A Sony a Siemens-szel fogott össze, hogy lenyomják a februárban érkező Apple-sisakot

2024 / 01 / 10 / Pőcze Balázs
A Sony a Siemens-szel fogott össze, hogy lenyomják a februárban érkező Apple-sisakot
Február első hetében érkezik meg az amerikai üzletekbe az Apple forradalminak szánt, virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) képességekkel rendelkező sisakja, a Vision Pro. A Las Vegas-i CES-en több szórakoztatóelektronikai vállalat is beszélt arról, hogy mivel terveznek versenyre kelni az eszközzel.

A háromezerötszáz dollárba, azaz ÁFA és vám nélkül is 1,2 millió forintba kerülő Apple-kütyü a hírek szerint már úton van a logisztikai központokba, hogy február elején a cég amerikai üzleteiben kipróbálhassák azt az érdeklődők. Ugyan az Apple szokás szerint nagy felhajtással jelentette be a forradalminak ígért hardvert, de hogy valóban eljött-e az ideje annak, hogy komolyan vehető kategória legyen az AR-VR-MR eszközökből, még kérdéses. Az eddigi legjelentősebb szereplő, a Meta ugyan figyelemre méltó előrelépéseket mutatott be Quest és Quest Pro sisakjaival, az előbbi szép számban is fogyott, ám ahhoz, hogy tömegtermékké váljanak az AR-VR kütyük, a megfelelő hardver mellé a vonzó szoftverek, sőt, felhasználási módok is hiányoznak még.

Ebbe a versenybe érkezhet meg hamarosan a Sony, akik a VR-szemüvegek terén már eddig is jelen voltak a PSVR-ral, a CES-en pedig az is kiderült, hogy a Siemens-szel közösen egy olyan sisakot fejlesztenek, amely leginkább az Apple Vision Pro ipari felhasználásra szánt változatának tekinthető. Az egyelőre név nélküli sisakban a Sony micro-OLED kijelzőjét találjuk, ami szemenként 4K-s felbontást biztosít és egy hegesztőszemüveghez hasonlóan lehet majd le- és felhajtani, emellett ez lesz az egyik első olyan készülék, amelyben bemutatkozik a Qualcomm kifejezetten okosszemüvegekhez fejlesztett chipjének a legújabb változata, a Snapdragon XR2+ Gen 2. A navigációban és a tervezésben, jegyzetelésben egy gyűrű és egy digitális toll is segíti majd a felhasználókat, akik a sisak segítségével három dimenzióban tervezhetnek tárgyakat vagy járhatnak be területeket. Mindezt a Sony a promóciós videóban egy Forma 1-es autó áttervezésével illusztrálta.

Ezzel szemben akadnak cégek, amelyek inkább egyszerűbb és olcsóbb kütyükkel versenyeznének az Apple-lel. Az Asus AirVision M1-e ugyan mintha egy Apple-termék nevét kapta volna, de valószínűleg tizedannyiba fog kerülni, mint a Vision Pro, cserébe nem önállóan, hanem egy telefonhoz vagy számítógéphez csatlakoztatva fog működni - számolt be a The Verge. Az eszköz, ami inkább emlékeztet egy ormótlan szemüvegre, mint egy sisakra, abban segít majd, hogy a körülöttünk lévő térben tudjunk elhelyezni virtuális monitorokat, a kényelmesebb, bár lehet, hogy kényelmetlenebb munkavégzéshez. De nem az Asus az egyetlen gyártó, ami keresi a helyét a kiterjesztett valóság kiterjesztett ökoszisztémájában: az Xreal Air 2 Ultrája is ugyanezzel próbálkozik. Hogy lesz-e akár egyetlen kütyü, amit a Meta okosszemüvegéhez hasonlóan, hajlandóak lennénk viselni és használni, a CES utáni hetekben-hónapokban fog csak kiderülni.

(Borítókép: Sony)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.