A Northrop Grumman gyorsítórakéta tesztje látványosan demonstrálja az SLS jövőbeli képességeit

2022 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A Northrop Grumman gyorsítórakéta tesztje látványosan demonstrálja az SLS jövőbeli képességeit
Az FSB-2 tesztre júliusban került sor - a próba során a megarakétát meghajtó gyorsítórakétát indították be.

A NASA holdprogramjának szerves részét képező Space Launch Systemet két nagyteljesítményű szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta fogja a levegőbe emelni: a két SRB az indítás utáni percekben a meghajtás 75%-át biztosítja majd. A gyorsítók próbájának folyamatát a gyártó Northrop Grumman már tavaly megkezdte az FSB-1 (Flight Support Booster-1) földi tesztjével, idén júliusban pedig az FSB-2 teszt is lezajlott a vállalat utah-i létesítményében. A látványos demonstráció közvetítését teljes hosszában a Test Engineering videójában lehet megtekinteni (az események 1 óra 21 perckor kezdődnek), a Northrop Grumman felvétele csak a lényeget, a hajtómű beindítását mutatja. Az FSB tesztek a rendszer teljes körű működésének ellenőrzését szolgálják és a második próba során az első továbbfejlesztéseként már egy újabb indítórendszert és tolóerővektor szabályozó rendszert is integráltak a berendezésbe.

Az öt egységből álló hatalmas gyorsítórakéták a Northrop Grumman leírása szerint 54 méter hosszúak, másodpercenként 5,5 tonna üzemanyagot égetnek el, és működésük közben a kamrában lévő gázok több mint 3000 Celsius-fokos hőmérsékletet érnek el: ilyen forróságban az acél nem csak megolvad, hanem egyenesen fel is forr. Ahogy a NASA is írja: ezek a legnagyobb és legerőteljesebb gyorsítórakéták, amelyeket valaha építettek és az, hogy a rakéták hogyan indítják útjára az SLS-t, sok késlekedés után pedig lehet, hogy augusztus végén végül kiderül.

(Fotó: Northrop Grumman)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.