Ezzel az eszközzel a nyelvünkkel irányíthatjuk a számítógépet

2020 / 09 / 16 / Perei Dóra
Ezzel az eszközzel a nyelvünkkel irányíthatjuk a számítógépet
Az eszköz mindössze  egy apró labdával és mágnessel ellátott fogászati rögzítőből áll, amit viselője a nyelvével előre és hátra pöccinthet, ezáltal többek között irányíthatja például a kurzort.

Dorothee Clasen, a Kölni Nemzetközi Dizájniskola mesterszakos hallgatójának fejéből pattant ki az elsőre meglehetősen szokatlannak tűnő kütyü gondolata, melynek köszönhetően nyelvünk segítségével adhatunk parancsokat számítógépünknek.

A készülék prototípusa egy apró labdából és egy mágneses fogászati rögzítőből áll, ami parányi síneken mozogva érzékeli a mozgásokat – írja a Dezeen tudományos magazin. A termék elgondolása egyébként egyszerűbb, mint az egyszeregy:

a kütyü viselője nyelvével előre és hátra pöccintheti azt, ezáltal többek között irányíthatja például a kurzort.

A szájból egy vékony drót összeköti a WiFi jeladóval a Tongot, ami ezáltal továbbítja az információkat a közvetlen közelében található PC-hez. Clasen szerint találmánya elsősorban a fogyatékkal élőknek jelenthet segítséget, de akár azok is használhatják, akik egyszerre több feladatot szeretnének elvégezni, miközben mindkét kezük foglalt. Hogy mi mindenre képes a Tong, azt a tervező egészen egyedi módon reprezentálta, méghozzá az Atari konzolokon a hetvenes években népszerűvé vált Pong videójáték egyéni verzióján keresztül:

Clasen továbbá azt is elmesélte, hogy a Tong ötlete először lovaglás közben jutott eszébe, ugyanis lenyűgözőnek tartotta a lovas keze és a ló szája közti haptikus visszajelzésen alapuló kommunikációt. "A gyeplővel befolyásolhatjuk a ló testtartását, illetve finom érintéssel ellenőrizhetjük, hogy éppen milyen pozitúrát vett fel" - magyarázza a feltaláló a DesignBoom cikkében.

(Fotó: Cirquids)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.