A pszichoaktív szerek erejével vetekszik, amit a mesterséges intelligencia művelt

2021 / 02 / 26 / Perei Dóra
A pszichoaktív szerek erejével vetekszik, amit a mesterséges intelligencia művelt
A mesterséges intelligencia ezúttal egy tizenkilencedik századi vershez készített bizarr videót, melynek során olyan képkockákat vágott össze, melyek látványát az ember maximum a varázsgombáktól remélné.

A mesterséges intelligencia életünk egyre több területén felbukkan, így természetesen a művészetek sem maradhatnak ki a sorból. Mi is beszámoltunk már olyan slágergyanús dalokról, amit a szoftver önállóan írt, de említhetnénk akár a Rammstein egyik számához készített videoklipet is. Ezúttal egy újabb hasonló alkotás készült, csakhogy ez a mostani egészen olyan, mintha - a tudtunkon kívül - jegyet váltottunk volna egy pszichedelikus utazásra.

A mesterséges intelligencia a sosem élt emberek arcai után már sosem létezett DNS-t is generál Az elmúlt években a mesterséges intelligencia egyre több korábban elképzelhetetlen formájú vagy komplexitású tartalom tömeges véletlenszerű generálásával hívta felt magára a figyelmet. Most már komplett, életképes emberhez tartozó DNS-t is képes hamisítani.  

Az animátorként tevékenykedő Glenn Marshall ugyanis a mesterséges intelligenciában látta meg a megoldást egy vers illusztrálásához. Egész pontosan a hazánkban talán kevésbé ismert, tizenkilencedik századi brit költőnő, Christina Rossetti, In the Bleak Midwinter című költeményéhez.

Marshall a Story2Hallucination nevű fejlesztéssel érte el, hogy az algoritmus képeket alkosson a szavakból. A végeredmény nem egy vegytiszta animáció, sokkal inkább olyan, mintha rossz felbontású GIF-ek villannának fel a szemünk előtt, méghozzá zavaró gyorsasággal. De pont ez teszi hátborzongatóvá az egészet, plusz a képekből még így is kivehetők az alakok, amiről a vers adott sora szól. Mielőtt azt gondolnánk, hogy már nincs hova fokozni az élményt, az animátor egy olyan hanggenerátort használt, ami képes a leírt szöveget egy adott személy hangján felolvasni. Ehhez pedig a brit színészt, Christopher Lee-t választotta, akit többek között az A Gyűrűk ura Sarumanjaként ismerhetünk. A színész 2015-ben, kilencvenhárom évesen meghalt, vagyis a hanggenerátor egy hat éve elhunyt személy hangján olvasta fel a verset.

További cikkek a témában:

Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia Ha például rossz a hangulatunk vagy idegeskedünk, az okostelefonunk  okoshangszórónkkal karöltve talán kedélyjavító, vagy esetleg megnyugtató zenét játszhat nekünk.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.

Túlságosan könnyedén befolyásolja a mesterséges intelligencia az embereket Lényegében befektetési helyzeteket szimuláltak egy kísérlet folyamán, a mesterséges intelligencia pedig játszi könnyedséggel használta fel az embereket a céljaira, és gazdagodott meg.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.