Az eddigi legígéretesebb okosszemüveg már nadrágot is tud választani az ingünkhöz

2023 / 12 / 16 / Pőcze Balázs
Az eddigi legígéretesebb okosszemüveg már nadrágot is tud választani az ingünkhöz
Októberben jelent meg a Meta és a Ray-Ban közös okosszemüvegének a második generációja, és máris megérkezett rá egy fontos frissítés: mesterséges intelligencia-alapú asszisztens került a kütyübe. Ezzel az eddigi legígéretesebb ilyen termék még egy fokkal vonzóbb lett.

A Facebook anyavállalata, a Meta, két éve mutatta be a Ray-Bannel közös, fotót és videót készítő szemüvegét, amit akkor még Ray-Ban Stories-nak hívtak. A kütyü nem volt túl sikeres, ám, amint arról október elején beszámoltunk, a második generációban sok korábbi problémát orvosoltak a Meta és az EssilorLuxottica szakemberei. A Ray-Ban Meta szebben szól, miközben kevésbé hallható a körülöttünk állók számára; a kamera immár tizenkét megapixeles, és 1080p-ben rögzít akár egy perc videót, illetve streamelni is tud; hangparancsokkal tudunk képeket továbbítani; sőt, még a felvételt jelző LED is fényesebben világít, mielőtt valaki véletlenül a szemüvegünk előtt vallana be egy bűncselekményt a tudta nélkül. Ráadásul a termék az Egyesült Államokban változatlanul 299 dollárba kerül, ami kevesebb mint kétszer annyi, mint egy teljesen átlagos Ray-Ban Wayfarer. Az első tesztek után a szaksajtó is értékelte az erőfeszítéseket, akadt újságíró, aki szerint ez az év leghasznosabb kütyüje, és még azt is mérlegelte, hogy ez legyen az állandóan viselt szemüvege.

Pedig a beépített mesterséges intelligencia eddig csak ígéret volt.

Mostantól azonban a vállalkozó kedvűek már kipróbálhatják a Ray-Ban Meta digitális asszisztensét - számolt be a The Verge. És ugyan forgathatnánk a szemeinket, hogy minek még egy felület, ahol egy MI-robottal érintkezünk, a Mark Zuckerberg vezérigazgató és Andrew "Boz" Bosworth által megosztott videók kifejezetten izgalmas és életképes felhasználási területeket vetítenek előre. A legföldhözragadtabb képessége a multimodális, azaz a szavainkra és a látottakra egyszerre támaszkodó rendszernek, hogy elmondja, hogy mit látunk - a példákban felismer egy egzotikus gyümölcsöt, de egy fából készült, villanykörtékkel díszített Kalifornia-térképet is. Az már eggyel bonyolultabb, de szintén életszerű feladat, hogy Zuckerbergnek segít nadrágot választani egy ingéhez. Hogy hányan kérik majd meg, a Meta vezetőihez hasonlóan, a rendszert, hogy írjon viccesnek szánt képaláírást a fotóikhoz, az már egy másik kérdés.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mark Zuckerberg (@zuck) által megosztott bejegyzés

Arra még 2024-ig várni kell, hogy bárki használhassa a szemüvegbe épített MI-t, az azonban már ennyi alapján is látszik, hogy a multimodalitás nem csak a Google Geminije esetében lesz fontos hívószó, ahogyan az is, hogy a mesterséges intelligencia egyre kényelmesebben, praktikusabban lesz elérhető a mindennapjainkban, nem csak a mobilunk vagy a számítógépünk képernyőjén keresztül.

(Borítókép: Meta)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.