A Rheinmetall új automata gránátvető fegyvere mintha egyenesen a Terminátorból érkezett volna

2022 / 06 / 18 / Felkai Ádám
A Rheinmetall új automata gránátvető fegyvere mintha egyenesen a Terminátorból érkezett volna
A cég közleménye szerint ez az a világ első automata, tárral működő, vállból tüzelhető gránátvetője – amely bármely kisebb gyalogos csapatnak óriási tűzerőt biztosít.

A Rheinmetall az idei Eurosatory kiállításon mutatta be azt a fegyvert, amely a gránátvető és a gyalogsági rohampuska előnyeit egyesítené – a végeredmény magyarán egy könnyen használható, ismerős kialakítású eszköz lenne, amely a gyalogos egységeknek az adott céltípushoz könnyedén adaptálható, hatalmas tűzerőt biztosít – ez az SSW40, teljes nevén: Squad Support Weapon 40 – számol be róla a The Warzone. A fegyver külön érdekessége, hogy ez a WZ újságírója szerint (és talán nem is véletlen) majdnem teljesen úgy néz ki, mint az a fegyver, amit a terminátor egységek használtak a filmbeli jövőben.

Amerika az újgenerációs gyalogsági fegyverekkel már Kína és Oroszország ellen készül Miközben a világ Ukrajnára figyel, szép csendben lezárult Amerikában az újgenerációs gyalogsági fegyverek kiválasztása, ami az utóbbi idők legnagyobb katonai reformját fogja magával hozni. Az új fegyverek visszatérést jelentek az ötvenes évek felfogásához, és nem is annyira titkoltan Kína és Oroszország miatt van szükség a cserére, aminek a kulcsa nem is maga a fegyver, hanem a modern optika.

A vállalat szerint egyébként ez az a világ első automata, tárral működő, vállból tüzelhető gránátvetője, de az nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy a fegyver félautomata vagy akár teljesen automata módban is használható. A TW írója szerint így ez az elsőség is kérdéses, mert lehet, hogy azt jelenti, hogy ez a kategória első teljesen automata fegyvere, de jelentheti azt is, hogy ez az első olyan gránátvető, amely félautomata, de tradicionális módon, tehát vállból lehet tüzelni vele, mint egy rohampuskával. A Rheinmetall közleménye szerint egyébként direkt törekedtek arra, hogy olyan fegyvert készítsenek, amely minden szempontból hasonlít a hagyományos rohampuskára a mind könnyebb használhatóság érdekében.

Az SSW40 egyébként a Rheinmetall és a Milkor USA által közösen fejlesztett Hydra elnevezésű prototípuson alapszik – ez utóbbit először még 2012-ben jelentették be, majd 2016 mutatták be egy kiállításon. Emiatt aztán a Hydra segítségével talán levonható egy-két következtetés a végleges SSW40-ről: az például ismert, hogy a Hydra egy hidraulikus ütközőcsövet is tartalmaz, amelynek köszönhetően teljesen automatikus tüzelési módban 10 lövést tud leadni kevesebb mint két másodperc alatt. A Hydra kiállított változatának a tárában hat lövedék volt, de négy- és tízlövedékes tárak is elérhetőek voltak ahhoz az eszközhöz. A cég kiemeli azt is, hogy az SSW40 visszarúgás-csökkentő és önszabályozó visszarúgás-rendszerének működését segíti a vállalat 40 mm-es alacsony sebességű (LV) lőszertípusa is. Emellett azonban az eszköz használhatja a legújabb, 40 mm-es közepes sebességű (MV) lőszercsaládot is, amelybe nagy robbanóerejű repeszlövedékek, páncéltörő típusok, de nem halálos lövedékek is tartoznak – úgy mint: könnygáz-, ajtótörés-, gyakorló-, füst- és villanó gránátok.

A cég szerint ráadásul a fegyverben elég tárat cserélni, hogy új célpont ellen lehessen bevetni – vagyis a páncélosok ellen be lehet vetni a páncéltörő gránátot, majd ezt át lehet váltani gyalogság elleni vagy akár nem halálos lövedékekre is mindössze egy tárcserével. A kiegészítők közt lézermodulok, tűzvezérlő irányzékok és programozórendszerek találhatóak – ez utóbbiak segítségével a robbanó lőszer beállítható úgy is, hogy a fedezék mögött (mint például nyitott ajtók, ablakok) robbanjon.

A hasonló fegyvereknek tehát sok hátulütőjét sikerült kiküszöbölni, a kérdés csak az, hogy lehetséges-e elég lőszert cipelni hozzá (magyarán mennyire nehéz egy-egy tár), mert ha ezt a kérdést is megoldják, akkor a könnyű, de nagyon mobilis gyalogoscsapatok irdatlan és könnyen adaptálható tűzerővel léphetnek a harctérre.

(Képek: Rheinmetall) 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.