Az FBI újra szeretne belesni egy jelszóval védett iPhone-ba

2020 / 01 / 08 / Pőcze Balázs
Az FBI újra szeretne belesni egy jelszóval védett iPhone-ba
Decemberben a szaúdi légierő egy kiképzésen részt vevő pilótája lelőtt három embert az amerikai haditengerészet légierejének egy floridai bázisán. A nyomozók most kíváncsiak Mohammed Saeed Alshamrani telefonjainak a tartalmára - de azokat jelszó védi. Az Apple meg tudná oldani a problémát. Kérdés, hogy akarja-e.

Érthető, hogy az FBI belenézne az elkövető telefonjába - az, hogy kik szerepeltek a telefonkönyvében, milyen üzeneteket váltottak, milyen appokat használt, mind sokat elárulhatnak az indítékairól, a környezetéről, ezzel lehetővé téve nem csak azt, hogy jobban értsük, mi történt, hanem, hogy a hatóságok későbbi bűncselekményeket akadályozzanak meg. Az Apple többezer hasonló kérést kap állami szervektől egyetlen félév alatt - ezeket a számokat rendszeresen publikálják is. A problémák akkor jelentkeznek,

amikor ők sem férnek hozzá a telefon tartalmához.

Az Apple, ahogy saját statisztikái is mutatják, javarészt szolgáltat adatot a hatóságoknak; ebben az esetben is adott már át fájlokat, a közleményünk szerint mindent, amit tudnak. Ilyen lehet például Alshamrani iCloud fiókja, ami tartalmazhatja a névjegyzékét, a fotóit, a naptárbejegyzéseit, de akár a böngészési előzményeit is. Ezeket ugyan mind titkosítva tárolják, de ők képesek ezeket az állományokat dekódolni. A jelkóddal védett telefonon ezt nem tudnák megtenni - ráadásul a végtelenségig sem lehet próbálkozni, ha az elkövető beállította, hogy tíz sikertelen kísérlet után a telefon adatai törlődjenek.

Az első ilyen, nagy port felvert vita az FBI és az Apple között jó négy éve volt


2015 decemberében Kaliforniánan, San Bernardinóban 14 ember vesztette az életét egy terrorista motivációjú lövöldözés következtében. A szövetségiek az Apple-höz fordultak, akik nem tudtak, vagy akartak segíteni: állításuk szerint csak úgy tudnának a hatóságoknak betekintést biztosítani egy lezárt telefonba, ha azzal minden más iPhone felhasználó biztonságát is veszélyeztetnék.

Ez a gyakorlatban a legkönnyebben úgy képzelhető el, hogy készítenek egy új verziót a telefon operációs rendszeréből, ami nem kér jelszót, majd ezt a frissítést telepítik erre az egyetlen készülékre. Ezt az FBI nem tudja maga megcsinálni, mert a telefon ellenőrzi, hogy valóban megbízható forrásból érkezik-e a rendszer új verziója. Azzal viszont, ha az Apple hitelesítené azt, az rossz kezekben köthet ki, így milliárdok adatai kerülhetnének veszélybe - állítják Tim Cookék. Ahogy a New York Times emlékeztet, az FBI végül hackerekhez fordult segítségért, akik fel tudták törni a telefont egy akkor ismertté vált hibát kihasználva, de hogy kik voltak azok és mennyiért dolgoztak, máig nem lehet tudni. A Verge akkori beszámolója szerint ráadásul a telefonról nem kerültek elő új bizonyítékok. Most sem valószínű, hogy a felhőben tárolt adatokon kívül mást át fog adni az Apple,

 

de lehet, hogy pár hónap múlva egészen másról fog szólni a vita.


Decemberben a Facebook és az amerikai főügyész, William Barr kapott össze a titkosítás miatt: Zuckerbergék az Instagram, a Facebook és a WhatsApp üzeneteket is úgy szeretnék kódolni, hogy azokhoz csak a feladó és a címzett férhessenek hozzá. Amerikai, brit és ausztrál politikusok kérték, hogy a hatóságoknak biztosítsanak számukra hozzáférést az üzenetekhez, de a Facebook, ahogy az Apple is, tartja magát ahhoz, hogy ha valakinek adnak egy mesterkulcsot, az máshoz is el fog jutni.

Arra könnyű választ találni, hogy a pensacolai mobil sorsa egyelőre mi lesz - arra sokkal nehezebb, hogy a törvényhozók bekeményítenek-e egyszer annyira, hogy ellehetetlenítsék az ilyen eszközök és appok titkosítását, ahogy megpróbálták Ausztráliában is.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.