A Nap kevésbé aktív a hasonló csillagokhoz képest, de miért is jó ez nekünk?

2020 / 05 / 08 / Perei Dóra
A Nap kevésbé aktív a hasonló csillagokhoz képest, de miért is jó ez nekünk?
A mágneses tér folyamatosan változtatja a bolygók fényerejét, a mágneses mező instabillá válása következtében pedig az objektum felszínén sötétebb vagy világosabb foltok alakulhatnak ki, ami aktivitásuk növekedésével jár. Mostanáig a szakértők úgy vélték, hogy a gyorsabban forgó csillagok erősebb mágneses térrel párosulnak, ez pedig az aktivitás növekedéséhez vezethet. Aztán felfedeztek valami újdonságot a Napról.

Timo Reinhold, a Max Planck Naprendszerkutató Intézet munkatársa csapatával arra a követekeztetésre jutott új tanulmányukban, hogy a Nap aktivitása elmarad a hasonló csillagokétól– olvasható a Science magazinban. A mágneses tér folyamatosan változtatja a bolygók fényerejét, a mágneses mező instabillá válása következtében pedig az objektum felszínén sötétebb vagy világosabb foltok alakulhatnak ki, ami aktivitásuk növekedésével jár. Mostanáig a szakértők úgy vélték, hogy a gyorsabban forgó csillagok erősebb mágneses térrel párosulnak, ez pedig az aktivitás növekedéséhez vezethet.

Érdekes módon már 1610 óta készülnek (meglehetősen pontos) megfigyelések a napfoltokról, míg a fákban és jégmagokban megtalálható szén és berillium arról árulkodik, hogy az elmúlt kilencezer évben a Nap aktivitása viszonylag alacsony volt.

Hogy a Földön viszonylag ritkák az extrém hideg, illetve forró periódusok, a csapat szerint annak köszönhető, hogy a Nap nem kifejezetten ingadozó csillag.

Reinholdék aktív csillagokat vizsgáltak, ezek közül harmincnégyezer planéta forgási sebességét ismerjük, kilencvenkilencezerét ellenben nem. Ezek közül végül kiválasztották a Napra emlékeztető égitesteket: többségük húsz-harminc nap alatt fordult meg tengelyük körül, a Nap viszont huszonöt nap alatt. Az ismert forgási idejű csillagok ráadásul jellemzően ötször változékonyabbak voltak a Napnál. Míg ismeretlen forgási idejű bolygókra ehhez képest kevésbé volt jellemző az aktivitás látványos alakulása. Reinhold szerint eredményeikre egyelőre nincs pontos magyarázat, de megeshet, hogy ismert és ismeretlen forgási idejű égitestek közötti feltáratlan különbségre bukkantak, és bár valószínűleg nem a közeljövőben, de idővel a Nap is aktívabbá válhat.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.