Végre pontosan látszik, melyik chatprogram mennyit leskelődik utánunk

2021 / 01 / 05 / Pőcze Balázs
Végre pontosan látszik, melyik chatprogram mennyit leskelődik utánunk
Az Apple évek óta próbálja magát a privátszféra védelmezőjeként beállítani. Ennek jegyében néhány hete elkezdték publikálni, és így összehasonlíthatóvá tenni, hogy melyik alkalmazás mennyit kíváncsiskodik utánunk. Sokkolóak a különbségek a chat programok között.

Amikor a Facebook nemrég nyilatkozatokban, majd egész oldalas hirdetésekben esett neki az Apple-nek, érezni lehetett, hogy Tim Cookék tényleg csúnyán ráléptek Mark Zuckerberg lábára.

Az egész konfliktus azzal kezdődött, hogy a másik visszaütött,

de a legfrissebb ütésváltás oka egyértelműen az, hogy az Apple a következő operációs rendszer frissítés után rá fog kérdezni a felhasználóknál, hogy engedélyezik-e egy-egy alkalmazásnak, hogy az kövesse-e, hogy más alkalmazásokban, weboldalakon mit csinálnak. Az ilyen információkat a legtöbb szolgáltatás arra használja, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak. A Facebook szerint ez támadás a kis- és középvállalkozások, az amerikai gazdaság szent tehenei ellen - az Apple szerint a Facebook üzleti modellje az, hogy titokban adatokat gyűjt a felhasználóiról, ezért nem tetszik nekik a változás.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.

Mielőtt azonban, valamikor az év elején, először rá fog kérdezni nálunk az iOS, hogy engedélyezzük-e a saját megfigyelésünket, egy kis ízelítőt máris kaptunk: pár hete elérhető az App Store-ban, hogy melyik alkalmazás mire kíváncsi rólunk. Ezzel az Apple célja az volt, hogy a tápérték-adatokhoz hasonló, áttekinthető és összehasonlítható módon kerülhessünk képbe az adataink felhasználásával kapcsolatban. A milliárdok által használt, sokak számára elengedhetetlen chat appokat azért is különösen hasznos összevetni, mert azok rengeteget elárulhatnak rólunk, az ismerőseinkről és a minket érdeklő témákról. Ha hagyjuk.

A Forbes összehasonlító cikke szerint a különbségek sokkolóak.

A legbiztonságosabbnak tartott chat app, a Signal egészen pontosan nulla személyes adatunkra kíváncsi. Kizárólag a telefonszámunkat tárolják, azt is azért, hogy tudják, hova menjenek az üzeneteink. Az Apple saját iMessage-e a telefonszámunkra, az email címünkre, a keresési előzményeinkre és a készülékünk egyedi azonosítójára vágyik. A WhatsApp analitikai célokra a vásárlásainkat, a földrajzi helyzetünket, a telefonszámunkat, az ismerősi listánkat, a készülékazonosítóinkat, a felhasználási és diagnosztikai adatainkat is kéri, a program működéséhez pedig ugyanezeket és még néhány más adatot vesz igénybe. Az itthon népszerű Viber nem szerepel a Forbes cikkében, de nagyjából ennyire tűnik éhesnek, igaz, hirdetésekhez is felhasználnak ezt-azt. A Messenger listáját nem csak elolvasni, leírni is fájna: egy iPhone 11-en nyolc és fél képernyőnyit görgettem, mire a végére értem. Az analitikához még az egészségügyi adatainkra is ránéznének Menlo Parkban. A listát mindenki meg tudja nézni az App Store-ban egy alkalmazás oldalán a Privacy részig görgetve, majd a See details feliratra kattintva.

Persze valószínűleg pont annyian kíváncsiak ezekre az adatokra, ahányan a gyorséttermekben megfordítják a tálcán fekvő papírt a monumentális fekete-fehér táblázatért. De amikor majd a telefonunk rákérdez, hogy valóban át akarunk-e adni magunkról ennyi adatot, nem biztos, hogy túl sokan fognak rögtön az "OK" gombra bökni.

(Borítókép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.

Több száz alkalmazás figyeli, hogy merre járunk, hogy aztán eladják az adatainkat Az Apple és a Google is tett lépéseket az aggályos gyakorlat ellen.

Szivárgó jelszavak, gyenge titkosítás, rejtélyes Facebook kapcsolat - nem bízhatunk a Zoomban? Rengeteg támadás érte a világ új kedvenc videokonferencia appját. Most reagáltak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.