Közeleg a robotizált rendfenntartás kora

2022 / 10 / 22 / Bobák Zsófia
Közeleg a robotizált rendfenntartás kora
A holnap biztonsági őrei már nem feltétlenül emberek lesznek.

Az ETH Zürich kutatói 2019-ben mutatták be először a két keréken guruló és ugrani is képes Ascento robotot, aminek potenciális felhasználási területei között a járőrözés és a megfigyelési/ellenőrzési feladatok is helyet kaptak. A diákprojektként indult program során a gép egyre fejlettebb verziót hozták létre, majd megjelent Ascentónak az a változata is, amelyet ma már kifejezetten szolgáltatási jelleggel alkalmaznak, illetve bérbeadásra szánnak RaaS (Robots as a Service, Robot mint Szolgáltatás) rendszerben. A gép első típusa még csak 1,5 óra működésre volt képes egy feltöltéssel, 0,4 méteres magasságba tudott felugrani és 8 km/h-a volt a maximális sebessége, de a 2021-ben megjelent Ascento Pro már nyolc órás üzemelési időt kínál, cserélhető akkumulátorral rendelkezik, 12 km/h-ával tud haladni és teljesen automatizált.

A robotot a gyártó elsősorban felügyeleti munkák elvégzésére szánja és legújabb videójukban be is mutatták, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan betanítani arra, hogy mely helyszíneket figyelje meg és milyen útvonalakat járjon be. A hibrid rendszer "a mesterséges intelligencia algoritmusokat az emberi döntéshozatali képességekkel kombinálja" a leírás szerint és a rugalmas struktúrájának, valamint jókora és stabil kerekeinek köszönhetően könnyen boldogul minden terepen, még a padkán is át tud ugratni.

A robot nem feltétlenül veszi el a biztonsági őrök munkáját, inkább segítséget jelent, amivel időt spórolnak, így a robot szemein (kameráin és érzékelőin) át egyszerre több helyszínt is ellenőrzés alatt tarthatnak. A gép azokat a szokásostól eltérő körülményeket, amelyeknek felismerésére betanították, automatikusan jelzi - ilyenkor távoli irányítással a kezelője közelebbről is meg tudja vizsgálni a helyszínt, anélkül, hogy el kellene hagynia a központot.

"Az őrök szeretik, mert az irodában nem esik vagy havazik."

- szól az Ascento előnyeit részletező bemutatás.

A felügyeleti, ellenőrzési és rendfenntartási munkákat több helyen, egyre gyakrabban bízzák robotokra, mivel bizonyos egyszerű feladatokat hatásosan meg lehet oldani a segítségükkel és akár a nap huszonnégy órájában végzik a szolgálatot. Amennyiben csak adatgyűjtésre alkalmazzák őket, addig bőven elegendőek a képességeik, valamint a mikrofonjaik használatával egy-egy intézmény látogatóival is tudnak távolról kommunikálni az őrök, de komplexebb célokra, például fontos döntések meghozatalára, illegális behatolás megakadályozására, vagy egyéb, emberi jelenlétet igénylő szituációban való alkalmazásra már kevésbé alkalmasak. A robotizált rendfenntartás pedig akár disztópikus és a lakosok számára kényelmetlen formát is ölthet, mikor az utcákon járőröző, esetleg parancsokat osztogató gépekkel, robotkutyákkal és guruló robotzsarukkal találkoznak a hétköznapi teendőik végzése során.

(Fotó: Ascento)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.