A Pentagon nyilvánosságra hozott egy hosszabb dokumentumot az azonosítatlan repülő tárgyakról

2020 / 05 / 15 / Felkai Ádám
A Pentagon nyilvánosságra hozott egy hosszabb dokumentumot az azonosítatlan repülő tárgyakról
A dokumentumban érdekes részletek olvashatunk arról, hogy miként zajlott egy seregnyi találkozás az Egyesült Államok légierőjének gépei és több, azonosítatlan repülő eszköz között.

A dokumentumokkal azután állt elő a Pentagon, hogy áprilisban nyilvánossá tettek három rövidebb videót, melyen a hadsereg gépei találkoztak úgynevezett azonosítatlan légi jelenségekkel (unidentified aerial phenomena).

Ezeket a klipeket először 2017 decembere és 2018 márciusa között tette publikussá a To The Stars Academy of Arts & Sciences nevű magánvállalat, melynek egyik alapítója amúgy a Blink-182 egykori zenésze, Tom DeLonge. A vállalat célja éppen a hasonló légi jelenségeknek a tanulmányozása.

Tavaly szeptemberben a Haditengerészet elismerte, hogy a videók hitelesek (erről mi is beszámoltunk). Majd idén áprilisban a Haditengerészet is nyilvánosságra hozta az említett klipeket.

A katonai szervezet célja a lépéssel az volt, hogy eloszlasson mindenféle kételyt a videók valódiságával kapcsolatban, illetve hogy létezik-e egy hosszabb, jobb minőségű változat a találkozásról.

A videón rögzített eset 2004-ben történt, és 2017-ben az egyik pilóta úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy a megfigyelt repülő tárgy oly módon mozgott, amit képtelen megmagyarázni.

A videókkal kapcsolatos legégetőbb kérdés, hogy létezik-e az a bizonyos, hosszabb, jobb minőségű változat. Ezt állítólag 2004-ben látták páran a találkozásban résztvevő repülők anyahajóját kísérő hadihajó fedélzetén szolgáló legénység tagjai közül. Illetve egy ilyen videó létére célzott a kifejezetten a hasonló jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által működtetett program korábbi vezetője, Luis Elizondo.

A programról, annak rejtélyes, hivatalos megszüntetéséről, illetve magáról a videóról a fentebb linkelt cikkünkben írtunk részletesebben.

Elizondo úr egyébként az áprilisi videók nyilvánossá tételével kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a dolog mindenképpen örvendetes, de ez a rendelkezésre álló anyagokat tekintve csak a jéghegy csúcsa, és az Egyesült Államoknak komoly tudományos vizsgálatot és nemzetbiztonsági kockázatelemzést kéne az ügyben végeznie.


A 2004-es incidensben résztvevő vadászok a USS Nimitz anyahajóról szálltak fel

A mostani, 34 oldalas dokumentum a fenti előzményeket követően került tehát nyilvánosságra körülbelül egy hónappal az említett videók hivatalos közzététele után.

A dokumentumban veszelyességi riportokat (hazard report) olvashatunk, melyek részleteket közölnek egyebek mellett az azonosítatlan jelenség alakjáról és méretéről. Többször olvashatunk meteorológiai ballonokról, de akadnak egzotikusabb dolgok is, például egy 2014-es incidens aktatáska méretű és ezüstszínű repülő eszköze.

A beszámoló szerint az eszköz talán egy drón lehetett, noha nem sikerült a közelben azonosítani az irányítóját.

A dokumentum (itt az egész elérhető) tehát kétségtelenül érdekes olvasmány, habár semmi igazán eget rengető, vagy megmagyarázhatatlan nem akad benne.
Az igazi nagy fogásról, a 2004-es incidensről készült hosszabb és jó minőségű videóról pedig továbbra sem tudunk semmit.

Luiz Elizondo 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy személyes meggyőződése, hogy létezik rendkívül meggyőző bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy nem vagyunk egyedül. Szerinte az általa vizsgált repülőgépek (nyilatkozatában szándékosan az „aircraft” szót használja) nem részei sem az USA, sem más hadsereg arzenáljának.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.