A SpaceX mentheti meg a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronautákat

2023 / 01 / 01 / Bobák Áron
A SpaceX mentheti meg a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronautákat
A két orosz és egy amerikai asztronautának márciusban kéne visszatérnie a Földre, de a Szojuz űrhajón felfedezett sérülés miatt egyelőre kérdéses, hogy ez lehetséges lesz-e.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, az ISS működését felügyelő illetékesek december 14-én figyeltek fel rá, hogy a Szojuz Msz-22-ből szivárog a hűtőfolyadék, ami a kabin hőmérsékletét szabályozza. Bár a probléma okát és mértékét egyelőre nem sikerült felmérni, a helyzet azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az űrhajósok nem tudnak visszatérni a Földre a sérült űrhajóval.

A Roszkoszmosz a sérülés felfedezése után azonnal kilátásba helyezte, hogy egy másik Szojuzt küldenek az ISS-re, azonban a Reuters értesülései szerint a NASA eközben alternatív lehetőségeket is mérlegel, nevezetesen azt, hogy a SpaceX-től kérnek egy tartalékűrhajót. Sandra Jones, a NASA szóvivője a hírügynökségnek annyit elismert, hogy megkérdezték a SpaceX-et, hogy lenne-e kapacitásuk egy ilyen misszióra, ám elomdása szerint jelenleg nem erre a lehetőségre koncentrálnak.

Szakértők szerint a Szojuz sérülését három dolog okozhatta: egy az űrhajónak nekicsapódó meteoroid vagy űrszemét, valamint műszaki meghibásodás. Mike Suffredini, az ISS misszió korábbi vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy ezek közül egyértelműen a harmadik lenne a legrosszabb lehetőség, hiszen az megkérdőjelezné a Szojuzok műszaki megbízhatóságát - többek között azét is, amit az oroszok a sérült űrhajó helyett küldenének.

(Borítókép: SpaceX)

Az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetéséből a Roszkoszmosz vezetője szerint "A döntés már megszületett, de egyelőre nem beszélünk róla nyilvánosan" - mondta Dmitrij Rogozin egy szombaton adott tévéinterjúban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.