A NASA több mint három évtizedig szálka volt Ausztrália szemében

2020 / 08 / 02 / Perei Dóra
A NASA több mint három évtizedig szálka volt Ausztrália szemében
A Skylabbal felmerülő költségeket körülbelül 2,2 millió dollárra becsülték, noha egy számla rendezetlenül maradt több mint három évtizedig: egy négyszáz dolláros szemetelési büntetés, amit Ausztrália szabott ki a NASA-ra, az űrügynökség azonban ezt nem vette komolyan.

A landolás eredeti célpontja Fokvárostól ezerháromszáz kilométerre délkeletre, az Indiai-óceánon lett volna, ami kellően távol esett minden lakott településtől, hajó- és repülőjárattól. A dolgok persze másként alakultak, így végül Ausztrália délnyugati szeglete is kapott a maradványokból, és az azt kísérő 'tűzijátékból'. Bár személyi sérülés és komolyabb kár nem történt, Esperance városa a becsapódás után szemetelés címszóval kiállított egy csekket négyszáz dollárról az Egyesült Államoknak. (Az nem világos, hogy mindezt viccből tették, vagy tényleg ki akarták fizettetni a takarítás költségeit.)

A büntetést közvetlenül elküldték a NASA-nak, ahol azonban csak legyintettek az egészre, sőt jól is szórakoztak rajta.

Teltek-múltak az évek, mígnem egy nap 2009-ben egy kaliforniai rádiós műsorvezető, Scott Barley a Skylab-évforduló alkalmából elmesélte közönségének a sztorit, és arra kérte a hallgatókat, dobják össze a büntetés összegét. Az adakozás percek alatt sikerrel zárult, és a California Highway Radio hivatalosan törlesztette a NASA harminc éves adósságát. Barleyt ezután Esperanceba hívták, ahol tiszteletbeli polgárrá avatták. Furcsa dolog ez, de a kisváros többszörösen hasznot húzott a Skylabból, a becsapódás előtti napok médiafelhajtásában ugyanis az egyik kaliforniai napilap, a San Francisco Examiner

tízezer dollárt ajánlott fel annak, aki először visz be a szerkesztőségbe egy igazoltan a Skylab roncsaiból származó darabot.

A pénzt egy tizenhét éves helybéli kamasz, Stan Thornton kapta, aki felkapott egy füstölgő fémlapot a házuk udvaráról, majd az első repülővel San Franciscóba utazott, hogy leadja. A NASA teljes hallgatásba burkolózott, azonban tény, hogy azóta nem történt hasonló szemetelési incidens.

(Fotó: Needpix)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.