A NASA újabb nagy felfedezést tett a Bennu aszteroidán, ami épp a halálba pörgi magát

2020 / 11 / 12 / Justin Viktor
A NASA újabb nagy felfedezést tett a Bennu aszteroidán, ami épp a halálba pörgi magát
Miután évekig tartó keringés után begyűjtötte a Bennu aszteroida mintáit, a NASA Osiris-Rex űrhajója újabb meglepő felfedezést tett.

Centrifugális erő

Az adatok szerint a Bennu, a Föld közelében keringő, gyorsan forgó űrkőzet üregesnek tűnik - áll a sajtóközleményben. A coloradói Boulder Egyetem tudósai elemezték a lander adatait, és szerintük a Bennu olyan gyorsan forog, hogy úgy tűnik, lassan szétszakítja saját magát, miközben fokozatosan sziklákat és port vet ki a körülötte található űrbe.

Amikor a NASA úgy döntött, hogy szondát küldenek egy űrsziklára és mintákat hoznak róla, akkor azért a Bennut választották, mert látszólag sima felülete volt, tökéletes leszállóhelyet biztosítva. De miután az Osiris-Rex megtette a 321 millió kilométeres utat Bennura, a hazaküldött képek sziklák és sziklamezők borította tájat tártak fel.

Amikor a NASA eszköze leszállt a Bennu felszínére, a tudósokat meglepte, hogy felszín mennyire behorpadt az Osiris-Rex alatt, és az is beszédesnek bizonyult, hogy hogy milyen sok sziklát fújt le a felszínről, a viszonylag kis méretű nitrogén gázsugár, amit a minták felszabadítása érdekében lőtt ki rá.

Az adatok aztán végül értelmet nyertek, amikor melléjük tették a Bennu méretéhez képest túl gyenge gravitációs vonzerejét, ami arra enged következtetni, hogy az aszteroida inkább egy tojásra hasonlít, mint szilárd kőzetdarabra.

Üreges test

"Mintha egy akkora üreg lenne a központjában, amiben elfér néhány futballpálya" - írta közleményében a Colorado Egyetem repülőgépmérnöke és vezető kutatója, Daniel Scheeres. "Elképzelhető, hogy egymillió év múlva vagy akár sokkal hamarabb az egész szétesik majd" - tette hozzá Scheeres.

Az Osiris-Rex vezető kutatója, Dante Lauretta szerint a Bennu az egyik legveszélyesebb aszteroida Naprendszerünkben, mivel nem elhanyagolható annak az esélye, hogy összeütközik a Földdel valamikor a 22. század folyamán. A törékenysége ehhez képest még jó hír is lehet.

(Forrás: Colorado.edu Kép: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Az Aditya-L1 műhold a Nap felszínét, légkörét, annak is a legkülső rétegét, a plazmából álló Napkoronát vizsgálja majd.
Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói
Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói "idegen múmiák" testeit
Meglepő fordulat a mexikói idegen fosszíliák kapcsán a testek röntgen- és CT-vizsgálatait követően. Azért még mindig marad tér a kételkedésre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.