emberek jólétére. Oroszország Kazahsztán mögött a harmadik legnagyobb tényező a bitcoinbányászat terén, a globális kapacitás nagyjából 12%-a innen származik.

A bitcoin az elmúlt hónapokban története egyik legnagyobb esését szenvedte el, a kriptovaluta értéke a novemberi csúcsponthoz képest január végére csaknem megfeleződött. A bitcoin árfolyama azóta elkezdett emelkedni, és a cikk írásának idején nagyjából 42 ezer dollár környékén mozog.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Hatalmasat estek a kriptovaluták, a bitcoin alig feleannyit ér, mint két és fél hónappal ezelőtt Oroszországban betiltanák, Európában pedig szigorúbban szabályoznák a kriptovalutákat, de az elmúlt hetek pánikszerű eladási hullámában számos más tényező is szerepet játszott.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.