A Microsoft más cégeknek is segít beszállni a pedofilok elleni küzdelembe

2020 / 01 / 15 / Pőcze Balázs
A Microsoft más cégeknek is segít beszállni a pedofilok elleni küzdelembe
A Microsoft több mint egy évig fejlesztette Artemis névre keresztelt eszközét, amelynek célja, hogy automatikusan felismerje, amikor valaki egy chatben megpróbál rossz szándékkal egy gyerek bizalmába férkőzni. Ami még ennél is fontosabb és előremutatóbb: a megoldás nem csak az Xbox Live chatet teszi biztonságosabbá, más szolgáltatások is használhatják majd azt.

A Verge-ön megjelent hír szerint az Artemis projekt célja, hogy felismerje, amikor egy felhasználó azzal a céllal lép kapcsolatba fiatalokkal, hogy a bizalmukba férkőzzön, majd akár személyesen, akár online szexuálisan közeledjen hozzájuk. Ha a rendszer ilyet észlel, akkor az adott beszélgetést egy moderátornak továbbítja, aki mérlegeli, hogy kapcsolatba lépjen-e az Egyesült Államokban ilyen ügyekben illetékes szervvel. Azzal, hogy a Microsoft nem tartja meg magának ezt a megoldást, lehetővé teszi, hogy más, chatet üzemeltető platformok is eggyel biztonságosabban működhessenek, ha beépítik az Artemist saját szolgáltatásukba.


Folyamatos a vita arról, hogy a digitális platformoknak mekkora szerepet kell vállalniuk abban, hogy a felhasználóik lelki, fizikai biztonságát szavatolják. Míg az, hogy az álhírekkel kapcsolatban mennyire legyenek megengedőek a közösségi oldalak, egyáltalán nem egyértelmű, addig a fiatalok védelme elméletileg mindenhol elsődleges fontosságú. És egészen addig az is marad, amíg más tervekkel, értékekkel, technológiákkal össze nem akad.

Már William Barr amerikai főügyész is azt kéri az Apple-től, hogy törje fel a floridai lövöldözés elkövetőjének a telefonjait. Ahogyan a Rakéta is megírta, a három halálos áldozattal járó terrorcselekmény újra felhevítette a vitát a titkosítás előnyeiről és hátrányairól. Feltehetőleg a Microsoft megoldása is csak addig tud működni, amíg nem csak a chatelő felek férnek hozzá a kettejük közt zajló beszélgetésekhez.Ha a Facebook megvalósítja a tervét, és mindhárom hozzá tartozó, a fiatalok körében is népszerű szolgáltatás, a Messenger, a WhatsApp és az Instagram is end-to-end titkosítva lesznek, vagyis a végpontokon ülő felhasználókon kívül senki sem látja majd, hogy mi történik a chatszobában, sokkal nehezebb lesz az Artemishez hasonló megoldásokat alkalmazni. Persze elég erőforrással és kreativitással így is lehet segíteni a bajban lévő felhasználókon, például fel lehet készíteni arra a rendszert, hogy helyben megvizsgálja a chat szövegét, és megpróbálja megállapítani, hogy szerepelnek-e benne aggasztó, esetleg veszélyes helyzetre utaló szavak, sőt, a csatolt fotók, videók tartalma ugyanígy vizsgálható lehet anélkül, hogy azokat elküldené a program egy központi szerverre, de a lehetőségek lényegesen korlátozottabbak.

Az, hogy egy technológiai óriás elkészít valamit, amivel egy valós veszélyt próbál elhárítani, majd azt mások rendelkezésére bocsátja, hatalmas előrelépés. Ha mások is követik a Microsoft példáját, és a rendelkezésükre álló erőforrásokat komoly problémák megoldása mögé állítják, majd az így létrejövő ötleteket, eszközöket nem tartják meg maguknak, akkor egy pillanatra megmutatják, hogy néha hasznos, hogy ilyen óriásira nőttek ezek a cégek.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.