A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát

2023 / 12 / 05 / Bodnár Barna
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.

A Spotify elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát a költségek csökkentése érdekében - jelentette be tegnap Daniel Ek vezérigazgató a munkatársaknak. A cég legutóbbi pénzügyi jelentése során nyilvánosságra hozott 9 241 fős teljes létszám alapján a leépítés várhatóan több mint 1500 embert érint. Az elbocsátásokért a vezérigazgató szerint a lassuló gazdasági növekedés és a növekvő költségek okolhatók, amelyek miatt a Spotify-t „karcsúsítani” kell. Ek azt írta, hogy a cégnél még mindig túl sok ember végez támogató, illetve háttérmunkát, ami nem jár valódi értékteremtéssel a Spotify számára, ugyanis ahogy nőtt a vállalat, eltávolodtak annak alapértékeitől, amelyek a leleményesség és az ötletesség.

Ez már a Spotify harmadik nagyobb leépítése idén, januárban a személyzet 6 százalékát, azaz nagyjából 600 alkalmazottat bocsátottak el, júniusban pedig további 200 pozíciót szüntettek meg a cég podcast osztályán. A költségcsökkentés mellett a vállalat a bevételek növelése érdekében is tett lépéseket: a nyár folyamán, több piacon, köztük az Egyesült Államokban is emelte több díjcsomagjainak árát.

Július végén 12 év után emelkedett a Spotify Premium ára az USA-ban, és a világ számos más országában, így az előfizetés díja az addigi 9,99 dollár helyett havi 10,99 dollárra nőtt. Magyarországon egyelőre nem változott az előfizetések ára, az Egyéni premium csomag a Spotify hazánkban való 2013-as megjelenése óta 4.99 euró, a főiskolai és egyetemi hallgatók számára fenntartott Hallgatói premium 2.49 euró, a két külön Premium fiókot tartalmazó Premium duo 6.49 euró, a 6 fiókot magában foglaló Családi premium pedig 7.99 euróba kerül. A svéd székhelyű Spotify egyébként a világ legnagyobb audio streaming szolgáltatója, félmilliárd felhasználójának közel fele prémium előfizető, ami többek között olyan előnyökkel jár, mint a reklámmentes zenehallgatás vagy az offline lejátszás. A Spotify legtöbb előfizetője Európában és Észak-Amerikában van. A cég éves jelentéséből származó legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy a Spotify prémium előfizetőinek 69 százaléka Európában és Észak-Amerikában található.

A 2006-ban, Stockholmban alapított Spotify dolgozói létszáma jelentősen megnőtt a 2020-as Covid19-világjárvány óta, az elmúlt három évben csaknem megduplázódott a cég munkavállalóinak száma, a vezérigazgató szerint azonban a gazdasági környezet azóta jelentősen megváltozott. Ami a jelenleg leépítésben érintetteket illeti, Ek közleménye szerint mintegy öt havi bérnek megfelelő végkielégítést kapnak, illetve ez idő alatt a vállalat továbbra is fedezi az egészségügyi ellátásukat.

(Borítókép: Getty Images/SOPA Images)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.