A NASA újabb nagy felfedezést tett a Bennu aszteroidán, ami épp a halálba pörgi magát

2020 / 11 / 12 / Justin Viktor
A NASA újabb nagy felfedezést tett a Bennu aszteroidán, ami épp a halálba pörgi magát
Miután évekig tartó keringés után begyűjtötte a Bennu aszteroida mintáit, a NASA Osiris-Rex űrhajója újabb meglepő felfedezést tett.

Centrifugális erő

Az adatok szerint a Bennu, a Föld közelében keringő, gyorsan forgó űrkőzet üregesnek tűnik - áll a sajtóközleményben. A coloradói Boulder Egyetem tudósai elemezték a lander adatait, és szerintük a Bennu olyan gyorsan forog, hogy úgy tűnik, lassan szétszakítja saját magát, miközben fokozatosan sziklákat és port vet ki a körülötte található űrbe.

Amikor a NASA úgy döntött, hogy szondát küldenek egy űrsziklára és mintákat hoznak róla, akkor azért a Bennut választották, mert látszólag sima felülete volt, tökéletes leszállóhelyet biztosítva. De miután az Osiris-Rex megtette a 321 millió kilométeres utat Bennura, a hazaküldött képek sziklák és sziklamezők borította tájat tártak fel.

Amikor a NASA eszköze leszállt a Bennu felszínére, a tudósokat meglepte, hogy felszín mennyire behorpadt az Osiris-Rex alatt, és az is beszédesnek bizonyult, hogy hogy milyen sok sziklát fújt le a felszínről, a viszonylag kis méretű nitrogén gázsugár, amit a minták felszabadítása érdekében lőtt ki rá.

Az adatok aztán végül értelmet nyertek, amikor melléjük tették a Bennu méretéhez képest túl gyenge gravitációs vonzerejét, ami arra enged következtetni, hogy az aszteroida inkább egy tojásra hasonlít, mint szilárd kőzetdarabra.

Üreges test

"Mintha egy akkora üreg lenne a központjában, amiben elfér néhány futballpálya" - írta közleményében a Colorado Egyetem repülőgépmérnöke és vezető kutatója, Daniel Scheeres. "Elképzelhető, hogy egymillió év múlva vagy akár sokkal hamarabb az egész szétesik majd" - tette hozzá Scheeres.

Az Osiris-Rex vezető kutatója, Dante Lauretta szerint a Bennu az egyik legveszélyesebb aszteroida Naprendszerünkben, mivel nem elhanyagolható annak az esélye, hogy összeütközik a Földdel valamikor a 22. század folyamán. A törékenysége ehhez képest még jó hír is lehet.

(Forrás: Colorado.edu Kép: NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.