A mesterséges intelligencia több mint hatvanszorosára feljavíthatja a homályos fotókat

2020 / 06 / 16 / Perei Dóra
A mesterséges intelligencia több mint hatvanszorosára feljavíthatja a homályos fotókat
A Duke Egyetem kutatói kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia által vezérelt eszközt, amely az emberek homályos, felismerhetetlen képeit félelmetesen élethű portrékká alakítja, finomabb részletességgel, mint korábban bármi más.

Az egyetem munkatársainak beszámolójából kiderül, hogy más képalkotó módszerek az arcképet az eredeti felbontás mindössze nyolcszorosára képesek nagyítani. A csapat azonban kidolgozott egy módszert, melynek segítségével 'maroknyi képpontból' valósághű arcokat teremthetnek akár hatvannégyszeres felbontással is, „kibővítve” olyan adottságokkal, mint a ráncok, szempillák vagy a borosta, amelyek az eredeti fotón egyáltalán nem látszódnak.

"Eddig soha nem készítettünk szuper nagy felbontású képeket ilyen részletességgel"-mondja Cynthia Rudin, a Duke informatikusa, a kutatás vezetője.

A rendszer ugyanakkor személyazonosításra nem használható, így például nem változtatja kristálytisztává a biztonsági kamerák felvételeit, inkább olyan új arcokat képes generálni, amelyek valójában nem léteznek, mégis valódinak tűnnek. (Ezen a linken pixelről-pixelre végigkövethetjük a folyamatot.) "Bár elsősorban emberi arcokra összpontosítottunk a kísérleteknél, a technika elméletileg szinte bármiből képes éles, realisztikus megjelenésű fotókat alkotni a mikroszkópos felvételektől kezdve a csillagászati- és műhold felvételekig"-mondja Sachit Menon, a tanulmány társszerzője, a Duke frissen végzett matematikusa és informatikusa. Hagyományos megközelítés esetén a szakértők előbb fogják az alacsony felbontású képeket, és megpróbálják "kitalálni", hogy milyen extra képpontok kellenének ahhoz, hogy azok többé-kevésbé megegyezzenek a nagy felbontású fotók képpontjaival. Ez viszont nehezen, sőt többnyire egyáltalán nem megvalósítható az olyan kidolgozott területeken, mint mondjuk a bőr vagy a haj. A pixelek szétesése pedig egyenlő a homályos képpel. A kutatócsoport a gépi tanulás úgynevezett "GAN" eszközét használta, amely két különböző, mégis ugyanazokon a fényképkészleteken kifejlesztett algoritmust jelent.

"A PULSE élethű képeket hozhat létre pixeles, rossz minőségű bemenetekből, amelyekre más módszerek nem képesek"-mondja Rudin.

Alex Damian, szintén a kutatás társszerzője pedig megjegyezte, hogy algoritmusuk még a durván pixeles fotókat is átalakítja, amelyeken például a szem vagy a száj alig felismerhető. A rendszer egy arcról készült 16x16 pixeles képet néhány másodperc alatt 1024x1024 képpontúvá konvertálhat, több mint egymillió pixel hozzáadásával, hasonlóan a HD felbontáshoz. Az olyan részletek pedig, mint a pórusok, a ráncok és a haj, amelyek egyébként észrevehetetlenek az alacsony felbontású képeken, élesek és világosak lesznek a számítógép által generált verziókban. A kutatók negyven önkéntest arra kértek, hogy egy egytől-ötig tartó skálán értékeljenek ezernégyszáznegyven képet, amelyeket a PULSE, illetve öt másik, hagyományos módszerrel feljavítottak. A PULSE természetesen mind közül a legjobb lett. Hogy mekkora sikere lesz a későbbiekben, egyelőre rejtély, sokan mindenesetre már most is a fotózási technológiák úttörőjeként emlegetik. Az alábbi fotó egy előtte-utána verziót ábrázol:

Így javíthatjuk fel otthon alacsony felbontású fotóinkat

Ha esetleg már most kipróbálnák, hogyan redukálja le a mesterséges intelligencia egy fotó minőségi javítását, az AI Image Enlarger, ingyenesen letölthető programmal meggyőződhetünk róla. A szoftver gyorsan és egyszerűen jobb felbontású fotót varázsol egy pixelesből, és noha hatékonysága nem ér fel a PULSE teljesítményével, azért látszik, hogy a mesterséges intelligencia teszi a dolgát. A javításra szoruló képet simán az egérrel behúzhatjuk, vagy a File/Add Image opcióval vihetjük a programba. Jpg, jpeg és png formátumú képeket tölthetünk meg, amelyek maximális mérete három MB lehet. Ezután beállíthatjuk a fénykép stílusát, majd azt, hogy hányszorosára (kettő vagy négyszeresére) javítsa a program a felbontást.

Ezután kattintsunk előbb a Submit, majd a Download gombra, ami után megjelenik előttünk egy link, amin keresztül megtekinthetjük vagy letölthetjük számítógépünk valamelyik mappájába a javított változatot. Ezt a mappát megadhatjuk az Option/Save Image Path útvonalat követve. Ha pedig ez a mappa megegyezik az eredeti kép helyével, akkor azt  automatikusan felülírja az új változat.

(Fotó: Needpix, Scitechdaily)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.