Kína teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést

2021 / 09 / 24 / Bobák Áron
Kína teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést
Az ázsiai országban hivatalosan már 2019 óta tilos bitcoinnal és más kriptovalutákkal kereskedni, de a Kínai Népbank most igyekszik bezárni a kiskapukat is.

A kínai központi bank pénteken jelentett be, hogy minden kriptovalutával való tranzakciót illegálissá nyilvánítanak, így a jövőben sem bitcoinnal, sem más kriptovalutával nem lehet kereskedni az országban - számol be róla az Associated Press. "A virtuális valutákkal való ügyletek illegális pénzügyi tevékenységnek minősülnek, és szigorúan tilosak" - közölte honlapján a Kínai Népbank, akik a döntést azzal indokolták, hogy a kriptovaluták negatív hatással vannak a pénzügyi rendszerre, valamint azokat pénzmosásra és egyéb illegális tevékenységekre használják.

A lépés nem teljesen váratlan, hiszen Kína régóta igyekszik gátat szabni a decentralizált, a kormányok által ellenőrizhetetlen virtuális valutáknak: a pénzintézeteknek már 2013-ban megtiltották, hogy kriptopénzeket kezeljenek, az ilyen pénzeszközökkel való kereskedés pedig 2019 óta hivatalosan be is van tiltva az országban, azonban külföldi platformokon keresztül továbbra is lehetséges volt kriptopénzekkel kereskedni. Kína idén májusban elkezdte felszámolni az országban működő kriptobányákat is.

Budapesten kapott szobrot először a Bitcoin atyja Satoshi Nakamoto szobrát a Graphisoft Parkban leplezték le.

A kínai kormány a kriptopénzeket sújtó rendelkezésekkel párhuzamosan nemrég saját virtuális valuta bevezetéséről döntött, amelyet egyelőre négy nagyvárosban vezettek be kísérleti jelleggel. A digitális jüan és általában az állami elektronikus pénzek megítélése viszont megosztó lehet egy szempontból: ha ez a fizetési forma teljes egészében leváltaná a jövőben a készpénzes verziót, az azt jelentené, hogy a kormányok minden egyes tranzakciót monitorozhatnának, minden elköltött jüanról, e-koronáról (ez a svéd e-pénz neve) vagy digitális euróról tudnának. Ez pedig ellentétben áll a kriptovaluták, különösen a Bitcoin eredeti céljával, amit azért hozott létre feltalálója, Satoshi Nakamoto, hogy megteremtse a peer-to-peer átutalás bankoktól független formáját.

Kína nem az egyetlen ország, aminek egyre jobban szúrják a szemét a kriptovaluták, idén tavasszal például kiderült, hogy India egy ennél is szigorúbb szabályozást tervez, aminek értelmében akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetnék azokat, akik kriptopénzekkel kereskednek. Más országok ugyanakkor sokkal nyitottabban állnak a digitális pénzhez, Salvador augusztusban - a világon elsőként - hivatalos fizetőeszközként is elismerte a bitcoint.

A Kínai Népbank döntésének hírére a kriptovaluták értéke meredeken esni kezdett, a bitcoin árfolyama néhány óra alatt 45 ezer dollárról 41 ezer dollárra csökkent, igaz, azóta némileg emelkedett az értéke.

(Borítókép: Yuriko Nakao/Getty Images)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.

Megszüntetné a kriptovalutákkal való kereskedelem anonimitását az Európai Bizottság A javaslatot még most kezdik tárgyalni, de amennyiben elfogadják, a Satoshi Nakamoto által kialakított rendszer megváltozhat és megszűnhetnek a névtelen kriptotárcák is az EU-ban.

Alacsony az árfolyam, érdemes-e most bitcoinba fektetni? Relatíve olcsón tudunk most bitcoint vásárolni, a megfontolandó kérdés tehát, hogy innen merre mozdul az árfolyam a közeljövőben.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.