A nap járását követő, mindkét oldalon termelő napelemek: miért nem ilyeneket használunk?

2020 / 06 / 08 / Rácz Tamás
A nap járását követő, mindkét oldalon termelő napelemek: miért nem ilyeneket használunk?
Egyszerű: mert drágábbak. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne térülhetne meg a magasabb beruházási költség.

A legtöbb napelem, amit az épületek tetején vagy a mezőkön tartószerkezetre szerelve láthatunk, közel sem használja ki maradéktalanul a napfényt. Ehhez követnie kellene a Nap járását az égen, hogy mindig a lehető legnagyobb mennyiségű sugárzás érje a felületét, illetve a hátoldalán is hasznosítania kellene a szórt fényt. A technológia meg is van minderre, de legfejlettebb, legkomplikáltabb rendszer, tehát a mindkét oldalán energiát termelő, folyamatos forgatás és dőlésszög-változás segítségével mindig pontosan a Nap felé forduló panel, bármilyen elegáns megoldás is, annyira drága, hogy talán csak a sarkvidékeken reális a megtérülése, ha minél kisebb területen kell minél nagyobb energiát termelni.

Más a helyzet a kevésbé komplikált optimalizálásokkal. A mindkét oldalán energiát termelő napelemeket a '60-as évek vége óta ismerjük. A napjárást követő, egy tengely mentén működő forgatószerkezet sem újdonság.


A SOLTEC mindkét oldalán energiát termelő, a Nap járását egy tengely mentén végzett döntéssel követő napelem-farmja

Egy kutatócsoport most tanulmányban foglalta össze, hogy a Föld különböző vidékein milyen hatékonyságnövelés lenne elérhető a kifinomultabb technológia használatával a napelemek kiválasztásánál és telepítésénél, illetve hogy mindez milyen extra költséget jelentene a beruházók számára. A tanulmányban alaposan felmérték az egyes térségek földrajzi és meteorológiai adottságai mellett a pénzügyi körülményeket is.


Egy ábra a sok közül a tanulmányból: színkóddal jelezték a kutatók, a világ mely tájain jobb a megtermelt energia költsége szempontjából az egy tengely mentén forgatott kétoldalú és egyoldalú panelek (bal oldal) illetve az egy tengely mentén forgatott egyoldalú és a fix kétoldalú panelek (jobb oldal) esetében

A végkövetkeztetés szerint a világ legnagyobb részén - nálunk is - a két oldalon energiát termelő panelekből álló, egy tengely mentén forgatott rendszerek lennének a legjobb megoldások, ezek akár 35%-kal nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani azonos időszakban, mint a fix, egyoldalú paneles, legolcsóbb rendszerek. Az épp elérhető árak, lokális gazdasági körülmények körüli bizonytalanságok miatt viszont nem lehet egyértelműen kimondani, hogy mindenütt ez a legjobb megoldás, a beruházóknak a helyi viszonyok ismeretében kell dönteniük.

Hivatkozott tanulmány: : Rodríguez-Gallegos et al., Global Techno-Economic Performance of Bifacial and Tracking Photovoltaic Systems, Joule (2020), https://doi.org/10.1016/j.joule.2020.05.005


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.