Korlátozzák a ChatGPT használatát az amerikai Képviselőházban

2023 / 06 / 27 / Bodnár Barna
Korlátozzák a ChatGPT használatát az amerikai Képviselőházban
Hétfőn új szabályokat jelentettek be arra vonatkozóan, hogy az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházában a dolgozók hogyan használhatják a ChatGPT-t.

A törvényhozó testület és munkatársaik ezen túl hivatalosan csak a chatbot, ChatGPT Plus nevű fizetős verzióját vehetik majd igénybe, mégpedig azért, mert az biztonságosabb, mint a bárki számára elérhető ingyenes szolgáltatás, derül ki Catherine L. Szpindor, a Ház adminisztratív vezetőjének feljegyzéséből. A bejelentésben az áll, hogy a ChatGPT Plus-t a fokozott adatvédelmi funkciók alkalmassá teszik rá, hogy a törvényhozók „kutatásra és értékelésre” használják, azonban szigorúan tilos olyan információt vagy szöveget megosztani a chatbottal, amelyet a Ház még nem hozott nyilvánosságra.

Szpindor azt írta, hogy az ingyenes szolgáltatással ellentétben a havi 20 dollárba kerülő, előfizetéses verzió "fontos adatvédelmi funkciókat tartalmaz, amelyek szükségesek a Ház adatainak védelméhez". Azt is hozzátette, hogy a ChatGPT ingyenes verzióját, vagy más nagy nyelvi modelleket nem engedélyezett használni. Bár a testület tagjai kísérletezhetnek azzal, hogy a chatbot esetenként hogyan segítheti őket feladataik elvégzésében, de "nem jogosultak a rendszeres munkafolyamatba beépíteni", illetve tilos érzékeny adatokat megadniuk a ChatGPT Plus használata közben.

Emellett a dolgozóknak engedélyezniük kell az adatvédelmi beállításokat is, amely alapértelmezés szerint le van tiltva az alkalmazásban, ezzel biztosítva, hogy a beszélgetések előzményei törlődnek, és nem épülnek vissza a nagy nyelvi modellbe, vagyis a ChatGPT nem „tanulja meg” azokat.

A hétfői bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer arra szólította fel a Kongresszust, hogy minél hamarabb fogadjon el új jogszabályt a mesterséges intelligencia szabályozására. A Schumer által benyújtott javaslat részletesen elemzi a mesterséges intelligencia lehetséges nemzetbiztonsági kockázatait és a munkahelyekre jelentett veszélyét. Az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is felismerte az MI szabályozásának jelentőségét, az EU mesterséges intelligenciát érintő jogszabálycsomagja is rohamléptekkel halad a hatálybalépés felé.

A hivatalos testületek mellett számos magáncég, köztük a Samsung és az Apple is korlátozta vagy megtiltotta az alkalmazottaknak az olyan generatív mesterséges intelligencia eszközök használatát, mint a ChatGPT, arra hivatkozva, hogy bizalmas adatok szivároghatnak ki az alkalmazáson keresztül. Azt, hogy ezek a félelmek nem teljesen alaptalanok néhány olyan korábbi OpenAI adatvédelmi baklövés támasztja alá, mint például egy rendszerhiba, amely átmenetileg felfedte a felhasználók chatbottal folytatott csevegéseinek előzményeit egymás előtt.

(Borítókép: Getty Images/Michael Duva)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.