Július 31-én kerülhet sor a történelmi űrmisszióra

2024 / 07 / 05 / Bobák Áron
Július 31-én kerülhet sor a történelmi űrmisszióra
A SpaceX bejelentette a pontos dátumot, amikor elstartolhat a Polaris Dawn.

Jared Isaacman három éve nagyon komoly tettet hajtott végre a SpaceX segítségével, amikor az Inspiration4 küldetéssel tető alá hozta az első, kizárólag civil űrhajósokból álló űrmissziót. A világűrrajongó milliárdos most ennél is nagyobb dobásra készül, amire a tervek szerint már alig négy hetet kell várnunk.

A misszió egyik különlegessége - azon túl, hogy a legénységet ezúttal is csupa civil alkotja -, hogy a Dragon űrkapszula minden eddiginél magasabbra fog emelkedni, egész pontosan 700 kilométerre távolodik a Földtől, ami csaknem a duplája annak, mint amilyen messze az ISS kering. Ezzel egyébként Isaacmanék lesznek, akik a Földtől a legtávolabb jutottak az Apollo-program asztronautái óta.

Ennél is nagyobb dolog azonban, hogy az ötnapos út során a legénység két tagja űrsétát is fog tenni, ami az első alkalom lesz, hogy egy civil űrhajós ilyesmire vállalkozik. Ehhez a SpaceX kifejezetten erre a célra kifejlesztett űrruháját fogják használni, ami egyben magának a ruhának az első éles tesztje is lesz. Az űrséta egyik érdekessége, hogy a Dragon űrkapszulának nincs légzsilipje, így az űrhajósok csak úgy tudnak kijutni a világűrbe, ha eközben a kabinból az összes oxigén is elszökik - emiatt ebben a néhány órában a bentmaradóknak is űrruhában kell majd lenniük.

Isaacman társai a történelmi út során Scott Poteet, az amerikai légierő nyugalmazott alezredese, Sarah Gillis, a SpaceX űrhajósképzésének vezetője, valamint egy másik SpaceX-alkalmazott, Anna Menon lesz, aki a legénységi műveletek kidolgozásának irányítása mellett küldetésirányítási feladatokat is ellát Elon Musk cégénél.

A Polaris Dawn tudományos célokat is szolgál, hiszen a küldetés során többek között azt fogják vizsgálni, hogy milyen hatással van az űrrepülés és a kozmikus sugárzás az asztronautákra. A misszió emellett elsőként fogja tesztelni a Starlink nevű műholdas internetrendszer lézeres kommunikációját, amely a jövőbeli, Holdra és Marsra tervezett küldetések számára is hasznos információkat nyújt majd az űrbéli kommunikációs rendszerek fejlesztésével kapcsolatban.

A misszió a floridai Kennedy űrközpontból startol el egy Falcon-9 rakétával egy három küldetésből álló projekt első részeként, amelynek a harmadik misszióját a tervek szerint már a vadiúj Starshippel fogják végrehajtani.

Kiderült, hogy ki repülhet először a világűrbe a SpaceX Mars-rakétájával A név nem ismeretlen, de mégis hatalmas meglepetés.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.