A Meta, a Google és az OpenAI is megígérte az USA kormányának, hogy felelősségteljesen fejleszti a mesterséges intelligenciát

2023 / 07 / 27 / Bodnár Barna
A Meta, a Google és az OpenAI is megígérte az USA kormányának, hogy felelősségteljesen fejleszti a mesterséges intelligenciát
Az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy vezető mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztő vállalatokkal és számos országgal együttműködve „védőkorlátokat” állít fel az MI potenciális kockázatainak mérséklése érdekében, eközben azonban az MI-technológiák innovatív előnyeire összpontosít.

Az Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, OpenAI, Anthropic és az Inflection AI vezetőit múlt héten Joe Biden elnök fogadta a Fehér Házban, ahol bejelentették többek között azt, hogy az új mesterséges intelligencia rendszereket belső és külső teszteknek vetik alá, mielőtt kiadják őket, és külső szakértőkkel vizsgáltatják meg a biztonsági hibákat, a diszkriminatív tendenciákat vagy a fogyasztók magánéletét, egészségügyi adatait vagy biztonságát fenyegető kockázatokat. A cégek önkéntes módon azt is megígérték, hogy megosztják az információkat a kormányokkal, a civil társadalommal és a tudományos körökkel, és jelentik a sebezhetőségeket.

Fentiekhez kapcsolódóan azt is érdemes megemlíteni, hogy az Anthropic, a Google, a Microsoft és az OpenAI megalapította a Frontier Model Forumot, egy olyan iparági testületet, amely az MI-modellek biztonságos és felelős fejlesztésére összpontosít. A cégek által kiadott közös közlemény szerint a szervezet célja a mesterséges intelligencia biztonságával kapcsolatos kutatások előmozdítása, a legjobb gyakorlatok és szabványok meghatározása, valamint a politikai döntéshozók és az ipar közötti információcsere elősegítése.

Nathaniel Fick, az Egyesült Államok kibertérért és digitális politikáért felelős nagykövete és Dr. Seth Center, a kritikus és új technológiákért felelős különmegbízott hivatalának helyettes vezetője tartott közös sajtótájékoztatót szerdán, ahol a tisztviselők az Egyesült Államok és hat, vezető mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó nagyvállalat megállapodásáról beszélt.

Fick hangsúlyozta, hogy kiemelkedően fontos a feltörekvő technológiák alkalmazása - beleértve a mesterséges intelligenciát -olyan területeken, mint az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák, a tudomány és a mezőgazdaság termelékenysége, valamint az orvosi diagnosztika és gyógyászat. Éppen ezért az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a mesterséges intelligencia fejlesztésére irányuló törekvéseket, a felmerülő kockázatokat azonban természetesen szintén kezelni kell.

Ennek érdekében a vállalatoknak kötelességük garantálni, hogy termékeik biztonságosak, ideértve a kibertámadásokkal szembeni óvintézkedéseket, illetve a mesterséges intelligencia-rendszerek felelősségteljes fejlesztését és szigorú követelményeknek megfelelő tesztelését. A nagykövet hangsúlyozta azt is, hogy lehetővé kell tenni a felhasználók számára, hogy meg tudják állapítani, ha valami mesterséges intelligenciával készült, attól függetlenül, hogy a tartalom eredeti formájában jelenik meg, vagy később módosították.

Fick szerint a vállalatok részéről tett önkéntes kötelességvállalás biztosítja, hogy az intézkedések gyorsak legyenek,

hiszen a technológiai fejlődésének ütemét tekintve nem állnak rendelkezésre évek, de hónapok sem arra, hogy komplex szabályozást vezessenek be. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jelenlegi első lépést ne követné majd egy szilárd, dinamikus és rugalmas irányítási struktúra létrehozása.

Dr. Seth Center, a kritikus és új technológiákért felelős különmegbízott hivatalának helyettes vezetője azt hangsúlyozta, hogy a vállalatok általi kötelezettségvállalásokban olyan referencia-témákat érintenek, amelyek új nemzetközi egyeztetések alapjait képezhetik, amelyekben minden országnak részt kell vennie, ami arról gondolkodik, hogyan profitálhat a mesterséges intelligenciából, miközben minimalizálja a kockázatokat. Center a jelenlegi megegyezést a vállalatok és az USA kormánya között diplomáciai hídnak nevezte egy szélesebb körű beszélgetés felé, valamint ő is kiemelte, hogy a gyorsaság most kulcskérdés, ezért azonnal kell cselekedni. „Nincs egy évtizedünk arra, hogy szembenézzünk ezzel a kérdéssel, ezért gyorsan haladunk akkor is, ha egyelőre nem minden rendelkezésre álló válasz kielégítő, és nincs teljes képünk arról, amit a mesterséges intelligencia kapcsán szabályozni kell. Ennek ellenére valahogyan el kell indulnunk ezen az úton, és alig várjuk, hogy partnereinkkel együtt haladjunk rajta tovább.”, mondta Dr. Seth Center.

