A mezőgazdaság éjszakai vadásza elektrosokkal küzd a kártevők ellen

2023 / 05 / 28 / Bobák Zsófia
A mezőgazdaság éjszakai vadásza elektrosokkal küzd a kártevők ellen
Éjjel csap le a kártevőkre az autonóm gép.

A Solinftec vállalat egyik korábban bemutatott robotja, a Solix Sprayer a gyomirtásban segít a gazdálkodóknak: a földeket járva, kamerás felvételek készítése és elemzése által választja ki a megóvandó termények és gyomok közül azokat, amelyek jelenlétére nincs szükség, majd a gyomirtót pontosan a kellő helyre fecskendezi, így csökkenti a felhasznált vegyszer mennyiségének szintjét. A gép az ALICE AI rendszerrel működik, amit a cég kifejezetten mezőgazdasági célokra fejlesztett, hogy a begyűjtött adatok összegzése által támogassa a gazdákat a döntéshozatalban.

A cég következő gépe, ami a Solix Sprayerhez hasonlóan önállóan és nagy precizitással dolgozik, a Solix Hunter, amelyet a 2023-as brazil Agrishow-n mutattak be a nagyközönségnek. A robot nem gyomokra, hanem rovarokra és más kártevőkre vadászik, méghozzá éjjel, mielőtt a peterakás folyamata elkezdődik. A gép, akárcsak a Sprayer, autonóm módon üzemel, és szintén napelemes rendszerrel biztosítja az energiát, amelyekkel a nappali napsütéses órákban tölti fel az akkumulátorait, ezáltal sötétedés után is működőképes marad. A Future Farming leírása szerint egyhuzamban 200 hektárnyi területet tud bejárni a gép és közben a rovarirtás mellett a növények monitorozását és adatgyűjtést is végez.

A kártevőket, például a zsizsiket és poloskát egyszerű, de környezetbarát módszerrel pusztítja: vegyszerek alkalmazása helyett speciális hullámhosszú fényt használ, ami odavonzza a rovarokat, majd elektrosokkal végez velük. A robot az operációs rendszere segítségével azonosítja az "ellenséget" és az ártalmatlan élőlényeket nem bántja. A gép a precíziós mezőgazdaság újabb hatékony képviselője lehet, viszont az ára igen borsos: 50 000 euróért, azaz 18,5 millió forintért értékesíti majd a gyártócég.

A precíziós mezőgazdaság vagy 'okosgazdálkodás' egyre nagyobb szerepet kap a növénytermesztés terén, mivel az adatokra alapozott és sokszor robotizált megoldásokkal környezetbarátabb módon lehet végezni a hagyományosan sokkal több káros anyag felhasználását igénylő munkákat. Statisztikák szerint már a 2021-től 2023-ig tartó időszakban is jelentősen, két milliárd dollárral nőtt a precíziós mezőgazdaság piaci értéke globálisan, de az előrejelzések szerint ez a tempó fokozódik: 2027-re további hat milliárd dollárra nő majd az értéke. A technológia hátránya viszont éppen a folyamatos monitorozás és a gépek nagyfokú használata lehet, emiatt ugyanis nagy kezdeti befektetést igényel a gazdálkodók számára az áttérés.

(Fotó: Solinftec)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.