A SpaceX marsrakétája a levegőben robbant fel, de nagy környezeti károkat okozott a Földön is

2023 / 08 / 28 / Bodnár Barna
A SpaceX marsrakétája a levegőben robbant fel, de nagy környezeti károkat okozott a Földön is
A Starship, amely az áprilisi indítás utáni második percben darabokra robbant a levegőben, vadvédelmi szakértők szerint nagy kárt tett a kilövőállás körüli területben, ami számos védett állatfajnak ad otthont.

Annak ellenére, hogy a Starship és a Super Heavy gyorsítórakéta az április 20-ai indítás után nem sokkal forogni kezdett a levegőben, majd felrobbant, a tesztet a SpaceX sikeresnek tekintette, a tervek szerint az embereket Marsra juttató rakéta fejlesztése továbbra is jó úton halad.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának biológusai azonban nem osztoztak Elon Muskék örömében, legalábbis ami a rakéta által az indítóállás körül végrehajtott környezeti pusztítást illeti. A Bloomberg által közzétett jelentés szerint a Starship kilövése utáni helyszíni szemle során betondarabokat találtak szerte a területen, és több, méteres mélységű krátert is, amit a rakéta lehulló darabjai hoztak létre az árterületen. A közelben lévő texasi nemzeti parkban négy hektárnyi terület égett le a SpaceX tesztje miatt, egy csapatnyi kék szárazföldi rákot és hét bobwhite fürjtojást gyakorlatilag "elhamvasztott" a rakétaindítás.

A kilövéssel járó robbanás 800 méteres körzetben terítette be betondarabokkal a környéket, összesen másfél négyzetkilométernyi törmelékmezőt hagyott maga után, és 14 ezer négyzetméteren okozott tüzet.

Évek óta vitatott, hogy a SpaceX kilövőállása nincs-e túl közel a területen élő veszélyeztett fajok, például a homoki teknősök fészkelőhelyeihez. A dél-texasi Boca Chica, a Mexikói-öböl partján, az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő, többnyire beépítetlen terület számos veszélyeztetett állatfajnak ad otthont. Itt él például a bőrhátú, a homokfejű, a zöld és a Kemp's ridley tengeri teknős, a karvalyteknős, valamint olyan madarak, mint a rövidcsőrű lile, a sarki partfutó és az északi aplomodo-sólyom. Emellett ez a terület még két ritka macskaféle, az Öböl-menti jaguarundi és az ocelot élőhelye is.

A Boca Chicán létesített kilövőállás megépítésére az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal adott engedélyt a SpaceX-nek, néhány környezetvédelmi csoport be is perelte a hivatalt az áprilisi kilövést követően, azt állítva, hogy a szervezet nem végzett megfelelő felülvizsgálatot a területen.

Bár nem találtak arra utaló nyomokat, hogy veszélyeztett fajú állatok is elpusztultak volna a tavaszi rakétaindítás miatt, a biológusok azonban megjegyezték, hogy a SpaceX nagyban akadályozta az általuk végzett vizsgálatot. A cég ugyanis csak a Starship indítása után 48 órával engedte be a szakértőket a területre, ez pedig bőven elegendő idő ahhoz, hogy az ártérben elpusztult állatokat elsodorja a víz, felfalják a dögevők, vagy akár hogy a SpaceX eltávolítsa a szabálysértésre bizonyítékként szolgáló tetemeket.

(Borítókép: Patrick T. Fallon/AFP/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.