Nathaniel Fick megemlítette, hogy az Egyesült Államok üdvözli az olyan egyéb erőfeszítéseket is a témában, mint a japán miniszterelnök által korábban, G7 csúcstalálkozón bejelentett „Hiroshima AI” kezdeményezés, ami szintén a mesterséges intelligencia irányítására vonatkozó közös törekvés, illetve az Európai Unió MI-jogszabálya, vagyis mesterséges intelligencia törvénye, amivel korábban már a Rakétán is többször foglalkoztunk.

Újabb előrelépés az EU mesterséges intelligenciát szabályozó jogszabályával kapcsolatban A törvény betiltja például a köztereken, mesterséges intelligenciával végzett biometrikus azonosítást, érzelemfelismerést, de szigorú átláthatósági követelményeket támaszt a ChatGPT-hez hasonló rendszerekkel szemben is.

Egy kérdésre válaszolva a nagykövet azt is elmondta, olyan átfogó szervezeteken keresztül, mint például az ENSZ, az Egyesült Államok kész akár a területen szintén jelentős potenciált képviselő Kínával is tárgyalni a mesterséges intelligencia szabályozásáról.

A sajtótájékoztatón felmerült az egyik legfontosabb kérdés is, a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmak vízjelezése annak érdekében, hogy a felhasználók egyértelműen lássák, az adott videót, szöveget, vagy hanganyagot MI-rendszer hozta létre. Fick ezzel kapcsolatban azt mondta, ez az egyik legnagyobb kihívás, amiről a vezető vállalatokkal jelenleg is aktívan tárgyalnak, és mind egyetértenek abban, hogy

olyan megbízható mechanizmusokat kell kidolgozni, amelyek lehetővé teszik a - közösségi oldalak hírfolyamait jellemzően rendkívül gyorsan görgető - felhasználók számára is, hogy megállapíthassák az adott tartalomról, mesterséges intelligencia hozta-e létre, vagy módosította-e azt.

A technológiai megoldások mellett rendkívül fontos a felhasználók edukációja is. A nagykövet szerint kulcskérdés a mesterséges intelligenciával, illetve az MI által generált tartalmakkal kapcsolatos nyilvános oktatási kampányok kidolgozása, amelynek eredményeképpen széleskörűen terjedhet el a tudás, mint például korábban a dohányzás káros hatásaival, vagy a biztonsági öv használatával kapcsolatos közérdekű információk esetében.

Az önkéntes felelősségvállalás mellett, amely az első lépést jelenti, a nagykövet azt mondta, az Egyesült Államok elnöke által az elkövetkező hónapokban kiadott végrehajtási rendelet meghatároz majd néhány irányelvet a mesterséges intelligencia kormányzati felhasználására vonatkozóan, és további szabályozásokra is számít az USA törvényhozásának részéről.

Korlátozzák a ChatGPT használatát az amerikai Képviselőházban A testületben dolgózk ezentúl kizárólag a ChatGPT előfizetéses verzióját használhatják majd esetenként, de nem építhetik be a mindennapi munkafolyamataikba.

Ami a munkahelyek biztonságát, és a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatását illeti, a tisztviselők azt mondták, az internet hajnalán hasonlóképpen tartott mindenki attól, hogy a világháló megjelenése egész iparágakat fog megszüntetni. Ez talán igaz volt néhány esetben, azonban ennél nagyságrendekkel több munkahelyet és lehetőséget teremtett az internet, valószínűleg hasonló lesz az arány a mesterséges intelligencia térhódítása során is.

Az embereknek új készségeket kell majd tanulniuk a fejlett és a fejlődő gazdaságokban egyaránt, és szembe kell néznünk azzal is, hogy lesznek, akik lemaradnak, vagy elveszítik a munkájukat.

Ezért kulcsfontosságú, hogy ennek megelőzése érdekében már most az edukációra, szakképzésre összpontosítsunk. A nagykövet arra is rávilágított, hogy a bolygón élő emberek egyharmada még mindig nem csatlakozik az internethez, az emberiség egyharmadának még mindig nincs lehetősége arra, hogy kihasználja a technológia előnyeit.

(Borítókép: Getty Images/SEAN GLADWELL)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.