A méhek nagyon örülnek annak, hogy karanténba zártuk magunkat

2020 / 05 / 09 / Felkai Ádám
A méhek nagyon örülnek annak, hogy karanténba zártuk magunkat
Mi is többször írtunk már arról, hogy a természet szó szerint fellélegzik annak köszönhetően, hogy akaratunkon kívül ugyan, de mégis visszavettünk pusztító szokásainkból.

Az utóbbi időkben környezetvédelmi szempontból a médiában egyik leginkább tárgyalt rovar, a méh, pedig több szempontból is igen boldog lehet most.

Nem csak azért válhatott a környezetvédelem egyik legemblematikusabb fajává a méh, mert kedvesen zümmög a virágos réteken, és mézet termel (azt meg ki nem szereti?), hanem mivel könnyen számszerűsíthető a haszon, amit a bolygónak és az emberiségnek hajt.

Méhek nélkül az emberiség által termelt étel harmada tűnne el, és a virágot hozó növények 80 százalékát is ezek az állatok porozzák be.

Kicsit talán perverz dolog, de a BBC-nél azt is kiszámolták, hogy a méhek globális gazdasági értéke 150 milliárd dollár.

A légszennyezés mostani enyhülése pedig kifejezetten jót tesz ezeknek a hasznos állatoknak. A szennyező részecskék, amit jellemzően a gépkocsik eregetnek magukból, ugyanis jelentős mértékben lecsökkentik azt az időt, amíg a virágok illatát érezni lehet a levegőben.

A légszennyezés ráadásul az illat erősségét is gyengíti.

Ennek az a következménye, hogy a méhek nehezebben találnak élelmet: messzebbre kell repülniük.

Mindez pedig azzal jár, hogy összességében kevesebb élelmet tudnak csak begyűjteni.

A megnövekedett gépkocsiforgalom mellett ráadásul sokkal több méh végezte szétplaccsanva a szélvédőn, mint mostanság. Egy 2015-ös kanadai tanulmány szerint körülbelül 24 milliárd darázs és méh halt meg az imént leírt módon évente csak Észak-Amerikában.

A járvány elmúltával tehát jó lenne olyan világban ébredni, ahol ezeknek a létfontosságú rovaroknak is jut hely, és ahol ők is jól érezhetik magukat.

(Kép: Flickr/David Lea Kenney/Bevan Walker)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.