A méhek nagyon örülnek annak, hogy karanténba zártuk magunkat
2020 / 05 / 09 / felkai.adam
A méhek nagyon örülnek annak, hogy karanténba zártuk magunkat
Mi is többször írtunk már arról, hogy a természet szó szerint fellélegzik annak köszönhetően, hogy akaratunkon kívül ugyan, de mégis visszavettünk pusztító szokásainkból.

Az utóbbi időkben környezetvédelmi szempontból a médiában egyik leginkább tárgyalt rovar, a méh, pedig több szempontból is igen boldog lehet most.

Nem csak azért válhatott a környezetvédelem egyik legemblematikusabb fajává a méh, mert kedvesen zümmög a virágos réteken, és mézet termel (azt meg ki nem szereti?), hanem mivel könnyen számszerűsíthető a haszon, amit a bolygónak és az emberiségnek hajt.

Méhek nélkül az emberiség által termelt étel harmada tűnne el, és a virágot hozó növények 80 százalékát is ezek az állatok porozzák be.

Kicsit talán perverz dolog, de a BBC-nél azt is kiszámolták, hogy a méhek globális gazdasági értéke 150 milliárd dollár.

A légszennyezés mostani enyhülése pedig kifejezetten jót tesz ezeknek a hasznos állatoknak. A szennyező részecskék, amit jellemzően a gépkocsik eregetnek magukból, ugyanis jelentős mértékben lecsökkentik azt az időt, amíg a virágok illatát érezni lehet a levegőben.

A légszennyezés ráadásul az illat erősségét is gyengíti.

Ennek az a következménye, hogy a méhek nehezebben találnak élelmet: messzebbre kell repülniük.

Mindez pedig azzal jár, hogy összességében kevesebb élelmet tudnak csak begyűjteni.

A megnövekedett gépkocsiforgalom mellett ráadásul sokkal több méh végezte szétplaccsanva a szélvédőn, mint mostanság. Egy 2015-ös kanadai tanulmány szerint körülbelül 24 milliárd darázs és méh halt meg az imént leírt módon évente csak Észak-Amerikában.

A járvány elmúltával tehát jó lenne olyan világban ébredni, ahol ezeknek a létfontosságú rovaroknak is jut hely, és ahol ők is jól érezhetik magukat.

(Kép: Flickr/David Lea Kenney/Bevan Walker)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.