A Steam Deck esélyesen kinyírhatja hosszútávon a konzolokat

2021 / 07 / 18 / Felkai Ádám
A Steam Deck esélyesen kinyírhatja hosszútávon a konzolokat
A Valve fejlesztése, a Steam Deck látszatra egy Nintendo Switch-klón, valójában a videojátékozás jövője is lehet.

Már lehetett némi pusmogást hallani, ennek ellenére kisebb meglepetés volt, amikor a Valve a héten bejelentette különleges – egyelőre maradjunk ennél a passzív szónál – masináját, a Steam Decket, és nem kizárt, hogy mint korábban a Steam esetén, a vállalat most is kiszagolta a jövő csapásirányát.

Felcsap a gőz

A Valve korábban, az előző évezred vége felé a Half Life sorozattal vált híressé, de a videójátékok történetében ennél is fontosabb volt, hogy összeütötték lényegében az első széles körű sikert arató digitális áruházat, a Steam-platformot. A Steam mintájára azóta több bolt is létesült, például a kezdetben főként a régi címeket (és ezek modern gépeken is futtatható változatát) kínáló GOG, vagy éppen az az Epic Store, amely ideiglenes exkluzívokkal és ingyenjátékokkal próbálja beérni a nagy riválist. A Steam, valamint a mögötte álló vállalat időközben olyan hatalmasra duzzadt, hogy sokszor lassú mamutnak tűnik, amely lomhán mozdul – és ebben akad is némi igazság, hiszen a Steamet több kritika is érte elsősorban a minőségbiztosítással kapcsolatban, hiszen a platformra híresen sok szemét került fel. Azonban – hogy a mamut analógiánál maradjunk – ha ez az óriási test belendül, akkor azt széles környezetben lehet érzékelni.

A Valve pedig már a múltban is letette védjegyét az e-sport megalapozásánál (Counter-Strike), vagy éppen a VR szemüvegeket igénylő játékok terén (Half-Life: Alyx). A most bejelentett Steam Deck pedig jó eséllyel a forradalmi Valve-projektek sorát folytatja.

A nagy bejelentés

A bejelentést nagyon jól sikerült időzíteni, egy héttel azt követően, hogy a Nintendo lerántotta a leplet az OLED Switchről, és a minimális újdonsággal szolgáló gép miatt sokaknak rossz volt a szájíze, a Valve egy igazán izgalmas gépet mutatott be. Mindez annyiból érdekes, hogy a három árkategóriában rendelhető Steam Deck legolcsóbb változata is drágább az OLED Switch-nél, és úgy tűnik érdekesebbnek a kézikonzolok szerelmeseinek (és nem csak nekik – de erről később), hogy a Steam Deck nem is konzol.

Ami az árat és a teljesítményt illeti, essünk is túl ezeken gyorsan: a Steam Deckből három változat érkezik majd idén ősszel 419, 549, valamint 679 euróért. A legolcsóbb változat tehát 150 ezer forint környékén mozog, ami egy erős ecsetvonással vaskosabb, mint az OLED Switch 130 és 140 ezer forint körüli ára, más kérdés, hogy a két gép összehasonlítása némileg felesleges, hiszen ha eddig nem rendeltük elő, akkor leghamarabb 2022 első negyedévében számíthatunk a Steam Deckünk érkezésére, mert úgy szétkapkodták az első készletet, hogy még a Valve sokat próbált szerverei is lehaltak. A három gép között az alapvető különbség a tárhely, a legolcsóbb gépben 64 GB-ig nyújtózkodhatunk, és ez ráadásul nem is olyan gyors, mint a drágább gépekbe került SSD-ék. Viszont a tárhelyet megtoldhatjuk Micro SD kártyával is, és bár ez egyelőre még nem derült ki biztosan, de gyaníthatóan az lesz a helyzet, mint az SSD-ét használó konzolok esetén, tehát az egyéb tárhelyre telepített játékok kicsit lasabban futhatnak/tölthetnek be, és nem kizárt, hogy híján lesznek bizonyos funkcióknak.

Bejelentette a Nintendo az eddig rejtegetett konzolját, és ezzel mindenkit zavarba hozott Az új gép leglátványosabb különbsége az alapmodellénél nagyobb OLED-kijelző, de nem biztos, hogy emiatt éri meg – már ha egyáltalán megéri.

A különbségeknél azonban érdekesebb a hasonlóság: a többi hardverelem ugyanaz, vagyis az összes változat nagyjából 2 Teraflop teljesítményt tud magából kipréselni, magyarán körülbelül annyit, mint az előző generációs konzolok alapváltozatai: a PlayStation 4 és az Xbox One. Ez nem tűnik soknak, de a gépbe épített, érintőképernyős, LCD kijelzőn ez 720p felbontás mellett jelent 30-60 fps számot alacsony vagy közepes grafikai beállításokkal újabb játékok esetén is. A gép premierjét egész hónapban lefedő, amerikai IGN szerint az összkép elég jó, de másoknak azért akad némi kételyük ezzel kapcsolatban.

Valójában nem az a fontos, ami a motorház alatt van

Gabe Newell, a Valve atyja szerint a gép árazása kritikus és fájdalmas szempont volt, ami tekintve a 200 ezer forintos árcédulát (ami magasabb még a PS5 lemezes változatának, valamint az Xbox Series X bolti áránál is) talán elsőre nem érthető. A „titok nyitja”, hogy a Steam Deck sokkal inkább kézikonzollá alakított videójátékos PC, mint konzol, sőt inkább nevezhető a gaming laptopok logikus, evolúciós továbblépésének, mint a Switch vetélytársának. A Steam Decken ugyan fut egy Linux alapú saját operációs rendszer, a Steam OS, de ezt akár le is törölhetjük, és installálhatjuk a Windowst. Ugyanakkor már a Steam OS sem zár be a Steam áruházba, akár a konkurens Epicet is elérhetjük.

