A mezőgazdaság éjszakai vadásza elektrosokkal küzd a kártevők ellen

2023 / 05 / 28 / Bobák Zsófia
A mezőgazdaság éjszakai vadásza elektrosokkal küzd a kártevők ellen
Éjjel csap le a kártevőkre az autonóm gép.

A Solinftec vállalat egyik korábban bemutatott robotja, a Solix Sprayer a gyomirtásban segít a gazdálkodóknak: a földeket járva, kamerás felvételek készítése és elemzése által választja ki a megóvandó termények és gyomok közül azokat, amelyek jelenlétére nincs szükség, majd a gyomirtót pontosan a kellő helyre fecskendezi, így csökkenti a felhasznált vegyszer mennyiségének szintjét. A gép az ALICE AI rendszerrel működik, amit a cég kifejezetten mezőgazdasági célokra fejlesztett, hogy a begyűjtött adatok összegzése által támogassa a gazdákat a döntéshozatalban.

A cég következő gépe, ami a Solix Sprayerhez hasonlóan önállóan és nagy precizitással dolgozik, a Solix Hunter, amelyet a 2023-as brazil Agrishow-n mutattak be a nagyközönségnek. A robot nem gyomokra, hanem rovarokra és más kártevőkre vadászik, méghozzá éjjel, mielőtt a peterakás folyamata elkezdődik. A gép, akárcsak a Sprayer, autonóm módon üzemel, és szintén napelemes rendszerrel biztosítja az energiát, amelyekkel a nappali napsütéses órákban tölti fel az akkumulátorait, ezáltal sötétedés után is működőképes marad. A Future Farming leírása szerint egyhuzamban 200 hektárnyi területet tud bejárni a gép és közben a rovarirtás mellett a növények monitorozását és adatgyűjtést is végez.

A kártevőket, például a zsizsiket és poloskát egyszerű, de környezetbarát módszerrel pusztítja: vegyszerek alkalmazása helyett speciális hullámhosszú fényt használ, ami odavonzza a rovarokat, majd elektrosokkal végez velük. A robot az operációs rendszere segítségével azonosítja az "ellenséget" és az ártalmatlan élőlényeket nem bántja. A gép a precíziós mezőgazdaság újabb hatékony képviselője lehet, viszont az ára igen borsos: 50 000 euróért, azaz 18,5 millió forintért értékesíti majd a gyártócég.

A precíziós mezőgazdaság vagy 'okosgazdálkodás' egyre nagyobb szerepet kap a növénytermesztés terén, mivel az adatokra alapozott és sokszor robotizált megoldásokkal környezetbarátabb módon lehet végezni a hagyományosan sokkal több káros anyag felhasználását igénylő munkákat. Statisztikák szerint már a 2021-től 2023-ig tartó időszakban is jelentősen, két milliárd dollárral nőtt a precíziós mezőgazdaság piaci értéke globálisan, de az előrejelzések szerint ez a tempó fokozódik: 2027-re további hat milliárd dollárra nő majd az értéke. A technológia hátránya viszont éppen a folyamatos monitorozás és a gépek nagyfokú használata lehet, emiatt ugyanis nagy kezdeti befektetést igényel a gazdálkodók számára az áttérés.

(Fotó: Solinftec)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.