A nemrég még radioaktív fukusimai zónába visszatérhetnek a lakosok

2022 / 06 / 14 / Bobák Zsófia
A nemrég még radioaktív fukusimai zónába visszatérhetnek a lakosok
Először engedték, hogy visszaköltözzenek az emberek egy olyan faluba, amely a visszatérés szempontjából "nehezen beköltözhetőként" osztályoztak, de hiába a tiltás felemelése, csak néhány lakó szeretne újra a környéken lakni.

Az úgynevezett difficult-to-return zónák Fukusima prefektúrában azokat a helyszíneket jelzik, amelyek esetében a japán kormány úgy ítélte meg, hogy valószínűleg sokáig nem lesz lehetősége a kitelepített lakóknak a visszatérésre a magas sugárzási szint miatt. A 2011-es fukusimai katasztrófát követően, amelynek során megrongálódott a fukusimai atomerőmű és nagy mennyiségű tellúr izotóp, radioaktív cézium és radioaktív jód került a környezetbe, különböző veszélyességi szinteket állapítottak meg a környező régiók besorolására: a legkevésbé kockázatos zónákba, például Tamura, Hirono és Kawaucsi települések bizonyos területeire már egy évvel az esemény után visszaköltözhettek a lakók, akiknek a minél hamarabb távozást javasolták a március 11-e utáni hetekben, míg ugyanezeknek a városoknak az erőműhöz közelebbi, a 20 kilométeres tilalmi zónába eső részébe 2014-ben engedték a visszatérést a fertőtlenítési munkák befejezése után.

Néhány falu azonban a lakók újrabetelepítése szempontjából különösen kockázatosnak ítélt zónában található: itt a levegőben mért évi sugárzási érték a baleset utáni évben meghaladta az évi 50 mSv-et és nem esett 20 mSv alá még hat évvel később sem. Ez ugyan nem haladja meg azt a maximális értéket, amelyet a sugárveszélyes helyen dolgozókra ható évi dózis tekintetében még elfogadhatónak ítélnek a hatóságok, de tartós lakhatás esetén problémás lehet, különösen, hogy a japán kormány a fukusimai események után rendkívül szigorú szabályokat hozott a sugárzási értékeket illetően.


Sugárzási értékek Fukusima környékén 2011 március 16-án

A prefektúrából származó (és minden más) élelmiszerek számára például a nemzetközileg elfogadott és sok országban érvényes CODEX helyett egy másfajta rendszer alapján állapítják meg az elfogadható mennyiségű radionuklidek arányát: az EU sztenderdjeihez képest tizedannyi cézium 134 és 137 tartalmat engedélyeznek csak a japán kormány 2017-es közleménye szerint, bár 2015-ben az Európai Parlament is szorgalmazta az élelmiszerek radionuklid tartalmának alaposabb ellenőrzéséről és szigorúbb betartatásáról szóló szabályok bevezetését a fukusimai balesetre való reagálás részeként.

Katsurao falu egyik régiója az egyike azoknak a zónáknak, amelyek a legveszélyesebbnek számítottak a hosszú távú ott tartózkodás szempontjából egészen mostanáig: a kormány ugyanis június 12-én felemelte a tiltást, eltávolították a barikádokat az utakról és a lakók visszatérhetnek az otthonainkba. Az ország miniszterelnöke, Kisida Fumio a döntés meghozataláról szóló sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez egy fontos lépés Fukusima újjáépítésének folyamatában és hamarosan a többi hasonló besorolású zónát is megnyitják a lakók előtt. Az emberek azonban vonakodnak visszaköltözni, abból a 82 lakóból, akik itt regisztrálták a lakóhelyüket, csak négyen jelezték a visszatérési szándékukat - számolt be az eseményről a Nippon Tv.

A Mainichi leírása szerint a hezitálás oka többek között a sugármentesítési munkák hiányossága is lehet, mivel a fertőtlenítést a hatóságok csak közvetlenül a lakókörzetekben és azoknak környékén végezték el. Katsurao más részeibe, amelyeket 2016-ban nyitottak meg, azután engedték vissza a lakosokat, hogy az évi sugárzási dózis 50 mSv alá esett vissza a mérések szerint, vagyis a sugárterhelés szintje kockázatosnak tűnhet az emberek számára.

(Fotó: Getty Images/Tomohiro Ohsumi: a borítókép a Katsuraóhoz hasonló besorolású Tomiokát ábrázolja, Flickr/vizpix)

Új térképen láthatjuk a nyugat-európai talaj radioaktivitását Ahhoz, hogy a szakemberek felmérjék a talaj erózióját, referenciapontokat kell találniuk, melyekre tökéletesen alkalmasak az évek során talajba jutott, emberi eredetű radioaktív anyagok.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.