A nap járását követő, mindkét oldalon termelő napelemek: miért nem ilyeneket használunk?

2020 / 06 / 08 / Rácz Tamás
A nap járását követő, mindkét oldalon termelő napelemek: miért nem ilyeneket használunk?
Egyszerű: mert drágábbak. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne térülhetne meg a magasabb beruházási költség.

A legtöbb napelem, amit az épületek tetején vagy a mezőkön tartószerkezetre szerelve láthatunk, közel sem használja ki maradéktalanul a napfényt. Ehhez követnie kellene a Nap járását az égen, hogy mindig a lehető legnagyobb mennyiségű sugárzás érje a felületét, illetve a hátoldalán is hasznosítania kellene a szórt fényt. A technológia meg is van minderre, de legfejlettebb, legkomplikáltabb rendszer, tehát a mindkét oldalán energiát termelő, folyamatos forgatás és dőlésszög-változás segítségével mindig pontosan a Nap felé forduló panel, bármilyen elegáns megoldás is, annyira drága, hogy talán csak a sarkvidékeken reális a megtérülése, ha minél kisebb területen kell minél nagyobb energiát termelni.

Más a helyzet a kevésbé komplikált optimalizálásokkal. A mindkét oldalán energiát termelő napelemeket a '60-as évek vége óta ismerjük. A napjárást követő, egy tengely mentén működő forgatószerkezet sem újdonság.


A SOLTEC mindkét oldalán energiát termelő, a Nap járását egy tengely mentén végzett döntéssel követő napelem-farmja

Egy kutatócsoport most tanulmányban foglalta össze, hogy a Föld különböző vidékein milyen hatékonyságnövelés lenne elérhető a kifinomultabb technológia használatával a napelemek kiválasztásánál és telepítésénél, illetve hogy mindez milyen extra költséget jelentene a beruházók számára. A tanulmányban alaposan felmérték az egyes térségek földrajzi és meteorológiai adottságai mellett a pénzügyi körülményeket is.


Egy ábra a sok közül a tanulmányból: színkóddal jelezték a kutatók, a világ mely tájain jobb a megtermelt energia költsége szempontjából az egy tengely mentén forgatott kétoldalú és egyoldalú panelek (bal oldal) illetve az egy tengely mentén forgatott egyoldalú és a fix kétoldalú panelek (jobb oldal) esetében

A végkövetkeztetés szerint a világ legnagyobb részén - nálunk is - a két oldalon energiát termelő panelekből álló, egy tengely mentén forgatott rendszerek lennének a legjobb megoldások, ezek akár 35%-kal nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani azonos időszakban, mint a fix, egyoldalú paneles, legolcsóbb rendszerek. Az épp elérhető árak, lokális gazdasági körülmények körüli bizonytalanságok miatt viszont nem lehet egyértelműen kimondani, hogy mindenütt ez a legjobb megoldás, a beruházóknak a helyi viszonyok ismeretében kell dönteniük.

Hivatkozott tanulmány: : Rodríguez-Gallegos et al., Global Techno-Economic Performance of Bifacial and Tracking Photovoltaic Systems, Joule (2020), https://doi.org/10.1016/j.joule.2020.05.005


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.