A régmúlt kozmikus délidő rejtelmeibe nyújt betekintést a Tarantula-csillagköd

2022 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
A régmúlt kozmikus délidő rejtelmeibe nyújt betekintést a Tarantula-csillagköd
A James Webb Űrteleszkóp felvételén sokezer olyan csillag látható az egyik legérdekesebb csillagköd környékén, amelyeket eddig még a legnagyobb teljesítményű teleszkópokkal sem sikerült megfigyelni.

Az úgynevezett kozmikus délidő az univerzum kialakulásának körülbelül 10 milliárd évvel ezelőtti szakaszát jelenti, mikor a masszív galaxisok csillagainak születése minden addiginál gyorsabban zajlott. Ez a kozmikus hajnalt követő intenzív időszak nem tartott nagyon sokáig: amint a gázok túlságosan felforrósodtak, vagy az elliptikus galaxisokban a csillagok formálódásához szükséges por mennyisége csökkent, a csillagképződés üteme lassult vagy leállt. A csillagászok a folyamatokban történő változást a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukak hatásának tulajdonítják, de nehéz konkrét bizonyítékot szerezni erről a régmúlt időről.

A segítséget a kozmikus hajnal és délidő megértéséhez és alaposabb feltérképezéséhez a James Webb Űrteleszkóp jelentheti, ami az infravörös kameráinak segítségével egészen részletes felvételeket tud készíteni a csillagképződési régiókról, köztük a Tarantula-csillagködről, ami több szempontból is speciális nebula. A Dorado (Aranyhal) csillagképben található köd, hivatalos nevén 30 Doradus területe rendkívül aktív csillagkeltető, ahol a Tejútrendszert is magában foglaló Lokális Csoport tagjai közül a legtöbb égitest születik.

A Tarantula-köd ennélfogva, valamint a kémiai összetétele miatt, valamelyest a kozmikus délidő régióival mutat hasonlóságot

és a kutatók számára lehetőséget nyújt annak tanulmányozására, hogy hogyan is zajlott le a hajnalból délbe való fordulat az univerzum evolúciójában.

A Tarantula-csillagködről a JWT MIRI, NIRCam és NIRSpec műszerei is készítettek felvételt, a képeken pedig különleges részletességgel látszanak a csillagok, köztük olyanok is, amelyeket korábbi felvételek, például az ESO (Európai Déli Obszervatórium) VLT Égboltfelmérő Távcsöve által készített képek még nem tudtak megmutatni. Az ESA leírása szerint többezer újonnan felfedezett fiatal csillag tűnik fel a tarantula kozmikus hálójában, amelyeket első ízben figyelhetnek meg a kutatók, emellett a felvételek hozzájárulnak, hogy a nebula felépítéséről és gázainak összetételéről is több információt szerezzenek a csillagászok. A nebula látványa a közeli infravörös és a közép-infravörös tartományban mérő berendezések tekintetén keresztül máshogy jelenik meg, az Európai Űrügynökség és a NASA pedig az összehasonlítás megkönnyítésére ugyanarról a régióról felvételt készített a NIRCam (felül) és a MIRI (alul) eszközzel.

(Fotó: NASA/ESA/CSA/STScI)

Ennyivel jobb fotókat készít a James Webb űrteleszkóp, mint az elődje A NASA két nappal ezelőtt mutatta be az első teljes értékű fotókat, amelyeket már az új, tízmilliárd dollárba kerülő James Webb teleszkóppal készítettek a világűrről. Hogy a több mint két évtizede tervezett teleszkóp körüli felhajtás nem csak üres szemfényvesztés, azt pedig most már a saját szemünkkel is megnézhetjük.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.