A Starlink felhasználói tényleg a beleegyezésüket kell adják, hogy a Mars a Földtől független bolygó?

2020 / 10 / 31 / Felkai Ádám
A Starlink felhasználói tényleg a beleegyezésüket kell adják, hogy a Mars a Földtől független bolygó?
A hónapban elindult a Starlink bétája, és a szolgáltatási feltételekben olvasható egy érdekes rész, mely szerint aláírjuk, hogy a Mars szabad és önálló bolygó, mindenféle földi kormányzattól független.

A Starlink bétájáról és immár ismert árairól már mi is írtunk. Most viszont az is kiderült, hogy ha elfogadjuk a felhasználáshoz szükséges szolgáltatási feltételeket, elfogadjuk azt is (bizonyos, jelenleg kevésbé aktuális körülmények között legalábbis), hogy a Mars szabad és független bolygó. A fura kitételt egy Twitter-felhasználó fedezte fel – számol be róla a Futurism.

A bejegyzésben olvasható legérdekesebb rész röviden azt jelenti, hogy a Marson, illetve a Mars felé tartó Starship vagy más kolonizáló űrhajó fedélzetén nyújtott szolgáltatásért cserébe a felek elismerik a Marsot szabad bolygóként, amely felett egyetlen földi kormányzat sem bír hatalommal. A viták rendezése pedig a marsi települések saját jogelvei szerint fog történni.

Mindez viszont nem érinti a Starlink egyszerű, földi felhasználóit. Sőt azokat sem, akik a szolgálatást a Holdon vennék igénybe (ahová jelenleg a Nokia tervezi elvinni a 4G-t). Rájuk ugyanis a kaliforniai törvénykezés lesz érvényes. Ugyanakkor érdekes, hogy a SpaceX már ennyire előre tervez a szolgáltatási feltételek megszövegezésével. Hogy ez egyszerű reklámfogás, "easter egg", vagy valami más, az nem teljesen biztos Musk cége kapcsán, de idővel akár valóban jogi jelentősége is lehet a dolognak. Érdemes azt is felidézni, hogy a SpaceX elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a Starlinket elvinnék a vörös bolygóra is. Sőt a Marson a Starlink jelenléte még vitálisabb lenne, mint a Földön.

Musknak egyébként megvannak a tervei a Marssal, és ezeket gyakran hangoztatja is. Musk 2050-re már szeretne várost a vörös planétán, és a Starship (amelyről a fenti szövegben szó van) fejlesztése épp azért zajlik, hogy rakományt, illetve utasokat lehessen a bolygóra küldeni. Musk időnként arra is kitér, hogy miként kellene kormányozni a telepeseket. Szerinte a közvetlen részvételen alapuló demokrácia lenne az ideális, tehát hogy egy adott kérdésről mindenki szavazhatna, és ehhez nem lenne szükség semmiféle képviseleti testületre.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
Rossz fájlokat tölthettek fel a bíróságnak egy perhez kapcsolódóan.
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.