Kína és a mesterséges intelligencia: Mire tanítják a világot, és mitől kell tartanunk?

2020 / 07 / 09 / Perei Dóra
Kína és a mesterséges intelligencia: Mire tanítják a világot, és mitől kell tartanunk?
A világ ugyanakkor aggódva figyeli az ország lépéseit, leginkább az egyre intenzívebb politikai elnyomás miatt. Noha az MI alkalmazása egyes területeken valóban aggasztó, egyes elemzők szerint mégis hiba lenne Kínát 'gonosznak' bélyegezni, hiszen számos, a társadalom számára hasznos innovációt nekik köszönhetünk. De nézzük csak részletesebben!

Pozitívumok

Kezdjük rögtön a pozitívumokkal, elvégre Kína törekvései a mesterséges intelligencia területén számos olyan innovációt eredményeztek, amelyek megoldást jelenthetnek a világ régóta fennálló problémáira. Az egészségügyben eszközölt fejlesztéseknek köszönhetően például mára a kínai társadalom elöregedő résznek is megfizethető, azonnali szolgáltatásokat ajánlanak. A "Doktor MI" chatbotok a teleorvoslás segítségével elősegítik az elszigetelt települések lakóinak kapcsolatát tapasztalt szakemberekkel;

a gépi tanulás felgyorsítja a gyógyszerészeti kutatásokat; míg a deep learning felhasználása az orvosi képfeldolgozásban segítheti a rák és más betegségek korai felismerését.

Az egészségügyi újítások rohamléptékű fejlődésében a Covid-19 is jelentős szerepet játszott. Az eszközöket több ország is megvásárolta, a kínai Wuhanban, a Covid-19 kezelésére használt MI eszközöket például a CT-szkennelés felgyorsításának elősegítésével Olaszországban és az Egyesült Királyságban is használják.)

Negatívumok

A mesterséges intelligencia nagyszerű dolog egészen addig, amíg nem veszélyezteti az állampolgárok alapvető szabadságjogait. A kínaiak megfigyelő technológiája azonban rajta tartja szemét a világon; vegyük mondjuk a modern hadviselést, ahol szintén gyors ütemben fejlődik a mesterséges intelligencia. Az exportképes rendszerek olyan funkciókat foglalnak magukba, mint

a tömeges megfigyelés és arcfelismerés, de az olyan integrált közös műveleti platformok is ide tartoznak, melyek nagy adatot és mesterséges intelligenciát használnak prediktív rendfenntartásra.

A pilóta nélküli repülőgépeket, köztük a Wing Loong 2-t és a CH-4-t sikeresen exportálták az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába, Egyiptomba és Pakisztánba, míg a legismertebb globális vállalatok, köztük a Huawei, a Hikvision vagy a ZTE szintén szoros együttműködést ápolnak az állami tulajdonú vállalatokkal annak érdekében, hogy megkaparinthassák a legfejlettebb mesterséges intelligencia interfészeket. A Pallas Athéné Geopolitikai Intézet tavaly elemzése szerint ezek a számítástechnikai eszközök 2019 végén világszerte több mint kétszázharminc városban jelen voltak. Peking azon törekvései pedig, hogy ellenőrizze a hazai kutatási létesítményeket, még tovább erősíti az exportálható technológiák fejlesztését, biztosítva fölényét az olyan versenytársakkal szemben, mint Oroszország vagy az Egyesült Államok. Kína MI-dominanciára való törekvése az ellátási láncokat sem hagyja érintetlenül: tavaly 21,8 milliárd amerikai dollárt fektetett az iparba, fokozva a chip gyártásra tett erőfeszítéseit, melynek köszönhetően előrejelzések szerint a következő években kétszámjegyű növekedést jósolnak.

Miről is szól pontosan Kína 2017-es terve?

A Következő Generációs Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Terv egy három szakaszos ütemterv, amely szerint Kínának első lépésben 2020-ig fel kell vennie a lépést az amerikai MI-fejlesztésekkel, ezt követően 2025-ig számottevő fejlődést kell elérnie az MI segítségével a gyógyászat, a gyártás, a városi infrastruktúra, a mezőgazdaság és a nemzetbiztonság területén, végül 2030-ra a mesterséges intelligencia globális vezetőjévé kell válnia. A kínai tudományos és technológiai minisztérium négy techcéget jelölt ki, hogy egymás szakértelmére támaszkodva alapítsanak „nyílt innovációs platformokat”, ezáltal lényegében tegyék Kínát MI-nagyhatalommá: a Baidut az önvezető járművekkel, az Alibabát az okosvárosokkal, a Tencent a számítógépes látással, a hangfelismeréssel foglalkozó iFlyteket pedig a hangalapú intelligencia fejlesztésével bízta meg az állam.

(Fotó: Needpix)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.