A SpaceX pályára állította a második generációs Starlink-műholdak első példányait

2022 / 12 / 29 / Bobák Áron
A SpaceX pályára állította a második generációs Starlink-műholdak első példányait
A Gen2 műholdak nagyobb sávszélességet biztosítanak és azt is lehetővé teszik, hogy a megfelelő okostelefonnal közvetlenül lehessen csatlakozni a műholdas internethálózathoz.

A Space.com tájékoztatása szerint Elon Musk űripari vállalata szerdán, magyar idő szerint 10.34-kor indította útjára a Falcon-9 rakétát a floridai Cape Canaveralból, fedélzetén 54 műholddal. A SpaceX-nek idén ez volt kereken a 60-ik missziója, ami azt is jelenti, hogy csaknem kétszer annyi rakétát állítottak pályára, mint 2021-ben.

A Falcon-9 gyorsítórakétája a küldetés végeztével sikeresen landolt az erre kialakított tengeri platformon, ahogy tette azt az előző tíz alkalommal is. A cég szerint ezt a hordozórakétát használták többek között a történelmi Inspiration4 és Ax-1 misszióknál is.

A SpaceX december 1-én kapta meg az engedélyt az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC) 7500 második generációs műhold pályára állítására. Bár a cég eredetileg 30 ezer műholdra kért engedélyt, ám az, hogy az FCC nem azonnal adta meg az engedélyt mindegyikre, feltehetőleg még jó ideig nem fog gondot okozni, hiszen a SpaceX az elmúlt három évben mindössze 3300 Starlink-műholdat állított pályára.

Az engedély értelmében a SpaceX a továbbiakban olyan pályákra is szállíthat műholdakat, amelyeket eddig nem használhattak, ami a cég szerint jelentősen bővíti a rendszer kapacitását. Maguk a Gen2-es műholdak nagyobb sávszélességet fognak biztosítani a néhol már túlterhelt hálózatnak, emellett arra is lehetőséget biztosítanak majd, hogy az erre alkalmas okostelefonokkal közvetlenül, antenna nélkül lehessen majd csatlakozni a Starlinkhez. A SpaceX szerint emellett az új műholdak megoldják a csillagászok egyik nagy problémáját is, ugyanis azok "láthatatlanok lesznek az emberi szem számára", így nem rondítanak bele az éjszakai égboltba.

Javítás 2022.12.29.: A cikk eredeti verziójában azt írtuk, hogy a SpaceX a Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) kapta meg az engedélyt, de ezekről az engedélyekről nem az FAA, hanem a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) dönt.

(Fotó: SpaceX/Flickr)

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.