A SpaceX mentheti meg a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronautákat

2023 / 01 / 01 / Bobák Áron
A SpaceX mentheti meg a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronautákat
A két orosz és egy amerikai asztronautának márciusban kéne visszatérnie a Földre, de a Szojuz űrhajón felfedezett sérülés miatt egyelőre kérdéses, hogy ez lehetséges lesz-e.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, az ISS működését felügyelő illetékesek december 14-én figyeltek fel rá, hogy a Szojuz Msz-22-ből szivárog a hűtőfolyadék, ami a kabin hőmérsékletét szabályozza. Bár a probléma okát és mértékét egyelőre nem sikerült felmérni, a helyzet azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az űrhajósok nem tudnak visszatérni a Földre a sérült űrhajóval.

A Roszkoszmosz a sérülés felfedezése után azonnal kilátásba helyezte, hogy egy másik Szojuzt küldenek az ISS-re, azonban a Reuters értesülései szerint a NASA eközben alternatív lehetőségeket is mérlegel, nevezetesen azt, hogy a SpaceX-től kérnek egy tartalékűrhajót. Sandra Jones, a NASA szóvivője a hírügynökségnek annyit elismert, hogy megkérdezték a SpaceX-et, hogy lenne-e kapacitásuk egy ilyen misszióra, ám elomdása szerint jelenleg nem erre a lehetőségre koncentrálnak.

Szakértők szerint a Szojuz sérülését három dolog okozhatta: egy az űrhajónak nekicsapódó meteoroid vagy űrszemét, valamint műszaki meghibásodás. Mike Suffredini, az ISS misszió korábbi vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy ezek közül egyértelműen a harmadik lenne a legrosszabb lehetőség, hiszen az megkérdőjelezné a Szojuzok műszaki megbízhatóságát - többek között azét is, amit az oroszok a sérült űrhajó helyett küldenének.

(Borítókép: SpaceX)

Az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetéséből a Roszkoszmosz vezetője szerint "A döntés már megszületett, de egyelőre nem beszélünk róla nyilvánosan" - mondta Dmitrij Rogozin egy szombaton adott tévéinterjúban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.