A régmúlt kozmikus délidő rejtelmeibe nyújt betekintést a Tarantula-csillagköd

2022 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
A régmúlt kozmikus délidő rejtelmeibe nyújt betekintést a Tarantula-csillagköd
A James Webb Űrteleszkóp felvételén sokezer olyan csillag látható az egyik legérdekesebb csillagköd környékén, amelyeket eddig még a legnagyobb teljesítményű teleszkópokkal sem sikerült megfigyelni.

Az úgynevezett kozmikus délidő az univerzum kialakulásának körülbelül 10 milliárd évvel ezelőtti szakaszát jelenti, mikor a masszív galaxisok csillagainak születése minden addiginál gyorsabban zajlott. Ez a kozmikus hajnalt követő intenzív időszak nem tartott nagyon sokáig: amint a gázok túlságosan felforrósodtak, vagy az elliptikus galaxisokban a csillagok formálódásához szükséges por mennyisége csökkent, a csillagképződés üteme lassult vagy leállt. A csillagászok a folyamatokban történő változást a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukak hatásának tulajdonítják, de nehéz konkrét bizonyítékot szerezni erről a régmúlt időről.

A segítséget a kozmikus hajnal és délidő megértéséhez és alaposabb feltérképezéséhez a James Webb Űrteleszkóp jelentheti, ami az infravörös kameráinak segítségével egészen részletes felvételeket tud készíteni a csillagképződési régiókról, köztük a Tarantula-csillagködről, ami több szempontból is speciális nebula. A Dorado (Aranyhal) csillagképben található köd, hivatalos nevén 30 Doradus területe rendkívül aktív csillagkeltető, ahol a Tejútrendszert is magában foglaló Lokális Csoport tagjai közül a legtöbb égitest születik.

A Tarantula-köd ennélfogva, valamint a kémiai összetétele miatt, valamelyest a kozmikus délidő régióival mutat hasonlóságot

és a kutatók számára lehetőséget nyújt annak tanulmányozására, hogy hogyan is zajlott le a hajnalból délbe való fordulat az univerzum evolúciójában.

A Tarantula-csillagködről a JWT MIRI, NIRCam és NIRSpec műszerei is készítettek felvételt, a képeken pedig különleges részletességgel látszanak a csillagok, köztük olyanok is, amelyeket korábbi felvételek, például az ESO (Európai Déli Obszervatórium) VLT Égboltfelmérő Távcsöve által készített képek még nem tudtak megmutatni. Az ESA leírása szerint többezer újonnan felfedezett fiatal csillag tűnik fel a tarantula kozmikus hálójában, amelyeket első ízben figyelhetnek meg a kutatók, emellett a felvételek hozzájárulnak, hogy a nebula felépítéséről és gázainak összetételéről is több információt szerezzenek a csillagászok. A nebula látványa a közeli infravörös és a közép-infravörös tartományban mérő berendezések tekintetén keresztül máshogy jelenik meg, az Európai Űrügynökség és a NASA pedig az összehasonlítás megkönnyítésére ugyanarról a régióról felvételt készített a NIRCam (felül) és a MIRI (alul) eszközzel.

(Fotó: NASA/ESA/CSA/STScI)

Ennyivel jobb fotókat készít a James Webb űrteleszkóp, mint az elődje A NASA két nappal ezelőtt mutatta be az első teljes értékű fotókat, amelyeket már az új, tízmilliárd dollárba kerülő James Webb teleszkóppal készítettek a világűrről. Hogy a több mint két évtizede tervezett teleszkóp körüli felhajtás nem csak üres szemfényvesztés, azt pedig most már a saját szemünkkel is megnézhetjük.


A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
Az előkészületek kezdeti fázisában egy lézerkommunikációs megoldást teszteltek, és a segítségével először küldtek 4K videót földi légi járműről a Nemzetközi Űrállomásra, majd vissza.
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Ez a távcső alkalmas lenne arra, hogy kifürkésszük vele a fekete lyukak eddig ismeretlen titkait is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.