Komponáljuk meg a saját idétlen operánkat a Google szoftverének a segítségével!

2020 / 12 / 19 / Felkai Ádám
Komponáljuk meg a saját idétlen operánkat a Google szoftverének a segítségével!
Nincs is mókásabb elfoglaltság egy hideg, téli délutánon, mint a vicces, színes kis Blobokat operává rendezni a Google algoritmusa segítségével. Mindez ráadásul ingyen is van.

A Blob Opera egy gépi tanulásra alapuló amolyan kísérlet, amely David Li és a Google Arts and Culture kooperációjából született meg. A Google különböző mesterséges intelligenciára alapuló kísérleteiről már többször is írtunk, legutóbb például a versszerző automatájuk került szóba. A Blob Opera azonban az eddigi talán legsikerültebb programja a vállalatnak ebben a műfajban, ami olyan, mint egy jópofa videójáték.

A dolog lényege, hogy a színes, de nagyon idétlen Blobok elénekeljék a saját magunk által összehozott operát. Ehhez nem lesz szükségünk semmiféle zenei előképzettségre, mivel a szoftver rém egyszerűen kezelhető: a Blobokat minél magasabbra húzzuk, annál magasabb hangon fognak énekelni, az előre-hátra szabályozóval pedig a magánhangzókat állíthatjuk be. Ezen kívül akármelyik Blobot el is némíthatjuk. Elérhető még egy karácsonyfa alakú kapcsoló, ennek segítségével kapnak Blobjaink Mikulássapkát és jelenik meg mögöttük a hóesés. A karácsonyfa melletti hangjegy segítségével pedig klasszikus karácsonyi dalokból választhatunk, melyeket a színes kis énekesek eldúdolnak nekünk.

Az algoritmust négy operaénekes segítségével tanították meg énekelni. Név szerint: Christian Joel (tenor), Frederick Tong (basszus), Joanna Gamble (mezzoszoprán), Olivia Doutney (szoprán). Az énekesektől 16 órányi anyagot rögzítettek, de a szoftverben nem az ő hangjukat halljuk, hanem azt ahogy a gépi tanulásra alapuló modell elsajátította, hogy miként hangzik az operaének. A Google hozzáteszi, hogy a program bizonyos régebbi eszközökön nem működik, ebben az esetben próbáljunk ki inkább egy asztali gépet.

További cikkek a Rakétán:

Háromdimenzióssá varázsolja a fotóinkat a Google Fotók új funkciója A Google fotós appja hamarosan képes lesz rá, hogy automatikusan három dimenzióssá alakítsa a fotóinkat.

A mesterséges intelligencia szerepjátékkal tanul célokat kitűzni Az olyan mesterséges intelligencia eszközök, mint a GPT-3 felhasználhatók hangulatelemzéshez, nyelvfelismeréshez és meggyőző módon utánozhatják az emberi írást. Alapvetően azonban csak mintákat tanulnak és közben nem értik, hogy valójában mit csinálnak.  

Egy weboldal, amely bárkit Pixar-figurává változtat A gépi tanulás már eddig is fantasztikus dolgokat hozott ki egyszerű fényképekből: az ember megcserélhette a nemét, ismert mémeken láthatta magát viszont. Az ebben a cikkben szereplő oldal talán a legérdekesebb mind közül: bárkit átalakít rajzfilmfigurává. Csak sajnos épp van vele egy kis bökkenő...


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.