A Microsoft nem zéró kibocsájtást ígér, hanem egyenesen negatívat

2020 / 01 / 18 / Felkai Ádám
A Microsoft nem zéró kibocsájtást ígér, hanem egyenesen negatívat
A Microsoft ügyvezetője, Satya Nadella ígéretet tett arra, hogy 2050-re a cég minden légköri szennyezést eltávolít, amit 1975-ös alapítása óta okozott. Hogy elérjék ezt a célt, 2030-ra már „karbonnegatívak” szeretnének lenni.

Mi az a karbonnegatív?

A karbonsemleges kifejezés valószínűleg mostanra már széleskörűen ismert, arra utal, hogy az adott cég nem juttat szén-dioxidot a légkörbe. Ezt több módon próbálják a vállalatok elérni:

  • Ugyanannyi szén-dioxidot tüntetnek el a légkörből, mint amennyit odaengednek.
  • Kiegyenlítik a kibocsátást azáltal, hogy olyan projekteket támogatnak a világban, amely valahol csökkenti a kibocsájtást.
  • Eleve nem bocsájtanak ki üvegházhatású gázokat, hanem mondjuk inkább átváltanak megújuló energiaforrásokra.

Talán nem meglepő, de a legtöbb cég általában a kettes opció mellett teszi le a voksát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamelyik fejlődő országban támogatnak zöld projekteket, mondjuk egy vízerőmű felépítését. Aztán az így elért kibocsátáscsökkentést levonják a saját kibocsátásukból. Ha jól csinálták, akkor kibalanszírozhatták a saját szennyezésüket, legalábbis papíron. Ám még ha a dolog valóban jár is haszonnal, akkor is a kibocsátás lassításáról, nem pedig a kibocsátás hatásának a visszafordításáról beszélhetünk.

Ezzel szemben tehát egy karbonnegatív vállalat több üvegházhatású gázt von ki a légkörből, mint amennyit odajuttat. A Microsoft terve pedig éppen ez, és ehhez szénmegkötő és -tároló technológiákat vetnének be.

A hírt a legtöbb környezetvédő csoport örömmel fogadta, de a Greenpeace azért figyelmeztetett arra is, hogy a szektor több más nagyvállalatához hasonlóan a Microsoft is szívesen adja bérbe az általa fejlesztett mesterséges intelligencia technológiákat olajfúró, gázkitermelő és más erősen szennyező cégeknek jó pénzért cserébe.

Mi lesz a szénnel?

A fent kifejtett célt a vállalat több úton próbálja elérni a hagyományostól az inkább csak terv formájában létező módokig. Az előbbibe tartozik az erdőterület növelése, amit új erdők telepítésével vagy a már létezők bővítésével érnének el. A szén visszajuttatása a talajba, kiszívása a levegőből, valamint felhasználása bioenergiához, ma inkább még csak sci-fiben, nagy jóindulattal: tervezőasztalokon, laboratóriumokban létező megoldások.

Brad Smith, a vállalat elnöke elismeri, hogy a tervben olyan technológiák is szerepelnek, amelyek manapság „még nem léteznek teljesen”. Épp ezért fog a Microsoft befektetni ezen technológiák kutatásába és fejlesztésébe. Minderre egymilliárd dollárt szánnak. Ezenkívül azt is ígérik, hogy a vállalat 2025-re teljesen áttér a megújuló energiákra.

Mégis mennyire szennyez a Microsoft?

A tech vállaltok szennyezése a gyártáshoz és az adatfeldolgozó központok energiafogyasztásához köthető. A becslések szerint ez ma az üvegházhatású gázkibocsájtás 3,6 százalékát jelenti világszinten, ami a 2007-es aránynak a duplája. Ha pedig minden marad úgy, mint eddig, 2040-re ez a szám akár 14 százalékig felkúszhat. A Microsoft azt ígéri, hogy mind az anyacég, mind a beszállítók kibocsátását felére csökkenti 2030-ra. Ennek egyik módja a vállalat saját, belső „szénadója”.

Ezt a belső, elkülönített költségvetést a Microsoft 2012 óta alkalmazza minden részlegére. Az adott részlegnek az alapján kell ide befizetnie, hogy mekkora kibocsátást okozott áramhasználattal, a dolgozók utazásával és egyéb módokon. Ezen most annyit változtatnak, hogy ebbe beépítik az indirekt kibocsátást is, amit mondjuk a részleg által fejlesztett termék energiafelhasználása okoz a vásárlóknál.

Elég, nem elég?

Az biztos, hogy ez a vállalás a nagy tech cégek között az egyik legambiciózusabb. Jeff Bezos például annyit ígért tavaly szeptemberben, hogy az Amazon 2040-re karbonsemleges lesz, ennek keretében például a szállítóikat látnák el százezer elektromos autóval. A Google konzervatívabb módon csökkenti saját kibocsátását, zöld projektekbe fektet be szerte a világban, illetve környezetbarát technológiákat fejleszt, például olyan digitális eszközöket a városoknak, mellyekkel azok nyomon követhetik és csökkenthetik a kibocsátást.

(Kép: Pixabay, forrás: BBC)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.