A Rocket Lab közelről is megmutatta, hogyan lehet a levegőben elkapni a világűrből visszatérő rakétát

2022 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
A Rocket Lab közelről is megmutatta, hogyan lehet a levegőben elkapni a világűrből visszatérő rakétát
A There and Back Again misszió még csak a kezdet, a cél, hogy az Electron rakéta első fokozatát újrafelhasználhatóvá tegyék és jelentősen csökkentsék a kilövések költségeit.

A Rocket Lab munkatársai május 2-án tesztelték újszerű módszerüket, amivel az általuk fejlesztett Electron rakéták indításának költségeit tervezik csökkenteni: a speciális művelet során az eredeti elképzelés szerint egy helikopter segítségével kapják el az űrből visszatérő rakéta első fokozatát, hogy ezzel megmentsék az óceánba csapódástól és újra fel tudják használni egy következő küldetés alkalmával.

A módszer egyedi jellege miatt nem lehetett biztosan tudni, hogy sikerrel jár-e a próba és végül amolyan félsiker született: az ejtőernyőkkel előzetesen lefékezett rakétát a Sikorsky helikopterről kiengedett kampóval elkapták, majd nem sokkal később el is engedték, mivel a korábbi tesztek során detektált terheléstől eltérő értékeket mértek a művelet közben. Peter Becknek, a Rocket Lab alapítójának megfogalmazása szerint a missziót kivitelező csapat nem volt teljesen elégedett azzal, ahogyan a rakéta és a helikopter repült, ezért döntöttek úgy, hogy elengedik az első fokozatot, ami így az óceánba zuhant, de a cég így is eredményesnek tartja a demonstrációt és a tesztek folytatását tervezi.

Azt, hogy egészen pontosan hogyan is nézett ki a próba, két napja egy Twitteren megosztott videóban mutatta be a Rocket Lab, a felvételeken látható, hogy a rakétafokozat, illetve a helikopter szemszögéből nézve milyen módon kapcsolódott a kampó a rakéta ejtőernyőjéhez.

A There and Back Again misszió egyébként nem csak a módszer teszteléséről szólt, hanem műholdak pályára állításáról is, ebben a tekintetben sikerrel zárult a küldetés, mivel mind a 34 űreszközt eljuttatták a rendeltetési helyükre és napszinkron pályára állították őket.

(Fotó: Rocket Lab)

Helikopter fogja elkapni a levegőben a világűrből visszatérő rakétát A már többször tesztelt módszert a Rocket Lab most egy, a világűrből visszatérő rakétafokozatnál fogja alkalmazni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.