A Northrop Grumman gyorsítórakéta tesztje látványosan demonstrálja az SLS jövőbeli képességeit

2022 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A Northrop Grumman gyorsítórakéta tesztje látványosan demonstrálja az SLS jövőbeli képességeit
Az FSB-2 tesztre júliusban került sor - a próba során a megarakétát meghajtó gyorsítórakétát indították be.

A NASA holdprogramjának szerves részét képező Space Launch Systemet két nagyteljesítményű szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta fogja a levegőbe emelni: a két SRB az indítás utáni percekben a meghajtás 75%-át biztosítja majd. A gyorsítók próbájának folyamatát a gyártó Northrop Grumman már tavaly megkezdte az FSB-1 (Flight Support Booster-1) földi tesztjével, idén júliusban pedig az FSB-2 teszt is lezajlott a vállalat utah-i létesítményében. A látványos demonstráció közvetítését teljes hosszában a Test Engineering videójában lehet megtekinteni (az események 1 óra 21 perckor kezdődnek), a Northrop Grumman felvétele csak a lényeget, a hajtómű beindítását mutatja. Az FSB tesztek a rendszer teljes körű működésének ellenőrzését szolgálják és a második próba során az első továbbfejlesztéseként már egy újabb indítórendszert és tolóerővektor szabályozó rendszert is integráltak a berendezésbe.

Az öt egységből álló hatalmas gyorsítórakéták a Northrop Grumman leírása szerint 54 méter hosszúak, másodpercenként 5,5 tonna üzemanyagot égetnek el, és működésük közben a kamrában lévő gázok több mint 3000 Celsius-fokos hőmérsékletet érnek el: ilyen forróságban az acél nem csak megolvad, hanem egyenesen fel is forr. Ahogy a NASA is írja: ezek a legnagyobb és legerőteljesebb gyorsítórakéták, amelyeket valaha építettek és az, hogy a rakéták hogyan indítják útjára az SLS-t, sok késlekedés után pedig lehet, hogy augusztus végén végül kiderül.

(Fotó: Northrop Grumman)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.