A repülő mentő villámgyorsan kiérkezik a betegekhez, de nem tudja őket elszállítani

2023 / 09 / 08 / Bobák Zsófia
A repülő mentő villámgyorsan kiérkezik a betegekhez, de nem tudja őket elszállítani
A Jump Aero vészhelyzetekben bevethető eVTOL-ja az utakon közlekedő mentőknél hamarabb a helyszínre ér.

A Jump Aero bemutatta annak az eVTOL (elektromos, egy helyből való fel-, és leszállásra alkalmas légi jármű) modelljének a koncepció videóját, amelyet elsősorban a minél gyorsabb kiérkezést és elsősegélynyújtás igénylő esetek megoldására szánt. A JA1 Pulse igen gyors, akár 464 km/h-ás sebességgel is képes repülni, valamint az utakon való forgalom sem akadályozza a haladásban, ezért akár jóval a mentőautó előtt a helyszínre érhet és a benne ülő szakember megkezdheti a páciens ellátását. A jármű hátránya, hogy egyszemélyes, ezért a vele utazó mentős egyúttal a pilóta feladatait is végzi, a beteg elszállítására pedig nincs lehetőség a segítségével, vagyis a kórházba való eljuttatását továbbra is a mentőautóval kell megoldani.

A JA1 Pulse ennélfogva ahhoz hasonló szerepet tölthet be a mentősök munkájában, mint például a jetpack: lehetővé teszi a sokkal gyorsabb kiszállást és a probléma elhárításának megkezdését, de a vészhelyzet teljes megoldását csak a hagyományos módszerekkel dolgozó munkatársakkal való együttműködésben tudja megvalósítani az eVTOL-t használó személy. A jármű ennek ellenére hasznos kiegészítője lehet a mentőszolgálatok flottájának, mivel a leírás szerint garantálja, hogy a segítség az állomástól számított 50 kilométeres körzetben bárhová 8 percen belül megérkezik.

A JA1 Pulse külső kialakításában is formabontó: fix pozíciójú szárnyai gyorsabb haladást biztosítanak, a vezetőfülke szerkezete széleskörű kilátást nyújt a pilótának, aki nem ülő helyzetben, hanem állva utazik, legalábbis a felemelkedés során, majd repülés közben előredől. A mentő-eVTOL megjelenéséről és áráról részleteket még nem árultak el, de több cég, köztük egy dán mentőszolgálat is érdeklődik a technológia iránt és rendelést adott le a gépre, ami potenciálisan életeket is menthet a jövőben.

(Fotó: Jump Aero)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.