A Signal hirdetésekben mutatta meg, hogy pontosan mit tud rólunk a Facebook: Azonnal le is tiltották őket

2021 / 05 / 06 / Pőcze Balázs
A Signal hirdetésekben mutatta meg, hogy pontosan mit tud rólunk a Facebook: Azonnal le is tiltották őket
"Azért látod ezt a hirdetést, mert egy friss házas pilates oktató vagy, és imádod a rajzfilmeket. Ez a reklám tudja, hogy La Jolla városában vagy. Szereted a szülői blogokat és gondolkozol az LGBTQ örökbefogadáson." A Signal azt állítja, hogy ehhez hasonló hirdetéseket jelenítettek volna meg az Instagramon, ha a platform engedélyezte volna. A Facebook szerint hazudnak.

A Signal nevű üzenetküldő alkalmazás készítői zseniális megoldást választottak arra, hogy demonstrálják a programjuk legnagyobb előnyét: hogy semmire sem kíváncsiak a felhasználóikkal kapcsolatban. Korábban a Rakétán többször is foglalkoztunk az appal, amely egyre népszerűbb; tavaly még Brüsszelben is a Signalt választották ki ajánlott chat alkalmazásnak. Ez a szoftver is úgynevezett end-to-end titkosítást alkalmaz, vagyis az üzenetküldő felek közt zajló kommunikációt mások nem tudják megfigyelni.

Ami tovább növeli az app iránti bizalmat, az az, hogy nyílt forráskódú, vagyis aki szeretné, a GitHubon bepillanthat a motorháztető alá, megnézheti, hogy pontosan hogyan működik. Reklámoktól sem kell tartani, nem úgy, mint a Facebook-birodalombam - a Signal pénzügyeit egy Amerikában bejegyzett nonprofit szervezet biztosítja, ami adományokból tartja el magát. És míg ők a chatelők semmilyen személyes adatára nem kíváncsiak, a Facebook Messengerénél ez a lista nyolc és fél képernyő hosszúságú. A Signalnak az jutott az eszébe, hogy mi lenne, ha a reklámjaikat nem csak hiperpontosan céloznák, hanem

rájuk is írnák, hogy pontosan miért az adott felhasználónál jelennek meg.

A blogjukon közölt példák közt szerepel olyan, amelyen azt emelik ki, hogy a hirdetést látó internetező egy tanár, a koreai pop rajongója vagy mondjuk nemrég szült. Ennél ijesztőbben és kézzelfoghatóbban talán még senki sem adta át a Facebook-felhasználóknak, hogy a platform mennyire sokat tud róluk. "A Facebookhoz hasonló cégek nem neked építik a technológiájukat, hanem az adataidnak. (...) Ez nem igazán titok, de a kép sokak számára minimum zavaros. (...) Az internet java, ahogyan ma működik, elfogadhatatlan lenne, ha érthető analógiákon keresztül mutatnánk meg" - írják. A Facebookkal kapcsolatban emellett adatkezelési aggályok sora is felmerült, az Egyesült Államokban korábban rekordösszegű, ám számukra nem igazán megterhelő, ötmilliárd dolláros bírsággal is sújtották a vállalatot.

A Facebook a Gizmodo cikke szerint tagadja, hogy a kampányt valóban futtatni akarta volna a Signal, és azt állítják, a cég csak publicitást szeretett volna szerezni magának. A Signal ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy a hirdetéseiket visszautasították, a fiókjukat pedig zárolták Menlo Parkban.

(Fotó: Unsplash/Ben_Sweet)

További cikkek a témában:

"Nincs helye a tömeges megfigyelésnek a társadalmunkban" - bemutatták az EU Fehér Könyvét a mesterséges intelligenciáról Betiltanák a társadalmi kreditrendszerekhez felhasználható megfigyelési módszereket, az MI manipulatív használatát és a közösségi területeken alkalmazott biometrikus azonosítást is.

Egy új alkalmazás felismerhetetlenné teszi a képeinket - de csak az arcfelismerő szoftverek számára A 21. század egyik nagy kérdése, hogy mit kezdjünk az arcfelismerő szoftverekkel, és bár a technológia nyilvánvalóan legalább annyi jó dologra is használható, mint rosszra, érthető, ha az emberek nem szeretnék, hogy egy adatbázisban egyszer csak megjelenjenek a Facebookra feltöltött profilképeik anélkül, hogy erre engedélyt kérnének tőlük, vagy akár csak értesítenék őket.

Mi az a Signal, és hogy lett hirtelen ilyen népszerű? Egy nyurga hippi írta chatprogram a világ új kedvence.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.