Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját

2021 / 11 / 11 / Bobák Áron
Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját
A Xiaomi eddig elsősorban a tudásukhoz mérten rendkívül olcsó telefonjainak köszönhette a népszerűségét, ám a Samsung babérjaira törő gyártónak egyre fontosabb lenne, ha a drágább telefonjaik is legalább ennyire kelendőek lennének. A 11T Pro ennek érdekében olyan 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel alig 20 perc alatt teljesen feltölthető a telefon, de vajon elég lesz-e ez az egyre sűrűsödő mezőnyben?

A szeptember közepén bemutatott 11T-sorozat a Xiaomi számára kritikus időszakban érkezett. Egy rendkívül jó második negyedév után, amikor a gyártónak az eladott készülékek számát tekintve az Apple-t is megelőzve sikerült feljönnie a második helyre, Európában pedig a Samsung előtt végezve a legnagyobb telefongyártóvá váltak, a harmadik negyedévre mintha elfogyott volna a lendület. Az, hogy a globális eladásokban az Apple visszaelőzte őket, az új iPhone bemutatása miatt nem különösebb meglepetés, ugyanakkor az is látható, hogy a Xiaomi minden, számukra fontosabb piacon visszaszorult: Európában a Samsung mögött a második helyre, míg Kínában a Honor megerősödésével a top 3-ból is kiestek.

A Counterpoint Research nemrég kiadott elemzéséből kiderül, hogy a Xiaomi eladásainak gyengülése egy általános trend része, ami elsősorban a globális processzorhiánynak tudható be. A teljes mobilpiac 6, míg a Xiaomi eladásai 7 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az is látható, hogy a kínai gyártó "házon belüli" konkurenciája, a Vivo és az Oppo még ilyen körülmények között is képes volt növelni az eladásait. Ezzel a BBK Electronics két zászlóshajója már az eladott készülékek számában is ott lohol a Xiaomi nyakában, miközben a bevételek tekintetében már meg is előzték őket. A bevételeit egyébként nem csak a Vivónak és az Oppónak sikerült jelentősen növelnie, de a teljes mobilpiac bevételei is 12 százalékkal növekedtek az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Bár a Xiaomi bevételei arányaiban stagnáltak (továbbra is 8 százalékos a részesedésük ezen a téren), ez mégis intő jel lehet a vállalatnak, ami a kiemelkedő eladásait eddig elsősorban a rendkívül kedvező áron értékesített Redmi-szériának köszönhette.

Ha a Xiaomi nyereségességben is fel szeretne nőni a nagyokhoz, akkor kénytelenek lesznek valahogy meggyőzni a felhasználókat, hogy a prémium szegmensben is az ő készülékeiket válasszák. Ahogy az Mi 11-széria bemutatója kapcsán már írtunk róla, a vállalat el is indult ebbe az irányba, az idei csúcskategóriás telefonjuknál már nyoma sem volt a kompromisszumoknak, cserébe ezek a készülékek már árban is felveszik a versenyt a Samsung vagy az Apple modelljeivel. Az idén szeptemberben bemutatott 11T-széria két tagja, a 11T és a 11T Pro a közvetlenül a csúcskategória alatti szegmenst igyekeznek lefedni, így rendkívül fontos feladatuk lesz abban, hogy a Xiaomi a prémium szegmensből is nagyobb darabot tudjon kihasítani magának.

A Xiaomi idén már nem volt annyira kényelmes helyzetben, mint tavaly, amikor a Honor partvonalra szorulásával és a OnePlus telefonok drágulása miatt egy kisebb piaci űr keletkezett az olcsóbb, de bizonyos szempontból (például processzor) már a csúcskategóriába sorolható, nagyjából 150 és 250 ezer forint között kapható telefonok kínálatában. Bár az Európába visszatérő Honor a jelek szerint hasonló utat fog követni, mint a Xiaomi, vagyis a korábbinál drágább készülékekre számíthatunk tőlük, ugyanakkor nyáron hazánkba is megérkezett a szintén a BBK Electronicshoz tartozó Realme is, ami a Realme GT-vel pontosan ugyanazzal a stratégiával gyűjti magának a rajongókat, mint anno a Xiaomi.