Vagyis egy, a PC-k legjobb tulajdonságait idéző, nyílt rendszert kapnak kézhez azok a szerencsések, akiknek összejött az előrendelés. Mindez pedig egybevág Newell korábbi hozzáállásával, aki már a Windows 8 kapcsán amiatt kritizálta a Microsoftot, hogy az Apple-höz hasonlóan zárt architektúrát hozott össze, és ez a PC világában mindenki számára katasztrófát jelent. A Valve minderre ekkor a Steam Machine -nal, egy lényegében szintén Linux alapú, gamer PC termékvonallal válaszolt, amit azóta ejtettek.

Vagyis sok értelme nincs nézegetni a teljesítményt, hiszen hozza a szükséges minimumot ár-érték arányban, és amúgy sem emiatt jelent fenyegetést a konzolokra (és nem csak a Switchre), hanem a két világ – a PC és a konzol – legjobb vonásainak egyesítése, valamint a hibák kiiktatása miatt. Az ősidőkben ugyanis a konzol nagy ígérete az volt, hogy elérhető áron kínált üzembiztos élményt. Ha valaki vásárolt egy NES-t, SNES-t, PlayStationt vagy akár originál Xbox-ot, arra számíthatott, hogy betolja a kazettát/lemezt, akármit és már játszhat is. PC-n ezzel szemben drivert kellett frissíteni, vagy akár új processzort, videókártyát, RAM-ot kellett vásárolni.

A Steam Deck viszont egy olyan PC, ami kényelmesen használható, és ha kivesszük a dobozból, működik. Így pedig azoknak a konzoltulajdonosoknak is csábító lehet, akik nem szeretnének sokat pepecselni, csak játszani. Viszont épp a rugalmassága okán a PC-sek is elgondolkodhatnak egy ilyen gép beszerzésén, amit mondjuk épp egy Switch-csel ellentétben teljesen a saját szájízükhöz szabhatnak. Vagyis a Steam Deck kényelmes, mint egy konzol, miközben épp annak az ellentéte. Konzolt ugyanis jellemzően azért vásároltunk eddig, hogy egy bizonyos videójátékos könyvtárhoz hozzáférésünk legyen, nem véletlen kísér minden konzolbejelentést a mai napig (igaz, egyre csappanó számú) exkluzív, tehát csak azon a rendszeren elérhető játék premierje.

A Steam Deck esetén ilyen nem volt, ez a készülék a már meglévő játékainkhoz, vagy a teljes, ám már létező Steam-kínálathoz kínál hozzáférést, illetve akár a többi digitális bolthoz. És épp ez az aspektus az, ami forradalmat hozhat – a Steam ugyanis egy konzolként viselkedő PC, és mint ilyen, sikeresen megtestesíti azt, amiről Newell beszélt – a nyílt rendszert, méghozzá minden értelemben. Amíg ugyanis a konzolpiacot a mai napig zárt ökoszisztémák versengése jellemzi, a Steam Deck nyílt ökoszisztémáján a szolgáltatások versengenek. Magyarán nem azt a százezer forint feletti kérdést kell megválaszolni, hogy PS5-öt vagy Xboxot válasszak, hanem hogy a Steamen vagy az Epic Game Store-on szerezzem-e be az engem érdeklő címet. Tehát nem is maga a szóban forgó gép jelenti a "veszélyt", hanem a mögöttes változás a hozzáállásban: a könnyen használható, elérhető, „kiveszem a dobozból, és már játszom is” mentalitás alkalmazása a PC-k világában – ami nem véletlen ered a Steam mögötti cégtől, akik az általuk forgalmazott szoftvereket szeretnék minél nagyobb számban eladni, nem pedig hardvert. Az pedig külön kiemelendő bölcs lépés, hogy a gépen nem láncolják a felhasználót a saját boltjukhoz – erre piacvezetőként amúgy sincs szükségük.

Egy ilyen világban pedig a konzolok túlélésének kulcsa az exkluzív játékok lehetnének, de ezeket is egyre drágább fejleszteni, és már az ilyen szempontból rendkívül konzervatív Sony is PC-re küldte pár sikercímét – a Microsoft esetén pedig ez bevett gyakorlat. Az egyedüli bizonytalanságot az okozza, hogy egy ma megvásárolt Steam Deck mennyire lesz jövőbiztos. A konzolok utolsó aduásza (amit egyébként épp a Cyberpunk előző generációs változatai rengettek meg némileg) ugyanis az lehet, hogy az adott rendszeren az arra megjelent játékok többé-kevésbé üzembiztosan, de futni fognak. Ha viszont évente vagy akár kétévente vásárolhatunk új Steam Decket, vagy ennek megfelelő hardvert, magyarán ha túlságosan sok készülék, átláthatatlan árkategóriákban és teljesítménnyel szakad a vásárlókra, akkor valószínűleg többen inkább a jobban átlátható konzol-piacról fognak maguknak továbbra is gépet választani.

További cikkek a témában:

Játékipari veteránt igazolt a Netflix, jövőre érkezhetnek a videójátékok a platformra A cég már korábban kijelentette, hogy nem a YouTube-tól, hanem a Fortnite-tól tartanak.

A Sony megteremtené a digitális klónunk, hogy az játsszon helyettünk Sőt ez a mesterséges intelligencia által létrehozott játékos-hasonmás még akár fejlődni is képes lesz, miközben önállóan játszik helyettünk.

Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC Készítői nem kevesebbet ígérnek, mint egy teljes értékű, windowsos számítógépet, ami a zsebünkben is elfér.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.