A Sony a Siemens-szel fogott össze, hogy lenyomják a februárban érkező Apple-sisakot

2024 / 01 / 10 / Pőcze Balázs
A Sony a Siemens-szel fogott össze, hogy lenyomják a februárban érkező Apple-sisakot
Február első hetében érkezik meg az amerikai üzletekbe az Apple forradalminak szánt, virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) képességekkel rendelkező sisakja, a Vision Pro. A Las Vegas-i CES-en több szórakoztatóelektronikai vállalat is beszélt arról, hogy mivel terveznek versenyre kelni az eszközzel.

A háromezerötszáz dollárba, azaz ÁFA és vám nélkül is 1,2 millió forintba kerülő Apple-kütyü a hírek szerint már úton van a logisztikai központokba, hogy február elején a cég amerikai üzleteiben kipróbálhassák azt az érdeklődők. Ugyan az Apple szokás szerint nagy felhajtással jelentette be a forradalminak ígért hardvert, de hogy valóban eljött-e az ideje annak, hogy komolyan vehető kategória legyen az AR-VR-MR eszközökből, még kérdéses. Az eddigi legjelentősebb szereplő, a Meta ugyan figyelemre méltó előrelépéseket mutatott be Quest és Quest Pro sisakjaival, az előbbi szép számban is fogyott, ám ahhoz, hogy tömegtermékké váljanak az AR-VR kütyük, a megfelelő hardver mellé a vonzó szoftverek, sőt, felhasználási módok is hiányoznak még.

Ebbe a versenybe érkezhet meg hamarosan a Sony, akik a VR-szemüvegek terén már eddig is jelen voltak a PSVR-ral, a CES-en pedig az is kiderült, hogy a Siemens-szel közösen egy olyan sisakot fejlesztenek, amely leginkább az Apple Vision Pro ipari felhasználásra szánt változatának tekinthető. Az egyelőre név nélküli sisakban a Sony micro-OLED kijelzőjét találjuk, ami szemenként 4K-s felbontást biztosít és egy hegesztőszemüveghez hasonlóan lehet majd le- és felhajtani, emellett ez lesz az egyik első olyan készülék, amelyben bemutatkozik a Qualcomm kifejezetten okosszemüvegekhez fejlesztett chipjének a legújabb változata, a Snapdragon XR2+ Gen 2. A navigációban és a tervezésben, jegyzetelésben egy gyűrű és egy digitális toll is segíti majd a felhasználókat, akik a sisak segítségével három dimenzióban tervezhetnek tárgyakat vagy járhatnak be területeket. Mindezt a Sony a promóciós videóban egy Forma 1-es autó áttervezésével illusztrálta.

Ezzel szemben akadnak cégek, amelyek inkább egyszerűbb és olcsóbb kütyükkel versenyeznének az Apple-lel. Az Asus AirVision M1-e ugyan mintha egy Apple-termék nevét kapta volna, de valószínűleg tizedannyiba fog kerülni, mint a Vision Pro, cserébe nem önállóan, hanem egy telefonhoz vagy számítógéphez csatlakoztatva fog működni - számolt be a The Verge. Az eszköz, ami inkább emlékeztet egy ormótlan szemüvegre, mint egy sisakra, abban segít majd, hogy a körülöttünk lévő térben tudjunk elhelyezni virtuális monitorokat, a kényelmesebb, bár lehet, hogy kényelmetlenebb munkavégzéshez. De nem az Asus az egyetlen gyártó, ami keresi a helyét a kiterjesztett valóság kiterjesztett ökoszisztémájában: az Xreal Air 2 Ultrája is ugyanezzel próbálkozik. Hogy lesz-e akár egyetlen kütyü, amit a Meta okosszemüvegéhez hasonlóan, hajlandóak lennénk viselni és használni, a CES utáni hetekben-hónapokban fog csak kiderülni.

(Borítókép: Sony)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.