A SpaceX olyasmire készül a Starship következő tesztjénél, amit előttük még senki sem csinált

2024 / 07 / 07 / Bobák Áron
A SpaceX olyasmire készül a Starship következő tesztjénél, amit előttük még senki sem csinált
A Mars-rakéta legutóbbi tesztjén minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, így Elon Musk cége elérkezettnek látja az időt, hogy újabb lépést tegyenek.

A SpaceX július 4-én egy videót is közzétett az X-csatornáján a legutóbbi teszt fontosabb mozzanatairól, azonban a két és fél perces videó végére egy apró érdekességet is odabiggyesztettek, ami már a következő, ötödik teszt egyik célkitűzését vetíti előre. A videó utolsó másodperceiben ugyanis az látszik, ahogy a Starshipet szállító Super Heavy hordozórakéta a Földre visszatérve megközelít egy hatalmas tornyot, ami arra utal, hogy a következő teszten a rakétát megpróbálják egyben visszahozni. A jelenet egyébként egy korábban közzéttett animációból származik, amit itt lehet megnézni.

Ahogy a Falcon-9 esetében, a SpaceX a Starship-rendszert is többször felhasználhatóra tervezte, ami azt jelenti, hogy elméletben mind maga az űrhajó, mind pedig a 70 méter magas hordozórakéta vissza tud térni a Földre és landolni anélkül, hogy használhatatlanná válna. Ebből az eddigi teszteken ugyanakkor semmit sem láthattunk, hiszen a Starship és a Super Heavy vagy felrobbant még repülés közben vagy pedig a terveknek megfelelően az óceánban landolt.

A Starship a Falcon-9-hez hasonlóan egy szárazföldi vagy vízi platformon landolhat a jövőben, a Super Heavy esetében viszont a SpaceX más megoldás mellett döntött: a célra kifejlesztettek egy karokkal rendelkező tornyot, ami reményeik szerint képes lesz elkapni a visszaérkező hordozórakétát, így arra nem kell nehéz lábakat rakniuk a landoláshoz, emellett rövidebb idő alatt lesz ismét bevethető. A Mechazilla névre keresztelt torony tesztjéről a SpaceX nemrég egy videót is közzétett:

A Space.com szerint korábban Elon Musk is megerősítette, hogy a következő teszten megpróbálják elkapni a Super Heavyt - erre a tervek szerint július végén kerülhet sor.

A hónap vége így elég mozgalmasan alakul a SpaceX számára, hiszen jelen állás szerint alig néhány nappal később indulhat útnak a Polaris Dawn misszió is, ami az első olyan küldetés lesz, amelynek során civil asztronauták űrsétát tesznek.

Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje A Mars-utazásra tervezett űrhajó ismét elérte a világűrt, a SpaceX-nek pedig ezúttal már azt is sikerült demonstrálnia, hogy mind a Starship, mind a Super Heavy hordozórakéta képes kontrollált körülmények között leszállni - ezáltal a jövőben többször is felhasználhatják őket.


Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.