Versenyképes kijelző, világverő gyorstöltés

Talán a processzorhiánynak tudható be az is, hogy az idei szériából az olcsóbb 11T modell MediaTek processzort kapott, ugyanakkor a 11T Prónál megtartották a Snapdragont, annak is a legújabb, 888-as verzióját. Ez jelenleg a legerősebb androidos mobilprocesszor a piacon, ami a telefonban található 8 GB RAM-mal együtt kifejezetten jó teljesítményt garantál a 11T Prónak, igaz, ezt egy balszerencsés véletlen miatt a saját méréseinkkel nem tudjuk alátámasztani. Bár a készüléken többször is lefuttattuk mind az Antutu, mind a Geekbench benchmark-tesztjét, azok minden alkalommal jóval alacsonyabb eredményt hoztak, mint amire a más tesztelők által elvégzett mérések alapján számítottunk, a probléma pedig egy teljes gyári visszaállítás után sem oldódott meg. Mivel a 11T Próról az interneten elérhető tesztek ennél jóval magasabb számokat mutatnak, ezért feltételezzük, hogy a tesztkészülékkel volt probléma, ezzel együtt a használat során nem éreztük azt, hogy a telefon lassú lenne vagy bármilyen szempontból hibásan működne.

A 11T Pro egyik legnagyobb újítása a tavalyi modellhez képest, hogy a 6,67 colos, 2400x1080 pixeles felbontású LCD kijelzőt egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező AMOLED-re cserélték, ami ugyan azt jelenti, hogy a kijelző maximális frissítési rátája 144-ről 120Hz-re csökkent, az előrelépés mégis szemmel látható. A készülék kijelzőjét élénk színek, a korábbinál jobb fényerő és a magas frissítési rátának köszönhetően kellemesen folyamatos mozgás jellemzi, az pedig különösen megnyugtató, hogy a képernyőt a legújabb Corning Gorilla Victus üveg védi a karcolásoktól és a leejtésből fakadó sérülésektől. Drágább telefonokhoz képest az egyetlen hiányosság, hogy a 11T Pro nem tudja adaptívan állítani a képfrissítési gyakoriságot, így azt vagy fixen 60, vagy fixen 120Hz-esre állíthatjuk be. A Xiaomi valamiért úgy döntött, hogy a telefont gyári állapotban 60Hz-es képfrissítésre állítják, aminek talán az lehet az oka, hogy így a készülék akkumulátora lassabban merül le, ugyanakkor azzal a veszéllyel fenyeget, hogy azok a felhasználók, akik egyáltalán nem értenek a mobilokhoz, talán soha nem is jönnek rá, hogy mellőzik a 11T Pro egyik nagy erősségét.

Az üzemidővel nekünk nem volt problémánk, a 11T Pro 5000 milliamperórás akkumulátorát még a készüléket a magasabb képfrissítési rátával és maximális fényerőn használva is igen nehéz lenne lemeríteni egy nap alatt, folyamatos használat mellett (ami a hétköznapokban nem túlságosan életszerű) is nagyjából nyolc órába telne, mire ez bekövetkezik. A 11T Pro üzemideje miatt azért sem kellett túl sokat aggódnunk, mert a készülék a jelenlegi leggyorsabb, 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel a saját méréseink szerint 22 perc alatt lehet teljesen feltölteni az akkumulátort. A Xiaomi a tavaly augusztusban bemutatott Mi 10 Ultránál egyszer már alkalmazta a 120 wattos töltést - némileg váratlan, hogy több mint egyéves kihagyás után nem egy csúcskategóriás telefonjukban, hanem egy annál lényegesen olcsóbb készülékben hozták vissza ezt a funkciót. Bár néhány napos teszt alapján lehetetlen megmondani, vajon igaz-e a Xiaominak az az állítása, hogy az akkumulátor kapacitása 800 töltési ciklus alatt mindössze 20%-ot csökken, ugyanakkor a telefon hazai bemutatóján részletesen kitértek rá, hogy milyen technológia újításokat alkalmaztak az akkumulátornál.

