A metróállomás nem csak közlekedésre való, high-tech salátát is lehet termeszteni benne

2022 / 10 / 09 / Bobák Zsófia
A metróállomás nem csak közlekedésre való, high-tech salátát is lehet termeszteni benne
A vertikális farmokon növényvédő szerek nélkül és kevés vízfelhasználással lehet egészséges élelmiszer alapanyagokat előállítani, a kérdés csak az, hogyan lehet az emberekhez legközelebb hozni a termesztési folyamatokat. Tajvan egyszerű megoldást talált a problémára.

A vertikális farmok high-tech módszerekkel helyettesítik a jelentős munkaerőt igénylő és sokszor egészségre akár káros hatással bíró vegyszerek használatával előállított növények termesztésének hagyományos folyamatát: ezeken a termelő telepeken minden automatizált, a hőmérséklet, páratartalom és nedvesség szintje nem a szeszélyes és a terményeknek nem mindig kedvező időjárás függvényében alakul, hanem precíz kontroll eredménye és a növekedés ütemét, valamint a növények egészségét állandó jelleggel monitorozzák a szenzoros adatgyűjtés segítségével. A farmokon, amelyek tulajdonképpen hatalmas, kivilágított polcrendszerek, a terményeken kívül semmi sem "természetes": a napfényt LED lámpák helyettesítik, míg a talajt hidroponikus rendszer és külön adagolt tápanyagok.

A módszer azonban mégis nagy előnyökkel jár a hagyományos termelési módokkal szemben, mivel a steril környezetnek köszönhetően a növényvédő szereket és egyéb potenciálisan káros anyagokat teljesen el lehet hagyni a termesztési folyamatból, sőt, a termények olyan tiszták, hogy nem is kell őket megmosni fogyasztás előtt, sokat spórolva ezzel a vízhasználaton. A farmok kis alapterülete szintén pozitívumot jelent a kevés szabad térséggel rendelkező országokban, ahol a mezőgazdasági termelésre nem áll rendelkezésre elegendő földterület - a vertikális rendszerek felfelé terjeszkednek és bárhová integrálhatóak, ahol elfér néhány emeletnyi polcsor.

Tajvan zsúfolt körzeteiben a friss élelmiszer alapanyagok biztosítására ezt a vertikális megoldást vetik be, méghozzá a termelés szempontjából egészen újszerű környezetben: a Nanking-Fuxing metróállomáson Tajpejben. Az úgynevezett Okos Mezőgazdasági Demonstrációs Zóna két járat megállói közötti átjáróban található, közel a kijárathoz, úgyhogy az áthaladó emberek könnyen útba ejthetik. A Taiwan News beszámolója szerint a használaton kívüli negyven négyzetméteres területen salátákat termesztenek a TRTC (Taipei Rapid Transit Corporation) megbízásából, akik korábban már megnyitották a Metro Corner és Metro Shop boltjaikat is, amelyek célja a metróval utazók minél gyorsabb és könnyebb kiszolgálása a legkülönfélébb termékekkel. A Unicuisine Global Foods Corporation céggel együttműködésben üzemeltetett Metro Fresh nevű vertikális farm hidroponikus termesztésű salátái is az utazók friss élelmiszerekkel való ellátását segítik, mivel a termékeket a közeli büfében árusítják.

A polcokon hetente összesen 180 adag salátát termelnek meg többféle fajtából,

így a helyben készített szendvicsekbe bőven elegendő mennyiséget lehet előállítani a farmon.

A vertikális termelés egyre népszerűbb alternatívát nyújt a hagyományos mezőgazdasági módszerek városokban is alkalmazható kiegészítésére, de ez a típusú növénytermesztés, még ha bizonyos helyeken óriási épületekben zajlik is, a földeken való termesztést nem tudja kiváltani, a nagyobb hely-, és tápanyagigényű, több kalóriát tartalmazó növénytípusokat ugyanis egyelőre nem lehet hatékonyan növeszteni ezzel a módszerrel.

(Fotó: Taipei City Government)

Az éhínséget akarták felszámolni, de egyelőre salátát termesztenek miniatűr farmokon A világ népességének önellátása lehetne a biztosíték az éhezés ellen, az Infarm vállalat szerint. Beltéri farmjaik már megjelentek az élelmiszerboltokban, ahonnan egészen biztosan E. Coli-mentes salátát választhatunk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.