A NASA kifejezetten a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas lélegeztetőgépet fejleszt

2020 / 04 / 25 / Felkai Ádám
A NASA kifejezetten a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas lélegeztetőgépet fejleszt
A NASA mérnökei olyan túlnyomásos lélegeztetőgépet terveztek, mely kifejezetten a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas. A készülék túljutott az első fontos teszten, amit éppen New Yorkban, a COVID-19 egyik legnagyobb amerikai gócpontjában ejtettek meg.

A készülék a VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) nevet kapta, és a NASA mérnökei fejlesztették ki a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-ban – áll az amerikai Űrügynökség közleményében.

A NASA célja mindezzel, hogy kisegítse ezekkel a járványban nélkülözhetetlen eszközökkel az egészségügyi ellátást.

Maga a lélegeztetőgép 37 nap készült el, és azóta már el is szállították tesztelésre a New York-i Icahn School of Medicine orvosi egyetemre.

Michael Watkins, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) igazgatója úgy nyilatkozott, hogy bár az itt dolgozóknak az űrrepülés, nem pedig az egészségügyi eszközök tervezése a fő profilja, de a kiváló mérnöki munka, a szigorú tesztelés és a prototípusok villámgyors legyártása nagyon is jellemzi a JPL-ben folyó tevékenységet.

Amikor pedig a munkatársak úgy látták, hogy meg tudják ezt csinálni, és ezzel segíthetnek az ellátórendszernek és a szélesebb értelemben vett közösségnek, onnantól nem volt megállás a számukra.

A VITAL pedig valóban a NASA-hoz méltó, remek munkának tűnik. Az eszköz tesztelését vezető Dr. Matthew Levin nagyon elégedett a VITAL-lal. Az egyetemen több vizsgálatot is végeztek, mindegyiket különböző állapotú betegek szimulációjával, és arra az eredményre jutottak, hogy a VITAL képes biztonságosan lélegeztetni a koronavírus-fertőzéstől szenvedő betegeket. Nem csak az Egyesült Államokban, de az egész világon.

A VITAL abban különbözik a többi hasonló készüléktől, hogy azoknál gyorsabban megépíthető és könnyebben karbantartható.

A NASA eszköze ráadásul kevesebb alkatrészt tartalmaz, és ezek az alkatrészek is olyanok, amik akár már most is elérhetőek a gyártók számára jelenleg is működő kereskedelmi láncokon keresztül. A flexibilis dizájn miatt a VITAL könnyen átalakítható, hogy akár gyorsan felhúzott szükségkórházak igényeit is ki tudja szolgálni.

A VITAL nem fogja leváltani a mostani lélegeztetőgépeket, amelyek évekig működnek, és a legkülönbözőbb betegségek és szövődmények kezelésére alkalmasak. A NASA találmánya ehelyett 3-4 hónapig működik, és kifejezetten a COVID-19 betegek kezeléséhez lett szabva.

A VITAL másik célja, hogy megelőzze a betegek állapotának romlását, hogy azoknak eleve ne legyen szükségük a fejlettebb, kórházi lélegeztetőgépekre. (A lélegeztetőgépek által okozott szövődményekről ebben a cikkben írtunk.)

Jelenleg az eszköz az FDA sürgősségi jóváhagyására vár, aminek köszönhetően a VITAL használatát nem évek, hanem akár napok múlva is engedélyezhetik.

A JPL felett álló, a Kaliforniai Műszaki Egyetem Office of Technology Transfer and Corporate Partnerships osztálya a VITAL licencét ingyenessé teszi, és több egészségügyi céget is felkerestek, amelyek elkezdhetnék a tömeggyártást.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.