A mesterséges intelligencia felülmúlta a patológusokat a rákos sejtek vizsgálatánál

2020 / 07 / 28 / Perei Dóra
A mesterséges intelligencia felülmúlta a patológusokat a rákos sejtek vizsgálatánál
A JAMA Oncology szaklapban publikált tanulmány két kísérletről számol be, amelyekben előbb megállapították a Gleason-pontszámokat, majd összehasonlították a patológusok képességeit a mesterséges intelligenciával szemben a prosztata sejtek kategorizálása során.

Az elmúlt években a Google aktív szerepet játszott a diagnosztikában használt MI-rendszerek fejlesztésében: munkatársaik már tesztelték a mesterséges intelligenciát többek között az emlőrák kimutatásánál, tüdőrákos betegek CT-leleteinek tanulmányozásánál, valamint szemvizsgálatokon is. Ezen új erőfeszítés során pedig a prosztatarák kimutatásánál próbálták ki.

A kísérletek

Az első kísérletben a kutatók hat, átlagosan huszonöt évnyi munkatapasztalattal rendelkező patológust kértek fel négyszázkilencvennyolc különböző stádiumú prosztatarákos sejtről készült felvétel analizálására. A leleteket már előzőleg urológusoknak is megmutatták, akik megállapították az úgynevezett Gleason-értéket. Ezután felkérték a patológusokat a saját Gleason-elemzésük elkészítésére az egyes leletekre vonatkozóan, majd miután végeztek, a Google mesterségesintelligencia-rendszere is megtette ugyanezt. Végezetül összehasonlították a két tábor eredményeit. A szakértők azt találták, hogy a mesterséges intelligencia hetvenkét százalékkal volt pontosabb az urológusoknál, míg a patológusok csak ötvennyolc százalékot értek el. A kísérletvezetők ugyanakkor hozzátették, hogy általánosságban nem a patológusok, hanem az urológusok dolga a rák azonosítása a sejtszövetekben, ezért is használták őket kiindulási alapként. A második kísérletben mind a patológusokat, mind az MI-rendszerrel megvizsgáltatták a szövetmintákat, melyekről el kellett dönteniük, hogy azok szerintük rákosak-e vagy sem.

A hétszázötvenkét mintából a patológusok és az MI találatai közel azonosak voltak, 94,3 és 94,7 százalék között. A mesterséges intelligencia kissé jobb pontszámot ért el, de egyúttal több fals pozitív eredményt is produkált.

A szakemberek úgy vélik, a Google MI-rendszere a jövőben segítséget nyújthat a patológusoknak, és kiválthatja az urológusok munkáját. Továbbá szerintük a kísérletek azt sugallják, hogy több munka befektetésével olyan rendszereket fejleszthetnek, amelyek képesek döntéstámogató szerepet játszani a jövőbeni prosztataszűréseknél.

Mit jelent a Gleason-grádus?

A rákos sejteket mikroszkóp alatt vizsgálva a patológus olyan jellemzőket észlel, melyek jelzik a daganatos elváltozás súlyosságát, a folyamat növekedésének és terjedésének mértékét, melyeket a szövettani grádussal fejez ki. Ilyen fontos eltérés például a sejtek egymáshoz való viszonya, a normális prosztata mirigyállománytól való eltérés mértéke és a rákos sejtek osztódási hajlandósága (mitotikus arány). A prosztatarák esetén alkalmazott úgynevezett Gleason-grádus egytől ötig osztályozza a prosztatarákot, leggyakrabban hármas vagy magasabb fokozatú rákok fordulnak elő. Amennyiben a rákos szövet nagyon hasonló a normál prosztata szövethez, egyes fokozatúnak számít. Ha a rákos sejtek jellemzői igen eltérőek és azok növekedési üteme szokatlanul magas, a legagresszívebb, ötös fokozatúnak sorolják be. A kettőtől négyig tartó fokozat jellemzői az előző kettő között vannak.

(Fotó: Getty Images Hugnary)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.