A Sonos félreérti a recycling lényegét?

2020 / 01 / 06 / Pőcze Balázs
A Sonos félreérti a recycling lényegét?
Érdekes dologra bukkant egy Ralph Waldo Cybersyn nevű Twitter felhasználó, aki egy e-szemét újrahasznosító cégnél dolgozik: használtan is drága, jó állapotú Sonos hangfalakat adtak le nekik, amiket sehogy sem lehet újra működésre bírni.
Ahogy Ralph, vagyis @atomicthumbs is írja: az újrahasznosítás mantrája "Reduce - reuse - recycle", vagyis lehetőleg termeljünk minél kevesebb szemetet; amit lehet, használjunk újra és újra; végül pedig készíthetünk új termékeket a használt tárgyak anyagaiból. A Sonos rögtön a sor végére ugrott, ezzel keltve kisebb felháborodást.
A népszerű hangfalgyártó Trade Up programja egyszerűen működik: belépünk a weboldalukra, kiválasztjuk, hogy mely hangfalunkat szeretnénk újabbra cserélni, majd elindítjuk azon a Recycle mode-ot. Ennek lényege, hogy 21 napon belül a hangfal használhatatlanná válik - ezzel együtt a gyártó 30% kedvezményt ad az új hangcuccra, amit kinéztünk magunknak.

Hogyan lesz egy hangfal egyszercsak használhatatlan?

A sztori a szokásos: míg korábban megvettünk valamit, majd használtuk vígan, aztán eladtuk, és más is használta vígan, ma sok eszköz már csak online aktiváció után hajlandó működni. Ezzel persze a gyártók egyebek mellett a lopások ellen is tesznek, hiszen ha bejelentjük, hogy az XYZ123 számú konzolunkat, telefonunkat ellopták, akkor központilag meg lehet akadályozni, hogy azt az új, jogtalan tulajdonos használatba vegye. A Sonos ezt használja ki, amikor valaki megpróbál egy korábban Recycle Mode-ba tett hangfalat birtokba venni: a telepítéskor felismerik, hogy ennek a hangfalnak már egy szétszerelő üzemben kéne lennie, és nem engedik beüzemelni azt.

A világ viszont nem erre megy.

Mára a hosszú használathoz elengedhetetlen javíthatóság is kulcskérdés lett: az iFixit.com például rengeteg hardvert pontoz aszerint, hogy azok mennyire könnyen szerelhetőek szét és javíthatóak. Kapott is hideget-meleget az Apple, amikor a népszerű AirPodokról kiderült, hogy gyakorlatilag lehetetlen megjavítani őket, és a tízes skálán egy szép kövér nullát érdemeltek ki. Persze ennek az oka leginkább az aprócska méret, de már annak is üzenetértéke van, hogy nem csak azt figyeljük egy fülhallgatónál, hogy milyen szépen szól, vagy mennyire gyorsan merül le, hanem, hogy milyen terhet ró a környezetre.
És ahogy ez az Apple-nél is központi kérdés, úgy például a Microsoft is büszkén mondta el a Surface Pro X bemutatásakor, hogy ügyeltek arra, hogy a gép minél több komponense szerelhető legyen - az iFixit az erőfeszítéseiket egy hatossal jutalmazta, míg a 11 hüvelykes iPad Pro csak hármasig jutott. És persze a legszebb az egészben, hogy a Sonos is tudja, mennyire fontos terület a fenntarthatóság, Play:3-juk korábban 8-ast kapott az iFixittől. A Fast Company pont novemberben írt arról, hogy mennyire ritka, hogy a cég 5-10 évnyi használatra tervezi a termékeit. Előbb-utóbb talán a csereprogramjukat is lecserélik valami okosabbra.

Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.