A németek nem találtak cenzúrára utaló jeleket a Xiaomi telefonokban

2022 / 01 / 18 / Pőcze Balázs
A németek nem találtak cenzúrára utaló jeleket a Xiaomi telefonokban
Tavaly szeptemberben a litván védelmi minisztérium súlyos vádakkal illette a kínai telefongyártókat. A Xiaomi egyik készülékénél azt tapasztalták, hogy cenzúrához szükséges kulcsszólistát tölt le, illetve túl sok adatot ad át a felhasználói szokásokról. A német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal vizsgálatot indított, amely most zárult le.

A hivatal képviselői sem biztonsági réseket, sem a cenzúrára utaló jeleket nem találtak a Xiaomi okostelefonjaiban - számolt be a Der Spiegel. A Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) hónapokon át vizsgálta a készülékeket a litván figyelmeztetés után. Ahogyan akkor arról a Rakétán is beszámoltunk, a balti országban három telefont értékeltek: a Xiaomi Mi 10T-t, a Huawei P40-et valamint a Oneplus 8T-t. A OnePlus készülékénél nem tártak fel biztonsági kockázatokat, a másik két telefonban viszont számos olyan problémát találtak, ami kockázatos lehet a felhasználókra nézve.

"Szabad Tibet" és "Éljen a független Tajvan"

- ilyen és ehhez hasonló kifejezéseket tartalmazott egy rendszeresen frissített konfigurációs fájl, amelyet több, a Mi 10 T-n futó alkalmazás is használt; igaz, a funkció a jelentés szerint az Európai Unióban nincs bekapcsolva. Azt is kifogásolták a litvánok, hogy szerintük a telefon túl sok adatot gyűjt a felhasználók készülékhasználati szokásairól, amelyeket egy a GDPR hatáskörén kívül eső, szingapúri szerverre továbbít. A Xiaomi már akkor vitatta a vizsgálat eredményeit. A konfigurációs fájlt állításuk szerint sértő vagy ártalmas reklámok kiszűrésére használják, míg az adattovábbítással kapcsolatban aláhúzták, hogy megfelelnek az európai adatvédelmi szabályoknak, a GDPR-nak.

Nincs itt semmi látnivaló

Fél évnyi vizsgálódás után a BSI szóvivője szerint "nem merültek fel rendellenességek, amelyek szükségessé tennék a további vizsgálatokat vagy szankciókat" - írja a Deutschlandfunk. A kínai vállalat szóvivője az eredményre reagálva azt nyilatkozta, hogy "A Xiaomi örömmel fogadta, hogy a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal vizsgálata is megerősítette: a vállalat elkötelezett az átlátható, felelős működés mellett, és kiemelten fontosnak tartja az ügyfelei személyes adatainak védelmét, illetve biztonságát. Bebizonyosodott, hogy mindenben eleget teszünk az uniós, valamint a nemzeti adatbiztonsági és kiberbiztonsági jogszabályoknak, csakúgy, mint az okoseszközökre vonatkozó összes EU-követelménynek. Örömmel működünk együtt minden felhasználóval, hatósággal és valamennyi érintettel, így a BSI-vel is, mert elkötelezettek vagyunk a termékeink és szolgáltatásaink folyamatos továbbfejlesztése és megújítása mellett."

(Borítókép: Wang Gang/VCG via Getty Images)

Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját A 11T Pro olyan 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel alig 20 perc alatt teljesen feltölthető a telefon, de vajon elég lesz-e ez az egyre sűrűsödő mezőnyben?


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.