Ezzel az eszközzel a nyelvünkkel irányíthatjuk a számítógépet
2020 / 09 / 16 / Perei Dóra
Ezzel az eszközzel a nyelvünkkel irányíthatjuk a számítógépet
Az eszköz mindössze  egy apró labdával és mágnessel ellátott fogászati rögzítőből áll, amit viselője a nyelvével előre és hátra pöccinthet, ezáltal többek között irányíthatja például a kurzort.

Dorothee Clasen, a Kölni Nemzetközi Dizájniskola mesterszakos hallgatójának fejéből pattant ki az elsőre meglehetősen szokatlannak tűnő kütyü gondolata, melynek köszönhetően nyelvünk segítségével adhatunk parancsokat számítógépünknek.

A készülék prototípusa egy apró labdából és egy mágneses fogászati rögzítőből áll, ami parányi síneken mozogva érzékeli a mozgásokat – írja a Dezeen tudományos magazin. A termék elgondolása egyébként egyszerűbb, mint az egyszeregy:

a kütyü viselője nyelvével előre és hátra pöccintheti azt, ezáltal többek között irányíthatja például a kurzort.

A szájból egy vékony drót összeköti a WiFi jeladóval a Tongot, ami ezáltal továbbítja az információkat a közvetlen közelében található PC-hez. Clasen szerint találmánya elsősorban a fogyatékkal élőknek jelenthet segítséget, de akár azok is használhatják, akik egyszerre több feladatot szeretnének elvégezni, miközben mindkét kezük foglalt. Hogy mi mindenre képes a Tong, azt a tervező egészen egyedi módon reprezentálta, méghozzá az Atari konzolokon a hetvenes években népszerűvé vált Pong videójáték egyéni verzióján keresztül:

Clasen továbbá azt is elmesélte, hogy a Tong ötlete először lovaglás közben jutott eszébe, ugyanis lenyűgözőnek tartotta a lovas keze és a ló szája közti haptikus visszajelzésen alapuló kommunikációt. "A gyeplővel befolyásolhatjuk a ló testtartását, illetve finom érintéssel ellenőrizhetjük, hogy éppen milyen pozitúrát vett fel" - magyarázza a feltaláló a DesignBoom cikkében.

(Fotó: Cirquids)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.