Ha belekukkantanánk a telefonba, akkor azt látnánk, hogy az akkumulátor két, 2500 milliamperórás cellából áll, amely grafén alapú lítium-ion technológiát használ. A grafén alkalmazásának köszönhetően az akkumulátor jobb vezetési képességekkel bír, amit az MTW-technológiával is felturbóztak, vagyis az akkumulátor nem egy ponton keresztül veszi fel az áramot. A kettős töltési megoldásnak köszönhetően a telefon képes arra, hogy csökkentse a feszültséget és növelje az áramerősséget, ami nem csak gyorsabb töltést tesz lehetővé, de a túlmelegedés ellen is védelmet nyújt. Ez utóbbit a Xiaominál annyira komolyan vették, hogy a telefonban 9 hőérzékelő szenzort helyeztek el, a hűtését pedig folyadékhűtéssel oldották meg. A tapasztalataink szerint a telefon valóban nagyon egyenletesen tölti az akkumulátort (az Android Central mérései szerint átlagosan 70-80 wattal), ami elsősorban az Mi-FC technológiának köszönhető: ez gondoskodik arról, hogy a töltési sebesség 80% felett se lassuljon le észrevehetően, ami egészen 99%-ig tökéletesen működik is. Az utolsó 1%-ra nagyjából két percet kellett várnunk, ezért lett a telefon teljes töltési ideje húsz helyett huszonkettő perc. Ha teljesen ki akarjuk aknázni 11T Pro töltési képességeit, akkor erre a bő húsz percre érdemes békén hagyni, ugyanis ha a telefont töltés közben használjuk, akkor automatikusan visszavált 24 wattra, így értelemszerűen sokkal lassabban fogja elérni a 100%-ot.

A 120 wattos töltés egyetlen hátránya, hogy maga a töltő mind méretében mind pedig tömegében igencsak tekintélyes lett. A Xiaomi javára szól, hogy a HyperCharge töltőt nem spórolták ki a dobozból, vagyis azt nem kell külön megvenni a telefonhoz, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez nem az a töltőfej, amit a nadrágzsebünkben is kényelmesen magunkkal vihetünk bárhova.

Hitchcock effektje sem menti meg a kamerát

Miközben a 11T Pro rendelkezik néhány igazán figyelemre méltó képességgel, más funkciókban erősen megmutatkozik a kompromisszumkényszer. A telefon kamerája például kifejezetten keveset fejlődött a tavalyi modellhez képest - már ha lehet egyáltalán fejlődésnek nevezni. A 108 megapixeles főkamera ugyan kapott egy valamivel jobb szenzort, ugyanakkor eltűnt belőle az optikai képstabilizátor, a nagy látószögű kamera felbontása pedig 13-ról 8 megapixelesre csökkent. A harmadik hátlapi kamera, ahogy azt a Xiaomi telefonjainál már megszokhattuk, egy 5 megapixeles makró lencse, amivel ugyan valóban szép makró fotókat lehet készíteni, de ez azért eléggé periférikus igény a felhasználóknál.

A kamerával kapcsolatban így nagyjából ugyanazokat a dolgokat tudjuk elmondani, mint tavaly: a bokeh-effektes portréfotók kifejezetten jól néznek ki, és komoly előnyük, hogy nem kell túl közel állunk sem a témához ahhoz, hogy működjön, ugyanakkor a telefotó lencse hiánya miatt ennél a funkciónál nem tudunk zoomolni. A 108 megapixeles kamerának köszönhetően a hibrid zoom nagyjából 5x-ös nagyításig egészen elfogadható képminőséggel rendelkezik, de azért nem veszi fel a versenyt egy optikai zoommal. Az optikai képstabilizátor hiánya ellenére a telefon éjszakai módban, több másodperces expozíciós idővel is egészen kiváló képeket tud készíteni, ami elég fejlett képfeldolgozó MI-ről árulkodik, ugyanakkor a legtöbb telefon ma már képes legalább hasonló minőségű éjszakai fotók készítésére. A 11T Pro normál módban sem készít vállalhatatlan fotókat éjszaka, de ebben azért messze van a mai élmezőny tudásától.

