Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje

2024 / 06 / 06 / Bobák Áron
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
A Mars-utazásra tervezett űrhajó ismét elérte a világűrt, a SpaceX-nek pedig ezúttal már azt is sikerült demonstrálnia, hogy mind a Starship, mind a Super Heavy hordozórakéta képes kontrollált körülmények között leszállni - ezáltal a jövőben többször is felhasználhatják őket.

A SpaceX tavaly áprilisban kezdte meg a Starship tesztjeit, amely nem csak a Mars meghódításában, de a NASA Artemis-programjában is fontos szerepet játszik, emellett kapacitásának köszönhetően jóval olcsóbbá teheti a Föld körüli pályára szánt rakományok világűrbe való eljuttatását is. Elon Musk cége az eddigi tesztek során apró lépésekkel haladt a végső cél elérése felé: az első teszt során a Starship nem tudott leválni a hordozórakétáról, így néhány perccel a felszállás után megsemmisítette magát; ugyanez történt a második teszten is, ekkor viszont az űrhajónak már sikerült leválnia a Super Heavyről és átlépnie a világűr határát. A márciusi harmadik teszten a Starship már elérte a kitűzött, szuborbitális magasságot és a Föld körüli pályára álláshoz szükséges sebességet, sikeresen kinyitotta és bezárta a rakterét majd a visszatérés első részét is sikeresen abszolválta, igaz, mivel a küldetés utolsó fázisában a SpaceX elveszítette a kapcsolatot az űrhajóval, így az az Indiai-óceánra tervezett kontrollált leszállás helyett egyszerűen becsapódott az óceánba. Hasonlóan járt a Super Heavy hordozórakéta is, aminek a leszálláshoz szükséges átforduló manővert még sikerült teljesítenie, ám a Mexikói-öböl vizére tervezett kontrollált leszállás már nem jött össze.

A Starship negyedik nekifutásra június 6-án, magyar idő szerint 14.50-kor emelkedett a magasba a SpaceX Boca Chica-i bázisáról, és azonnal sikerült is elérnie egy olyan eredményt, ami a korábbi három teszt során nem jött össze. A Super Heavy hordozórakéta a küldetés kezdete után három perccel sikeresen lecsatlakozott az űrhajóról, innentől csak a három középső hajtóművét használta a visszatéréshez szükséges manőverek elvégzéséhez. Egy kilométeres magasságban a rakéta ismét bekapcsolta a hajtóművei egy részét és hét és fél perccel a felszállás után kontrollált leszállást hajtott végre a Mexikói-öböl vizén.

A Super Heavy landolásával a SpaceX a mostani teszt két kitűzött céljából az egyiket sikeresen teljesítette, hiszen ahogy a honlapjukon is írták, a teszt során a Föld körüli pálya elérése nem volt cél, ehelyett azt szerették volna demonstrálni, hogy a Starship és a Super Heavy képes kontrollált körülmények között visszatérni, ezáltal a jövőben többször is felhasználhatóak lesznek. A most használt rakéta és űrhajó esetében ez persze csak szimuláció szintjén valósult meg, hiszen az űreszközök végül a vízben landoltak, de előtte ugyanazokat a manővereket hajtották végre, amire majd a szárazföldi landolás során is szükség lesz.

A sikeres különválás után a Starship immár a saját Raptor-hajtóműveivel emelkedett tovább nagyjából 200 kilométeres magasságig, és noha nem sokkal ezután az élő közvetítésben azt jelezték, hogy az űrhajóval hosszabb időre megszakadt a kapcsolat, ez végül nem okozott gondot. A visszatérés sokáig simán zajlott, eközben pedig a nézők néhány egészen látványos képet is láthattak, ahogy a felforrósodó plazma különböző színekben izzott a Starship hővédő pajzsai körül.

A teszt vége körömrágósan alakult: 60 kilométeres magasságban a Starship egyik stabilizáló szárnya elkezdett leválni, és mivel nem sokkal később az űrhajón elhelyezett kamera lencséje is betört, így sok mindent nem lehetett látni abból, hogy mi is történik. Az adatokból azonban látszott, hogy 1 óra 5 perccel a küldetés kezdete után a Starship sikeresen teljesítette a leszálláshoz szükséges átforduló manővert, majd ismét bekapcsolta a Raptor-hajtóműveit, és kontrollált leszállást hajtott végre az Indiai-óceán vizén. Ezzel a SpaceX mindkét, a mai napra kitűzött célt sikeresen teljesítette.

Mesterséges gravitáció is lesz az űrhajón, amivel a SpaceX meghódítaná a Marsot Elon Musk vállalata már évek óta fejleszti a Starshipet, amivel jelen állás szerint minden esélyük megvan rá, hogy elsőként küldjenek embereket a Marsra. A cég alapítója nemrég egy érdekes infót is megosztott az űrhajóról, az ugyanis állítása szerint a gravitációt is szimulálni fogja a marsi út során.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Különös eset: a csillag, amely kétszer halt meg
Különös eset: a csillag, amely kétszer halt meg
Ezzel az objektummal nagyon nem stimmel valami.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.