Ami a 11T Prónál még mindig viszonylag extrának számít más telefonokhoz képest, az a 8K-s felbontású videók készítésének a lehetősége, amik ugyan 6 perces hosszban és másodpercenként 30 képkockás sebességben vannak korlátozva, de így is olyan funkció, amivel a legtöbb mai telefon még nem rendelkezik. A Xiaomi nagy hangsúlyt fektetett a videós funkciókra, a telefont ennek jegyében jól kitömték különböző vizuális trükkökkel, mint amilyen a varázslatos nagyítás, a time freeze vagy a párhuzamos világ. A varázslatos nagyítás filmes körökben Vertigo-effektusként ismert, és többek között Hitchcock filmjeiből vagy a Cápából lehet ismerős, ahogyan a háttér "megnyúlik". A time freeze a mesterséges intelligencia segítségével képes kimerevíteni a mozgóképeken a hátteret, míg a párhuzamos világ az Eredetre emlékeztető módon megtükrözi, és egymásra borítja a képet. A 11T Pro emellett egy audio zoom funkcióval is rendelkezik, amivel videózás közben ráközelíthetünk bizonyos hangokra, ha szeretnénk őket kiemelni.

Számtalan nehézkesen használható és csupán nagyon kevés jól működő kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó kipróbálása után egyáltalán nem bántuk, hogy a T11-ben az szenzor még mindig az oldalsó bekacsológombban kapott helyet, kifejezetten üdítő élmény, hogy egy online vásárlás kétfaktoros hitelesítésénél nem kell amiatt aggódnunk, hogy a telefon nem ismeri fel elsőre az ujjunkat, és kezdhetjük az egészet elölről. Az ujjlenyomat-olvasó nálunk kifejezetten gyorsan és megbízhatóan működött, igaz, az elhelyezése miatt balkezeseknek lehet vele problémája. Hasonlóan jó tapasztalataink voltak az arcazonosítással is, ami még teljes sötétségben is képes felismerni az arcunkat, csupán a napszemüveg fogott ki rajta.

A telefon egyéb funkciói közül mindenképpen említésre méltó a Harman Kardon sztereó hangszóró, ami mobilos téren az egyik legjobb hangzást biztosítja, emellett a 11T Pro adatátviteli képességeire sem lehet panasz, hiszen az 5G-kapcsolat mellett wifi 6-ot és Bluetooth 5.2-t is találunk benne. A tavalyi modellhez képest előrelépés, hogy a telefon immár valamennyire ellenáll a víznek és a pornak is (igaz, csak IP53-as szinten), azonban vezeték nélküli töltésre továbbra sincs lehetőség.

A 11T Pro tehát egy olyan készülék lett, ami fel tud mutatni néhány igazán erős funkciót, különösen a töltési sebességben, ugyanakkor ezzel együtt is kérdéses, hogy a tavalyi 10T Prónál jóval magasabb, 250 ezer forintos árról induló készülék mire lesz képes az egyre sűrűsödő mezőnyben. Az biztos, hogy a Xiaominak a 200 ezer forint feletti kategóriában is szüksége lenne olyan népszerű tömegtelefon(ok)ra, amikkel hatékonyan tudják növelni a bevételeiket, de arról nem vagyunk meggyőződve, hogy ez a telefon a 11T Pro lesz.

További cikkek a témában:

Csúcskategóriás telefonok 250 ezer alatt - melyik mit tud? Összehasonlítottuk a Xiaomi és a OnePlus legújabb csúcsmodelljét, amelyeknek idén váratlanul erős mezőnyben kell helytállniuk. Vajon mire megy a Xiaomi Mi 10T Pro és a OnePlus 8T a Samsung, a Huawei és az Apple ellen?

Hajlítható kijelzős telefonra cserélte a Samsung a Note-szériát A Samsung a szokásos, augusztus eleji bemutatón az új Note-széria helyett ezúttal két hajlítható kijelzős telefont mutatott be - köztük egy olyat, ami az eddigiekhez képest szinte már olcsónak tűnik.

Hosszú idő után új csúcstelefonnal jelentkezett a Huawei A P50 Snapdragon processzorral, de 5G adatkapcsolat nélkül érkezik, egyelőre kizárólag a kínai piacra.


Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
A cég technológiája 1,5-szer annyi hőenergiát termelt, mint amennyi energiát az egész folyamat igényelt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.